Jump to content

trafostanica


anonimno

Preporučene objave

Dozvole izdaje Ministarstvo prostornog uređenja.

Vi vjerovatno smatrate štetnim elektromagnetsko djelovanje na živo biće.

Ništa nemožete napraviti trafostanicu će biti gdje to oni žele, nije to teško opravdati.

U mnogim je zgradama trafostanica ugrađena u sam objekat, možete to vidjeti recimo u Jarunu i novim stambenim naseljima.

Preko puta moje kuće , na oko 15m nalazi se također trafo stanica, susjedima je još bliže.

Napravljena je prije 20 god. Za sada nismo uočili neke smetnje.

Ovaj je odgovor temeljen na stvarnom stanju, ne ulazi u stručno tumačenje!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi o tome da li se trafostanica ( u daljnjem tekstu TS) gradi na zasebnoj parceli, ili u zgradi, odnosno objektu. Dakle, ako se TS gradi na zasebnoj parceli postupak je isti kao i kod građenja bilo kojih stambenih objekata za koje je potrebna građevinska dozvola. Za istu TS se prvo ishoduje lokacijska dozvola pa zatim građevinska. U zakonu o građenju piše da su stranke u postupku sve stranke koje imaju granicu s dotičnom parcelom, znači ako jeste možete se žaliti i dati opravdan razlog koji se naravno mora podudarati s razlozima u zakonskim okvirima. Što se tiče TS koja se gradi unutar građevinskog objekta potrebna su još neka ispitivanja i usklađivanja s tehničkim normama, npr. mjerenje buke bez koje se ne može izdati uporabna dozvola... Vi možete od Operatora distributivnog sustava (Elektr... grad u kojem živite) zatražiti ispitivanje elktromagnetskog i ionizirajućeg zračenja u TS i oko nje, uglavnom iznad rova (kanala) gdje su položeni kabeli ( s naglaskom na niskonaponske kabele) ako je TS izgrađena. Takvu studiju Elektra mora naručiti od nekoga tko ima ovlasnicu za ispitivanje takvih zračenja (Institut Hrvoje Požar) pa ih to ispitivanje košta 60-tak tisuća kn. Uglavnom će Vam dokazati da više zrači mobitel pored uha nego TS. Da skratim uglavnom će oni pobijediti 99%. Mali savjet ako se mislite natezati, Kada počnu graditi moraju po zakonu staviti tablu na kojoj piše tko, što itd. gradi, a ukoliko ne postave tablu znači da nemaju građevinsku dozvolu (vrlo čest slučaj) možete im zaustavuiti gradnju na određeno vrijeme. Eto nadam se da je pomoglo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne zavaravajte se, nemožete ništa napraviti, inspekcija ne izlazi na žalbe o izgradnji objekata te vrste.

Naravno da se žaliti možete, ali koje koristi od toga?

Da je to tako vjeovatno ne bi bila izgrađena ni jedna trafostanica unutar bilo kojeg naselja. Zato i dozvole za takve objekte izdaje Ministarstvo i susjedi u tom slučaju nisu sudionici u gradnji.

Ovim postom ja Vas ne odvraćam od nauma da se borite protiv tog objekta, ali sjetite se Sizifa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što inspekcija ne izlazi na objekte takve vrste samo pridonosi negativnom razmišljanju o državnim službama koje se hrane na NAŠ račun.

Što se tiče borbe, problem je samo u tome koliko čovjek ima volje i vremena. Ukoliko se radi o TS 10(20)/0,4 kV dozvole ne izdaje ministarstvo nego Županijska uprava, pa su u tom slučaju sudionici u gradnji i susjedi. Za TS preko 20 MVA ili 35 kV izdaje Ministarstvo. Koristi od žalbe mogu djelovati na taj način da se HEP počne držati više zakona, pa kad bi se svi žalili, HEP kao velika firma bi požurila državu i uprave s izdavanjem potrebnih dozvola, i za vjerovati je da bi nam svima bilo lakše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija