Jump to content

Razvrgnuće suvlasničke zajednice


dodo6994

Preporučene objave

Pozdrav svima, 

Trebao bih 2 savjeta. 

Da ukratko opišem:

Vlasnik sam 1.5/6 dijela zemljista i kuće. Zemljiste se sastoji od 413m2 dvorišta i 105m2 kuća. 

U kući su 2 zasebna stana, svaki ima svoj ulaz sa vanjske strane. 

1 stan je cijeli od osobe koja je zatražila razvrgnuće, a drugi stan je 2/3 dijela moj. 1/3 dijela je njegova. 

Dakle on je vlasnik svojeg a suvlasnik 1/3 dijela u mom stanu. 

U papirima to nije nista razdvojeno pa pise da je on odnosno njegova firma upisana 4.5/6 dijela, a ja 1,5/6 dijela ukupnog dvorista i kuće. 

Gospodin je pokrenuo razvrgnuće suvlasničke zajednice isplatom. 

Najgore od svega što mi je ponudio vrlo malo novaca pa sa time nisam u mogućnosti kupiti neki stan. 

Moguće da će i sudska procjena biti mala ali to je moj krov nad glavom i moj zivot. Ja ne prodajem svojevoljno pa da moram gledat trzisnu vrijednost. On mene čupa van iz stana i mislim da bi mi trebao ponuditi dovoljno da si priustim slicno pa makar bilo veće od trzisne vrijednosti. 

On vjerojatno zeli da to sve bude njegovo 1/1 i da onda to proda nekome tko ce tamo graditi. 

Dva pitanja:

1. Pitanje: Može li on dobiti sud i mene prisilno istjerati van sa nekom malom procjenjenom isplatom bez obzira sto mi je to jedina nekretnina. 

2. Pitanje:

On je predlagatelj ovog postupka, ja sam protustranka, ako ja izgubim sud, moram li platiti sve sudske troskove? Npr: ja se žalim na njegovu ponudu, pa onda opet on pokrene i tako godinama? Ne znam kako to ide, po mojoj logici on bi trebao placati to. Mene zanima moram li ja placati iako nisam pokrenuo sud? Jedino sto bih se moglo smatrati kao da sam pokrenuo je to da cu se sigurno žaliti na odluku suda. 

Izvinite na dugačkom tekstu i nadam se da ću dobiti neki odgovor na svoja pitanja da mogu mirnije spavati. 

 

Unaprijed zahvalan 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak, ako se radi o razvrgnuću isplatom treao bi imati osobito ozbiljan razlog za to ako nema najmanje 8/9 suvlasništva, a za takove osobito ozbiljne razloge sud ne prihvaća baš bilo što. Sudska procjena će se temeljiti na nalazu trenutne tržišne vrijednosti vještaka. Kako se radi o izvanparničnom postupku, svaka stranka snosi svoje troškove a ostale sud dijeli razmjerno na stranke. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, tako sam i ja nesto cuo da moram biti manje od 10% vlasnik da bi me mogao izbaciti. 

Nehumano mi je da ovdje zivim i imam nekretninu, a da me izbaci na ulicu sa nekom sitnom isplatom koju je predlozio. Isplata je toliko sitna da ne mogu ni auto kupiti. 

Isto mi je bezveze da ja ista platim od tog suda, dobio ili izgubio jer on mene maltretira i čupa van iz stana. Moj djed je ovo imao skoro 30 godina, moj tata naslijedio i prepisao meni. Sad se gospodin pojavio i radi mi probleme. Nije naveo ozbiljan razlog i nije vlasnik 8/9. Ja tu zivim i to je moja jedina nekretnina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda od razvrgnuća isplatom vjerovatno ništa. Međutim, na zahtjev se isto razvrgnuće može pretvoriti u razvrgnuće civilnom diobom, dakle da se nekretnina proda na javnoj dražbi a suvlasnike isplati iz dobivene cijene za njihove suvlasničke omjere. Tu je problem snižavanja tržišne vrijednosti nekretnine nakon svake dražbe gdje nije postignuta određena cijena pa je moguće da se suvlasnik na zadnjoj pojavi kao najbolji ponuditelj te otkupi cijelu nekretninu, te će se od postignute cijene odbiti njegov dio a vama isplatiti vaš. No, u tome slučaju i vi se možete pojaviti kao ponuditelj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle njemu nije cilj da to zavrsi na javnoj drazbi jer on ima neke interese sa tom nekretninom. Tako da ili ce me isplatiti sa iznosom koji ja trazim i sa kojim mogu kupiti stan, ili ce se pojaviti kao kupac na drazbi i kupiti to.. Super. 

Da li imate ideju kako da se spasim, odnosno sto da napravim da ne izgubim nekretninu ili sto da napravim da dobijem dovoljno za drugi stan? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eventualno da prođe razvrgnuće isplatom pa sud odredi tržišnu vrijednost prema kojoj bi se isplatio vaš udio a tu onda nema veze koliko on daj ili vi tražite. Ili ako bi se išlo na civilno razvrgnuće, ako ste u mogućnosti, vi se eventualno pojavite kao kupac i najbolji ponuditelj na trećoj (gdje cijena ne može biti manja od jedne četvrtine utvrđene vrijednosti pa vam se od vašeg suvlasničkog udjela odbije postignuta cijena a ostatak vi isplatite suvlasniku. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Nije mi jasno - znači vlasništvo je 1/2, obiteljska kuća sa 3 odvojena stana.Uz elab.o etažiranju sastavili ug.da 1 stan ide jednom suvlasniku,a druga 2 drugom. Kažu mi,ne može tako jer to nije 1/2 da mora biti kao u zemljiš.knjigama.Pa zar nije smisao etažiranja da se točno zna čije je šta i onda se automatski mijenja omjer. Jer ako mora biti 1/2 onda ćemo opet biti na jednom stanu vlasnici po pola da bi se uskladilo 50:50... Stvarno mi to nije jasno Može mi netko objasniti.Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , little15 je napisao:

A "pravni posao" je šta?

Očitovanje volje stranaka na način kojim se pravni odnosi stvaraju, gase ili mijenjaju. U to se podrazumjevaju oporuke, ugovori , darovanje pa čak i dobrovoljno razvrgnuće koje se radi na temelju sporazuma (ugovora) stranaka o mijenjanju prvnih odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , little15 je napisao:

Znači taj-pravni posao-nije razvrgnuće suvlasništva izvanparničnim postupkom?

Ne.

prije 6 sati , little15 je napisao:

Idem na razvrgnuće jer drugi suvlasnik ne želi potpisati ug.o etažiranju

I to će završiti vjerovatno civilnom diobom (prodajom nekretnine na dražbi) jer geometrijska podjela nije moguća, a kako nema sporazuma mogli bi eventualno zahtjevati razvrgnuće etažiranjem no opet postoje tri samostalne uporbne cjeline koje nisu djeljive na trenutne suvlasničke omjere.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav

ako mi moze netko napisati prije nego se obratim odvjetniku. Vlasnica sam 2/3 kuce i dvorista. Sestra ima 1/3. Ne mozemo se dogovoriti oko podjele. Moze li se blokirati koristenje kuce tako da ona ne smije u nju (ako je potrebno ni ja) dok se ne postigne dogovor. Ili ako postoji neki drugi pravni put da dodem do tog dijela?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija