Jump to content

Sawyer

Preporučene objave

Postovani, trebala bih pomoc/savjet ako netko zna. Decku je prije 5-6 godina umrla mama te je on tada imao 17 godina. Posto je bio maloljetan nije nista potpisivao na ostavinskoj. Prije par mjeseci je dosla tuzba za mamin kredit za kojeg on nije znao. Tuze se on, tata i njegova sestra. Zanima me jel decko duzan otplacivati taj dug te moze li se ajmo reci izvuci iz toga posto nije znao nista o tome i sa 17god se nije mogo odreci nasljedstva, a nije ni nista nasljedio od mame. Sestra i tata naravno su bili punoljetni na ostavinskoj, a on ajmo reci nije imao pravo nesto u svoje ime jos napraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 6 minuta, Sawyer je napisao:

Trenutno dug iznosi oko 130 tisuca kuna. Otac je u mirovini i radi 4h dnevno. Sestra je u radnom odnosu, a decko je student i radi preko studentskog ugovora. 

Ukoliko dođe do ovrhe prije svega mora se početi provoditi na ovim primanjima.

Prije 6 minuta, Sawyer je napisao:

 ali nije nista nasljedio od mame, osim tog duga, znaci nikakvu nekretninu ni nista

Da li ste sigurni u ovo? Imate li rješenje o nasljeđivanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Borbena7 kaze da je glavnica 28 tis. Problem je sto jako malo informacija zna i dobiva npr od tate, a ne zna se snaci di i sta pitati. Pokusao je naci danas rjesenje i nema ga, pa je nasao kod kojeg je to javnog biljeznika bilo i misli sutra nazvati da vidi moze li dobiti primjerak. Moze li se to tako kod tog biljeznika zatraziti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, Sawyer je napisao:

Moze li se to tako kod tog biljeznika zatraziti?

Pretpostavljam da su mu uskraćene informacije, zato Vas pitam. Kao sin ima pravo na rješenje o nasljeđivanju. Treba otići na Općinski sud, Ostavinski odjel, a ne kod javnog bilježnika. I tamo treba zatražiti presliku rješenja o nasljeđivanju iza pokojne majke. Procedure podnošenja zahtjeva za rješenje o nasljeđivanju se razlikuju ovisno o kojem sudu je riječ, pa možda ne bi bilo loše da prije pogledate na stranicama suda, ima li kakvih informacija o ovoj temi, a pogotovo zbog Covida-19 i ograničenog kretanja i pristupa strankama po sudovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Borbena7 Odlicno. Puno Vam hvala na informaciji. Bude dalje onda to napravio i pokusao doci do tog rjesenja o nasljedivanju. Tata tvrdi da na raspravi nije spomenut taj dug. Sada ne znam jel to moguce ili se izostavljaju informacije. Znate li jos kako moze saznati i kojem se sudu radi?

uređeno: od Sawyer
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Oni odgovaraju za dugove iako proizlazi da nisu ništa naslijedili, jer su oni prihvatili svoje nasljedstvo i onda ga odmah ustupili ocu. Dakle, da ne bi bili nasljednici, oni su trebali samo reći da se odriču nasljedstva, a ne da ga prihvaćaju i ustupaju, jer su onda i oglašeni kao nasljednici. Na to javni bilježnici obično upozoravaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, buda2 je napisao:

Nije li trebalo u gruntovnom izvatku nekretnine umrle trebala biti zabilježena teretovnica a javni bilježnik upozoriti na to ?

Nije nužno da je svaki dug upisan kao teret u zk.

, Sawyer je napisao:

I zasto onda tuze i decka za taj dug.

Kako Vam je u prethodnoj objavi obrazloženo, njihovo potraživanje od Vašeg dečka je osnovano. Postoji li mogućnost da njih troje sada zajednički pristupe pregovorima oko otplate tog duga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Borbena7 @Ruby_Danderfluff

Jasno, puno Vam hvala. Nisam to skuzila. Okej znaci nasljednik sigurno je koliko sada vidimo. E sada gore u rjesenju pise da je ostavinska imovina : ziro racun u neutvrdenom o iznosu i tekuci racun u neutvrdenom iznosu. Znaci nista drugo osim toga. Jel sljedeci korak saznati koliki je bio iznos na tim racunima i moze li se to saznati odlaskom u tu banku, te ako je iznos bio ajmo reci 7000kn onda oni moraju otplatiti 7000 kn tog duga jer je to iznos nasljedenog?

 
Pod ovo zajednicki pristupe mislite da se zajedno kao zale protiv toga ili kako?
Jos jednom zahvaljujem na svim ovim informacijama.
uređeno: od Sawyer
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 16 minuta, Sawyer je napisao:

Jel sljedeci korak saznati koliki je bio iznos na tim racunima i moze li se to saznati odlaskom u tu banku, te ako je iznos bio ajmo reci 7000kn onda oni moraju otplatiti 7000 kn tog duga jer je to iznos nasljedenog?

Tako je. Sada trebate pribaviti dokaze o visini vrijednosti naslijeđenog dijela.

Prije 17 minuta, Sawyer je napisao:

Pod ovo zajednicki pristupe mislite da se zajedno kao zale protiv toga ili kako?

Da, zašto ne. Trebate uložiti pravni lijek (niste točno naveli koji ste dokument zaprimili da bi Vam znala reći koji je pravni lijek u pitanju). Nema ništa loše da zajedno nastupe u odnosu na vjerovnika, jer su svi u istom problemu, pa da na taj način zajedno ovo okončaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija