Jump to content

kazneni prometni prekršaj


anonimno

Preporučene objave

Ako počinitelj prekršaja kojem je izrečena novčana kazna ili globa u visini do 500,00 kuna u cijelosti ili djelomice ne plati izrečenu novčanu kaznu ili globu sud će donijeti odluku da se neplaćena novčana kazna ili globa s pristankom počinitelja zamjenjuje radom za opće dobro na slobodi.

(2) Rad za opće dobro na slobodi određuje se u trajanju koje je u razmjeru s izrečenom neplaćenom novčanom kaznom ili globom od najmanje tri do najviše deset radnih dana. Rok za izvršenje rada za opće dobro ne može biti kraći od jednog mjeseca ni dulji od šest mjeseci.

(3) Ako počinitelj ne pristane na zamjenu neplaćene novčane kazne ili globe radom za opće dobro na slobodi tada sud novčanu kaznu ili globu zamjenjuje zatvorom računajući svakih započetih 300,00 kuna novčane kazne ili globe za jedan dan zatvora, s time da najmanja mjera zatvora ne može biti kraća od tri dana, a najveća mjera zatvora kojom se zamjenjuje novčana kazna ili globa ne može biti dulja od trideset dana.

(4) Izrečena novčana kazna ili globa od preko 500,00 kuna prisilno se izvršava prema odredbama ovoga Zakona.

(5) Izvršenje mjere zatvora kojom je zamijenjena novčana kazna ili globa, odnosno rad za opće dobro na slobodi, odmah će biti obustavljeni ako počinitelj isplati ostatak novčane kazne ili globe nakon uračunavanja dijela te prekršajne sankcije koji odgovara izdržanoj mjeri zatvora, odnosno broju dana provedenih na radu za opće dobro na slobodi.

(6) Ako u roku od šest mjeseci od otvaranja postupka prisilne naplate, ne uspije prisilna naplata, izrečena novčana kazna zamijenit će se mjerom zatvora u skladu s odredbama ovoga Zakona.

(7) Ako kažnjena pravna osoba ne plati u određenom roku novčanu kaznu ili globu, ona će biti naplaćena prisilno.

(8) Ako je novčanu kaznu ili globu izreklo upravno tijelo koje vodi prekršajni postupak, ili drugo nadležno tijelo, osim suda, a počinitelj prekršaja ne plati novčanu kaznu ili globu u cijelosti ili djelomice, pod uvjetima i na način propisan odredbama ovoga članka, na zahtjev upravnog tijela koje vodi prekršajni postupak ili drugoga nadležnog tijela, odluku o zamjeni novčane kazne ili globe mjerom zatvora, donosi isključivo sud.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne možete zatražiti zamjenu novčane kazne radom za opće dobro na slobodi, jer je to pravo rezervirano za one novčane kazne do 500,00 kn. vaša kazna prelazi taj iznos. zamolite sud ili poreznu upravu, ovisno gdje se predmet nalazi, da vam odobre obročno plaćanje novčane kazne. to je praksa sudova, a i nekih poreznih uprava. otiđite do njih (suda, policije- ne znam koga jer ne spominjete u kojoj je fazi postupak), i zamolite za obročno plaćanje i objasnite svoju situaciju, sigurna sam da će vam izaći ususret. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje razumijevanje navedenog članka je da kazne do 500 kn ne podliježu zatvoru već prvo radu za opće dobro.

Prema članku 260. istog zakona stoji da se kazna može zamijeniti radom za opće dobro i ne stoji iznos.

Zbog čega bi rad za opće dobro bilo rezervirano samo za male kazne?

Moje mišljenje je da treba pokušati s radom za opće dobro. Ako ne odobre tek tada se pozvati na obročno plaćanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

propisano da se novčane kazne do 500,00 kn izvršavaju na takav način. prema tomu pitajte zakonodavca zašto bi rad bio rezerviran za male kazne. sve vam piše, a ja sam protumačila onako kako i radim. stoga, nemojte čovjeku davati lažne nade........ može se on pozvati na rad za opće dobro na slobodi, ali dobit će ovakav odgovor kakav sam upravo dala. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija