Jump to content

hzzo pristojba : stranac sa privremenim boravkom


Preporučene objave

Pozdrav, 

Supruga je strankinja ( privremeni boravak) i ima dijete ( 14god. isto ima privremeni boravak), ja nisam otac

Ona je zaposlena medjutim, svaki mjesec moramo platit hzzo pristojbu ( oko 500kn) jer mala ne može biti osigurana preko mame pošto imaju privremeni boravak. To bi bilo moguće jedino u slućaju da imaju stalni boravak 

Jel to još tako ili se išta promjenilo? 

 

hvala

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Online korisnici

 • Slične teme

  • objavio: Mammon
   Poštovani,
    
   Imam upit vezan uz pravo na povrat novca za ulaznicu na koncert. Ispričavam se ako sam pogriješio kategoriju te molim moderatora da po potrebi preseli ovu temu u odgovarajuću kategoriju.
    
   Naime, riječ je o koncertu jednog izvođača ovog mjeseca. Radi se o koncertu na koji nije dozvoljen ulaz maloljetnim osobama. Na ulaznici za koncert taj podatak nije nigdje naveden, već samo na stranicama eventa. Maloljetna osoba, koju neću imenovati, kupila je karte na prodajnom mjestu u Zaprešiću za sebe i svoje prijatelje. Pri kupnji, prodavač nije zatražio osobnu iskaznicu niti je postavljao ikakva dodatna pitanja. Na ulaznici je jasno navedeno da povrat novaca nije moguć, osim u slučaju otkazivanja koncerta. No pošto je maloljetna osoba, koja ne može legalno pristati na uvjete korištenja, kupila ulaznice, da li je moguće iznimno dobiti povrat novaca? Što općenito savjetujete da učinimo ukoliko nam prodavač neće biti voljan izvršiti povrat? Objekt u pitanju je pod video-nadzorom, a svaka ulaznica ima na sebi isprintan broj računa te datum i vrijeme izdavanja, stoga teoretski ne bi trebalo biti problema s utvrđivanjem dobi kupca. Unaprijed hvala.
    
   Srdačno,
    
   N.
  • objavio: Lisa55
   Upravo sam u procesu otvaranja porodiljnog. U zadnjih nekoliko mjeseci sam imala povecanje plaće i poslodavcu je dosla obavijest da se mora očitovati o razlozima povećanja. Zanima me da li stvarno postoji mogućnost da oni odbiju bilo kakvo objašnjenje koje npr.nije njima po volji tj. koja objašnjenja su po njima prihvatljiva i da li postoji neki zakon na koji se oni mogu pozvati u slučaju da ne prihvate očitovanje poslodavca i odluče ne isplatiti pripadajuću naknadu tj.porodiljni?
  • objavio: kuzrof
   Poštovani,
   ovim putem usrdno zamoljavam one od vas koji posjeduju znanje a imaju dovoljno dobre volje za odvojiti 5 minuta svog vremena za pomoći potpunome strancu.
    
   Ukoliko se prepoznajete iznad, brownie points for you!
    
   Nastojati ću biti konkretan i koncizan.
    
   Redom;
   - 21.09.2019. imao sam hitan zdravstveni problem (srce, tahikardije, već duže vrijeme). Moj kardiolog mi je dao naputak da pri nastupu simptoma (povišeni srčani otkucaji) odmah odem na Hitnu, da me mogu snimiti - u vidu daljnjeg lječenja.
   Imam 30 godna, nije mi zabavno imati problema sa srcem.
   -Došavši na objedinjeni hitni prijem, predajem zdravstvenu karticu prvoj djelatnici na šalteru.
   -Priča se odvija u Dalmaciji. Tko je iz ovih krajeva, i samome mu je jasno...tko nije-ovdje vam se ne zna tko pije a ko plaća i sve je "pomalo, ulagano"
   -Sestra (gospođa od svojih 50+) me nabadajući kažiprstom po tipkovnici "ne pronalazi u sustavu". Ovo traje 15ak minuta.
   Za to vrijeme, ja sam fizički loše no svejedno potpuno pri svijesti i u potpunosti kontaktibilan (vidljivo iz otpusnog pisma)
   -Vičući "nemam pojma momak, ajde ti unutra pa ako te prime" šalje me dalje
   -Iduća sestra me drsko i nevoljko prima i započinje proces prijema.
   Također me ne nalazi u sustavu.
   Utvrđuje da sam pri svijesti, lucidan i kontaktibilan (vidim joj preko ramena ekran dok unosi parametre)
   Ovo također traje 15ak minuta.
    
   -Bivam zaprimljen. Vađenje krvi, EKG, ležanje i gledanje u strop.
   -Bogu hvala, 3 sata nakon, izlazim živ.
   -Pri odlasku mi biva uručeno otpusno pismo. Pitam konkretno da li trebam nešto potpisati. "Možeš ići"
   - 25.10.2019. na kućnu adresu mi stiže plava koverta s računom iz bolnice, u iznosu od 1700 HRK. Račun je fakturiran na datum 17.10.2019. za uslugu ispostavljenu 21.09.2019. (dan prijema)
   -Šaka u želudac.
   -u međuvremenu, informirao sam se i došao do saznanja da u periodu od 08. do polovine 10.og mjeseca nisam bio osiguran po ikojem kriteriju.
   Dakle, de facto sam bio nepokriven, bez osnovnog zdravstvenog osiguranja.
   -Da ne duljim, u tu neugodnu pravnu situaciju bio sam doveden od strane određene neprofitne udruge za rad s djecom s teškoćama u razvoju, za koje sam odradio probni rok no nismo ostvarili poslovnu suradnju.
   Prijavili su me na Mirovinsko i odjavili na isti kalendarski dan. Sve jasno. Meni nepoznato, E-Građani nedostupni.
   Izgubih osiguranje, mea culpa?
    
   - U procesu sam sastavljanja podneska i žalbe pravnoj i stručnoj službi za kvalitetu same Bolnice.
    
   -Naime, smatram da apsolutno nisam bio pravovaljano informiran o svom statusu, obvezama i pravima.
   -Bolničke djelatnice su mi svojim krajnjim neprofesionalnim pristupom uskratile relevantne informacije.
   -U niti jednom trenutku djelatnice koje imaju potpuni uvid u sve podatke meni osobno (ni majci koja je samnom bila u pratnji) nisu dale informaciju da NEMAM zdravstveno osiguranje te da, ukoliko odlučim, daljnje troškove liječenja plaćam sam.
    
   -Osjećam se prevareno.
    
   -Nemar i neprofesionalizam sestara na šalteru me koštao 1700 kuna, koje kao trenutno nezaposlena osoba naprosto nemam.
    
   -Ovo inače rade turistima, opće poznata stvar.
    
   Da rezimiram: okosnica moje žalbe bi bila nepoznavanje vlastitog pravnog statusa unutar sustava HZZ-a , krivnjom nestručnosti stručnih i ovlaštenih djelatnika istog sustava.
    
   Da li ovo prolazi?
    
   Za kraj, priznajem svoje glupilo i neprovjeravanje vlastitog osiguranja.
   No, unatoč tome, smatram da sam imao puno pravo biti obaviješten o nepostojanju istog, na licu mjesta te to smatram propustom djelatnika Bolnice koji je rezultirao time da sam kao fizička osoba financijski oštećen.
    
   Ne pokušavam prebaciti krivnju na druge, ne klevečem ili lažno teretim niti se "po Hrvatski" pokušavam izvući iz nečeg za što sam bjelodano kriv.
   Ne napadam nikoga ad hominem.
    
   Naprosto smatram da nije fer cijela priča te ne želim plaćati tuđi nemar u radu.
    
   Zahvalan sam doktorima, razumna sam osoba.
    
   Sve u svemu, trebam Vaše sugestije i pomoć za daljnje rješavanje ovog pitanja.
    
   Ako i dalje čitate ovaj post, od srca (pun intended) Vam hvala na vremenu, volji i trudu.
    
   Zahvaljujem još jednom i grickajući nokte išćekujem odgovore!
    
   LP
    
    
  • objavio: beliazaris
   Postovani,
   postoji li osnova za potrazivanje dodatne premije za dopunsko osiguranje 9 mjeseci nakon otkaza dopunskog kod HZZO-a zbog prijelaza na drugog providera (ili je proslo doba zastare)?
   Doticni je bio kod HZZO godinama bez prekida, medjutim zadnje osigurateljno razdoblje je trajalo ca. 9 mjeseci ( s time da je prije automatski produzivano). HZZO se poziva na odredbu tocke XVI. opcih uvjeta ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju, prema kojem je propisano da ugovaratelj s kojim je raskinut ugovor ili koji je otkazao ugovor treba platiti razliku izmedju troskova zdravstvene zastite i iznosa pripadajuce premije , ukoliko su troskovi zdravstvene zastite visi od iznosa premije pripadajuce razdoblju osiguranja do dana raskida, odnosno otkaza ugovora ,osim u slucaju kada je osigurateljno  razdbolje trajalo godinu dana (NN broj 91/13.....i 99/17).
   To konkretno znaci da placate svoje premije za policu dopunskog redovito, mjesecno; otkazete ugovor nakon 2 1/2 godine, medjutim ne tocno na dan zavrsetka obracunskog razdoblja (u ovom slucaju osigurateljnog razdoblja) i tada se HZZO 10 mjeseci nakon vaseg raskida ugovora, a pri cemu vas o tim "penalima" ne informira, sjeti da bi u roku od 15 dana trebali platiti razliku za participacije koje su oni pokrili (a koje bi inace kompletno pokrili), a koja prelazi mjesecne premije koje ste uplacivali. Time dakle u zadnjem razdoblju platite SVE troskove koje bi platili i bez osiguranja. Tko ovdje koga voza? Koji bi onda bio smisao toga dopunskog?
   Mislim da je to protupravno. HZZO bi pri raskidu ugovora morao informirati pismeno o tome, a osim toga otkud bi netko trebao znati otkada oni racunaju svoje razdoblje /godinu. https://www.vecernji.hr/vijesti/za-otkazanu-policu-dopunskog-hzzo-a-ne-treba-platiti-dug-1081671
   Na navedenom linku je clanak gdje pise da je to ministarstvo gospodarstva ocijenilo nepostenom praksom/prevarom. Nije mi poznato da li u medjuvremenu ima novih presuda/informacija.
   Kome se obratiti za zalbu i na koje se clanke pozvati, ako to uopce ima smisla.
    
   Hvala Vam na komentarima
  • objavio: bronte
   Dobar dan,
    
   primila sam od HZZOa Poziv na plaćanje troškova zdravstvene zaštite koji je prema njima opravdan iako sam pismeno s otkaznim rokom od 3 mj. raskinula ugovor.
   Konkretno, u 9.mj.2017. sam potpisla Otkaz s 31.12.2017. te platila sve rate do tog datuma.
   U Pozivu me obaviještavaju da sam imala troškove dopunskog zdr. osig. kroz ta 3 mjeseca veće od uplaćene premije za navedena 3 mjeseca te da je iste potrebno podmiriti... u naknadnom
   razgovoru izjavljuju da ja zapravo ta 3 mjeseca karticu nisam smjela koristiti!?
   HZZO se vodi Općim uvjetima ugovora o dopunskom zdr. osiguranju, 
   koji ima 3 zanimljiva članka po kojima ispada da nema pravo tražiti tu naplatu iako su i za njih imali objašnjenje;
    
   XII. (OTKAZ UGOVORA)
   Ugovaratelj može pisanim putem otkazati ugovor uz otkazni rok od tri mjeseca uz obvezu plaćanja pripadajuće premije, a za koje vrijeme ostvaruje sva prava iz dopunskog zdravstvenog osiguranja.
   U slučaju otkaza ugovora iz stavka 1. ove točke ugovaratelj je obvezan Zavodu platiti iznos utvrđenih troškova zdravstvene zaštite iz točke XVI. ovih Općih uvjeta.
   -- po čl. 12. imam sva prava iz dopunskog osiguranja za vrijeme trajanja otkaznog roka -- objašnjenje HZZOa: zaprvo ne smijem dopunsko koristiti jer će mi naplatiti razliku!?
    
   XVI. (NAKNADA TROŠKOVA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE)
   Ugovaratelj s kojim je raskinut ugovor ili koji je otkazao ugovor obvezan je Zavodu platiti razliku između troškova zdravstvene zaštite i iznosa pripadajuće premije, ukoliko su troškovi zdravstvene zaštite
   viši od iznosa premije pripadajuće razdoblju osiguranja do dana raskida, odnosno otkaza ugovora, osim u slučaju kada je osigurateljno razdoblje trajalo godinu dana.
    
   -- moje osiguranje ima kontinuitet od 2012. godine te znači da ne bi trebalo biti obaveze plaćanja razlike -- po HZZOu je zapravo nemoguće imati osig. razdoblje duže od 1 godine budući
   se polica obnavlja sveke godine
    
   u čl. XVIII se navodi da su me trebali o svim promjenama ugovora obaviještavati, ali se ne sjećam ikakave obavijesti a konkretni ugovor iz 2012. nemam.
    
   Što mi je činiti? 
    
   Lp, Helena
×
×
 • Napravi novi...