Jump to content

Rad u turnusu u zdravstvu - dnevna (12 sati), dnevna (12 sati), slobodan 1 iili nekada čak 2 dana


MedicinarZG

Preporučene objave

Poštovani, radim kao prvostupnik sestrinstva na jednom našem kliničkom bolničkom centru. Nedavno sam napisao pisani zahtjev da ne radim prekovremene sate te da ne radim smjene koje mi nazivao zgusnute smjene jer nisu kao uobičajeni turnusni rad koji su u većini bolnica u Republici Hrvatskoj 12-24-12-48 (dnevna smjena od 12 sati, noćna smjena od 12 sati te dva dana slobodna pa opet dnevna smjena od 12 sati...). Mi radimo dnevnu smjenu od 12 sati i kad se vratimo mrtvi nakon 12 sati rada drugi dan ne radimo noćnu pa da imamo 24 sata odmora između 2 smjene od 12 sati nego opet radimo dnevnu smjenu od 12 sati i ako smo sretni imamo jedan dan slobodan, a oni malo manje sreće rade još treći dan noćnu smjenu od 12 sati pa su onda jedan ili dva dana slobodni, bilo je kolega koji su radili i 3 dana po 12 sati za redom dnevnu smjenu. Je li se smije tako raditi i kao je uopće regularan rad u turnusima u zdravstvu. Radimo na odjelu za intenzivno liječenje gdje 12 sati ne stanete u poslu, a da ne govorim koliko je teško zadržati koncentraciju i paziti da sve bude uredu, a kad dođete kući nakon 12 sati dnevne smjene i dok pojedete, obavite higijenu već je ponoć i za 7 sati opet vas čeka dugih 12 sati rada s najzahtjevnijim pacijentima čiji život ovisi o vašoj koncentraciji. U našim ugovorima o radu piše da je rad reguliran Zakonom o radu te svim važećim propisima Republike Hrvatske. Možete li reći pravi savjet jer sam tražio po Internetu, ali nisam se snašao u toj gomili pravnih akata je li to zakonski da radimo dan, dan i onda smo jedan ili možda 2 dana slobodni? Kad se radi dan pa noć čovjek se uspije odmoriti tih 24 sata koliko je slobodna između dnevne i noćne smjene, a ovako na posao dođem kao zombi i samo se bojim kad tako umoran nešto ne pogriješim jer oni štete na osoblju pa mi koji smo ostali krpamo smjene onih koji su napustili Republiku Hrvatsku. I sam razmišljam dati otkaz jer sam izmoren od takvog rada, na poslu se trudim konjski zadržati sabranost, a kući i privatno sam mrtav za išta tako da mi je kvaliteta života 0, takve njihove zakonske smjene ubijaju, a još nas bude 5 na 13 pacijenta na respiratoru pa jedva išta stižemo. Kad pitamo nadređene oni tvrde da je to sve u skladu sa zakonom, je li? Znam da nas u obračunu plaća vode kao da radimo po 7 sati (jutarnja, popodnevna i noćna), ali na službenom rasporedu stoje ovakve smjene koje radimo neprestano. Puno Vam hvala na svakoj pomoći.

P. S.

Smjene su inače od 7-19 sati (dnevna) i noćna od 19-7 sati (noćna), a moj zahtjev nitko mi nije ništa javio kao da ga nisam nikad niti poslao poslodavcu pa i dalje radim ove ubitačne smjene.

uređeno: od MedicinarZG
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija