Jump to content

Nasljedjivanje duga iza pokojnog strica, bez ostavinske rasprave


undina

Preporučene objave

Pozdrav,

imam pitanje u svezi nasljedjivanja dugova za vodu na nekretnini gdje su zivjeli moj brat, pokojni otac i stric.

otac mi je preminuo 7 dana prije strica. Vlasnik nekretnine bio je otac i nju kao i njegove dugove naslijedili smo brat i ja. 

Pokojni stric zivio je na istoj adresi i na njega su glasili racuni za vodu. Iza njegove smrti nije provedena ostavinska rasprava jer nije imao blizih nasljednika a mi je nismo imali zbog cega pokretati. 

Zanima me moramo li mi podmiriti dug za vodu na navedenoj nekretnini s obzirom da posljednjih godinu dana zivota otac i brat nisu boravili na toj adresi a racuni su glasili na pokojnog strica, jer eto danas je na bratovo ime dosla uplatnica za podmirenjem nastalog dugovanja do smrti oca i strica. Zanimaju me koja su nam prava i mogucnosti u takvoj situaciji jer ocito nije godinama placao vodu. 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste sigurni da su računi glasili na pokojnog strica, a niste proglašeni njegovim nasljednicima ili ako u budućnosti ne očekujete da bi mogli preuzeti nekakvo nasljedstvo od pokojnog stica po otvaranju ostavinske rasprave, tada vas temeljem ovakvih računa ne mogu ovršiti. Svejedno bilo bi dobro ovu informaciju provjeriti i vidjeti kako urediti stvarno stanje tj. na koga i kako prebaciti nove troškove koji nastaju od smrti strica. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. 

Nisam vise bila sigurna mogu li nas ovrsiti temeljem vlasnistva nekretnine s obzirom da se radi o potrosnji vode na toj adresi. Stric nije bio nikada ozenjen, od roda ostali smo samo mi necaci i s obzirom da nije imao nista od nasljedstva nismo pokretali ostavinu. Bio je pod skrbi Centra za socijalnu skrb, te sam prilikom odlaska u komunalac sa rjesenjem o nasljedjivanju iza pokojnog oca i strica, uputila ih da sva potrazivanja koja su na njega glasila zatraze od njih. Otisla sam tamo iz razloga da nove racune prebace na brata. Dug koji stoji na uplatnici nastao je do 31.3 te nema nikakve druge prilozene specifikacije niti mi je poznato jesu li pokretali protiv strica ovrhu.

Sada ne znam trebamo li otici do komunalca i izjasniti se ponovo da nismo stricevi nasljednici i da samim time ne mogu zaduziti za dugove brata koji btw nije dobio nikakvo rjesenje od njih prilikom promjene korisnika, ili jednostavno ignorirati tu uplatnicu? 

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, undina je napisao:

Sada ne znam trebamo li otici do komunalca i izjasniti se ponovo da nismo stricevi nasljednici i da samim time ne mogu zaduziti za dugove brata koji btw nije dobio nikakvo rjesenje od njih prilikom promjene korisnika, ili jednostavno ignorirati tu uplatnicu? 

Iskoristite reklamacijski postupak i podnesite prigovor na taj ispostavljeni račun. Osporavajte cijeli iznos duga i pozovite se na činjenicu da niste zakonski naslijedili strica, pa da samim tim ne možete biti odgovorni ni za njegove dugove. Možete im se i usmeno obraćati, ali svakako napravite i ovaj pisani prigovor, i to što prije, to bolje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , ivistipe je napisao:

Dug će ipak morati netko podmirit jer u protivnom nekretnina će biti isjlučena s javne vodopskrbe tako dugo dok se sav dug ne podmiri sa svim troškovima isklučenja i zateznih kamata.

Dug će podmiriti onaj tko pokojnika naslijedi, a vlasništvo nad priključkom svakako treba rješavati, jer nositelj ne može biti pokojnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 9 minuta, ivistipe je napisao:

Vlasništvo nad priklučkom se sigurno neće moći rješiti dok postoji dug.

Ne bi se složila, jer je ovdje situacija malo složenija. Glavno pitanje je ovdje tko je bio vlasnik nekretnine/objekta, jer pokojni stric nije bio vlasnik, već samo osoba na koju su glasile obveze podmirenja. Kako je do toga došlo, to treba vidjeti kod isporučitelja usluge. U pravilu se vlasništvo priključka jednostavno prenosi, i to da se nakon smrti osobe koja je bila vlasnik objekta (a ovdje to nije pokojni stric koji je i dužnik, već je to pokojni otac) isporučitelju usluge odnese Rješenje o nasljeđivanju nekretnine/objekta ili novi zemljišnoknjižni izvadaka iz kojega je vidljivo vlasništvo,a potom se u evidenciji korisnika bilježi promjena vlasništava.

Prije 16 minuta, ivistipe je napisao:

Ako stric nije imao imovine neće biti i nasljednika, a k tome  još je imao i socijalnu pomoč pa su vjerojatno potraživanja centra sigurno veća od imovine ako ju je imao, pa i u tom slučaju nitko i neće prihvatiti takvo nasljedstvo.

Ovakve situacije su regulirane zakonom i tu je u pitanju tzv. ošasna imovina.

Prema Zakonu o nasljeđivanju, općina odnosno grad postaje nasljednik građana i to kada joj je pokojnik imovinu ostavio oporukom, zatim kada pokojnik nema nikakvog roda koji bi ga naslijedio, a oporučno nije upravio sa svojom imovinom, i kada se imovine svi odreknu, jer je opterećen obvezama koje prelaze njezinu vrijednost. Tako da bi ovdje bila u pitanju ova posljednja situacija i nasljednik bi bila općina odnosno grad, a kao takva bi i odgovarala za dugove ostavitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Općine, gradovi i država ne odgovaraju za dugove nasljednika i sigurno će naći naćin da se dug prebaci na trenutnog korinika, pružatelj usluge će jedostavno isključit korisnika tako dugo dok se ne plati dug, a korisnik će sigurno platit ako treba daljnu opskrbu. Ucjena pružatelja usluge, ali i sigurna naplata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, ivistipe je napisao:

Općine, gradovi i država ne odgovaraju za dugove nasljednika

Pa u ovakvim situacijama upravo je općina odnosno grad nasljednik i kao takav odgovara za dug ostavitelja do vrijednosti naslijeđenog dijela. 

Prije 6 minuta, ivistipe je napisao:

sigurno će naći naćin da se dug prebaci na trenutnog korinika

Dug se ne može samo tako prebacivati. Ovršni postupak se pokreće temeljem vjerodostojne isprave, a to je ovdje račun koji glasi na pokojnog strica i nema baš nikakve šanse da postane dug nećaka, naravno ukoliko se oni pri otvaranju ostavinske rasprave odreknu svog nasljednog dijela. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija