Jump to content

Nedozvoljeni prekovremeni rad


the365

Preporučene objave

Poštovani
 
Zanima me je li kršenje zakona ako kod poslodavca u vrijeme sezone na temelju ugovora na određeno puno radno vrijeme  od 3 mjeseca, radno vrijeme traje 8.5 sati dnevno, 6 dana u tjednu od kojeg se onda na kraju mjeseca u evidenciji jedan dan u tjednu preinači u prekovremeni rad (od 8.5 sati). Valjda kako bi se preduhitrio prigovor da prekovremeni rad ne smije biti svakodnevna praksa, ali  dakle svejedno se radi  preko 50 sati tjedno, redovito 51, nekad i više. Može li se to pravdati nekakvom preraspodjelom radnog vremena, iako u tom slučaju onda ne bi trebalo biti govora o prekovremenim satima? 
Ima i još klasičnih nepravilnosti, od neregulirane dnevne stanke od 30 min (usmena uputa je da nema napuštanja radnog mjesta), dnevnog odmora (ne pazi se uvijek na razmak od 12 sati između smjena  itd..
Je li to materijal samo za eventualnu prijavu inspekciji rada ili i pojedini radnik može i sam podnositi tužbu zbog kršenja prava itd. Zanima me vase mišljenje. 
Unaprijed puno hvala. 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U sezonskom radu se može raditi preraspodjela, da, čak i na 56 sati tjedno u zaposlenijem dijelu sezone, ali ste u pravu, tada ne bi trebalo biti riječi o obračunavanju i plaćanju prekovremenog rada.

Zakon o radu u posljednjim, prekršajnim odredbama propisuje što su sve prekršaji po Zakonu o radu, teži i lakši, pa se onda time možete rukovoditi da vidite što jest, a što nije vrijedno prijave inspektoratu rada. Načelno, u postupcima u kojima nema prekršaja, sudovi zaključuju da radnik nema pravo na sudsku zaštitu u slučajevima u kojima nije došlo do značajnog kršenja njegovog prava na rad koji značajno mijenja prirodu radnog odnosa. Što se u praksi svodi samo na to da možete podnijeti tužbu protiv odluke o otkazu. Iz prakse znam da odluka o izricanju opomene, o izricanju suspenzije ne podliježu sudskoj zaštiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija