Jump to content
Katanac

Suvlasništvo nad nekretninama

Preporučene objave

Poštovanje

Suvlasnik sam nekretnine - derutne kuće i parcele u dijelu 1/3 ukupne površine. Još je neka pokretna imovina u suvlasništu al nebitno. 
Kako od ostalih suvlasnika jedan suvlasnik nije financijski moćan (majka), teret obnove, nadogranje ili bilo koje druge solucije pada na mene i brata koji je drugi suvlasnik. Parcela je 1200 m², kuća je oko 90 m² . 

Nakon dugog odgađanja i otezanja, brat je konačno donio odluku 

1) da ne želi zajednički raditi nikakvu adaptaciju, renovaciju, dogranju ili bilo što slično

2) na prijedlog da onda podijelimo nekretninu, jer meni treba moj dio, moram sebi osigurati stambeni prostor, a imam tu neiskorištenih 400 m² on rezolutno odbija bilo kakvu podjelu. Nekretnina nije podijeljena i svatko ima udio u svim ostalim dijelovima. 

Na pitanje koji je njegov prijedlog on predlaže isplatu, s čime se ja slažem predlažući da isplatim ja njega i majku nakon provedene procjene vrijednosti. Ja se slažem znajući da je kuća vrlo male vrijednosti a koju mogu financijski podnijeti. Kuća je mala, nedovršena, nema vertikalnih cerklaža, nema fasade, nema krova, nema izolacije na ravnom krovu, krov pušta vodu, prozori su stari 35 godina i propuštaju i slabi lahor, na buri treskaju.  Brat i majka se inicijalno slažu s idejom, ali majka ubrzo odustaje od prodaje svog dijela. Emotivna veza, ovo, ono. 

Dogovaramo se da on angažira sudskog procjenitelja da se izbjegnu prigovori s njihove strane (s obzirom da sam ja kupac pa i u sukobu interesa). 
Nakon par dugih mjeseci konačno je angažiran procjenitelj (nevjerovatno drzak i bezobrazan, ponaša se kao da on nas plaća a ne mi njega) a kojemu treba još barem dva mjeseca da donese zaključke procjene, a koja je donesena na osnovu nekoliko fotografija bez analize u kakvom je stanju nekretnina osim vizualnom (kuća prokišnjava i hladna je pa je pola zidova zimi pokriveno gljivicama, a koje su preventivno sanirane upravo prije procjene). Kuća je u procjeni uspoređena sa ostalim kućama na tom području iako se ni po čemu ne može mjeriti sa završenim i za život podesnim kućama. 
Uglavnom i takva "sanirana" kuća je na kraju procijenjena za mog brata šokantno nisko. Po mom mišljenju procjena je precijenila nekretninu za 25% ali dobro, kako mi treba nekretnina i treba mi hitno, pristao sam na procjenu, uostalom dajem bratu pa kuna više manje ne znači.
Parcela uopće nije procijenjena, ali smo eto uzeli u obzir najvišu cijenu parcela u okolici i došli sami do cifre parcele, te koliko vrijedi njegova trećina kuće. S obzirom na još neku vrijednu pokretnu imovinu koju dijelimo, ponudio sam par tisuća EUR više, ali brat nije zadovoljan on traži duplo od onoga što mu je procijenio sudski procjenitelj + parcela po najskupljoj lokalnoj tarifi. 
Na to ja odustajem jer:
1) to je prevelika cijena za jednu trećinu kuće i zemlje

2) meni ta trećina ne treba za gradnju kuće, a kako je parcela trokutastog oblika, a majka "kaparala" svoj dio u pravom kutu parcele taj drugi trokut mi je više smetnja nego korist, ali sam inicijalno pristao jer je tako brat uvjetovao. 

3) novce potrošene na njegov dio mogu usmjeriti u gradnju kuće na svom dijelu i napraviti već pola potpuno nove kuće po najmodernijim standardima gradnje

4) ne želim da me netko ucjenjuje a ne može niti bi smio, jer ja sam jedini mogući kupac njegovog dijela dok god se nekretnina ne podijeli, tj. ne može on postavljati cijenu kao da meni život ovisi o tome, jer ne ovisi, meni je za gradnju dosta i mojih 400 m², imam izlaz na put sa 3 strane (koji god me dio dopadne), a ako misli prodati za tu cijenu može na slobodnom tržištu. Nakon što izvršimo podjelu. Koju on odbija. 

S obzirom na razvoj situacije i kako se brat ponio ne dolazi u obzir da ja njemu prodam svoj dio za tako malu svotu, pa ni za njegovu precijenjenu svotu.  
Uglavnom, ispucali smo sve moguće mirne solucije koje su meni padale na pamet i sada mi ostaje jedino sudski postupak. Ja želim samo svojih 400 neotuđivih kvadrata, pristao bih čak i na čistu parcelu jer je kuća građevinski bezvrijedna, po svim procjenama građevinskih stručnjaka, najjeftinija i najbezbolnija solucija sanacije bi bila rušenje i gradnja nove kuće po svim standardima. Tako da me kuća previše ni ne zanima, osim eventualno priključci (struja, voda, septička). Problem je što je kuća u sredini parcele pa bilo kakva podjela na trećine, a da parcele budu homogene, prolazi preko kuće. 

Dakle ostaje mi samo sud. S nadom da će brat omekšati i pristati na podjelu prije nego ode kuća na licitaciju. Majka bi se složila s podjelom, čak je neko vrijeme predlagala podjelu po sredini kuće (simetrična je, podijeljena nosivim zidom točno u sredini), a parcele što ispadne, da se olakša podjela (tako bi ispala kuća točno po pola, sa dvije parcele otprilike 550 m² i 650 m²). Brat je i takav prijedlog odbio a kanije je i majka povukla prijedlog. 

Kako pokrenuti postupak za raskidanje suvlasničkog odnosa (mislim da je taj termin), koji su mi rizici?
Mogu li ja kao pokretač postupka kupiti cjelokupnu nekretninu na dražbi? Mogu li to ostali suvlasnici? Imaju li oni kakvu polugu kojom bi opstruirali postupak ili mi nanijeli štetu? 

Ponavljam, moj je primarni cilj pritisnuti ostale suvlasnike na podjelu i ući u svoj dio (koji god to bio), a ukoliko odbiju, otkupiti cijelu nekretninu na dražbi (mogu podnijeti ukoliko procjena vrijednosti bude slična zadnjoj procjeni). Time bih se financijski iscrpio ali bih barem imao čistu situaciju na cijeloj parceli.

Postoji li još kakva solucija da razmislim o njoj prije odlaska na sud? 

Hvala 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Katanac je napisao:

Kako pokrenuti postupak za raskidanje suvlasničkog odnosa (mislim da je taj termin), koji su mi rizici?

Razvrgnuće suvlasničke zajednice. Pokreće se podnošenjem zahtjeva za izvanparničnim postupkom razvrgnuća pred Općinskim sudom.

, Katanac je napisao:

Mogu li ja kao pokretač postupka kupiti cjelokupnu nekretninu na dražbi?

Da.

, Katanac je napisao:

Imaju li oni kakvu polugu kojom bi opstruirali postupak

Naravno, tipa nedolaska na ročišta (očevid), prigovor na vještaka i sl.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se na odgovoru. 

Još jedno pitanje, mogu li se oni natjecati na dražbi na kojoj bi se kuća prodavala, čini mi se da sam negdje pročitao da ne mogu, ali nisam baš siguran da sam dobro pohvatao. 

E da, glavno pitanje zaboravio - koliko cijeli proces može vremenski otegnuti?

Uređeno od Katanac

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 14 sati , Katanac je napisao:

Još jedno pitanje, mogu li se oni natjecati na dražbi na kojoj bi se kuća prodavala, čini mi se da sam negdje pročitao da ne mogu, ali nisam baš siguran da sam dobro pohvatao. 

U dražbi mogu sudjelovati svi kupci koji su dali pravovremeno jamčevinu.

prije 14 sati , Katanac je napisao:

E da, glavno pitanje zaboravio - koliko cijeli proces može vremenski otegnuti?

Nema pravila, ovisi o cijelom nizu okolnosti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...