Jump to content

Zakon o socijalnoj skrbi i zabiljezba


Nenabel

Preporučene objave

Poštovani,

 
obraćam Vam se sa molbom za pravnu informaciju vezanu za primanje naknade Centra za socijalnu skrb i upis zabilježbe. 
Moj brat, koji je bolestan i radno nesposoban, prima mirovinu manju od iznosa zajamčene minimalne naknade te mu Centar za socijalnu skrb isplaćuje razliku do iznosa zajamčene minimalne naknade. Pored toga brat je korisnik subvencije za električnu energiju te jednom godišnje dobije iznos za ogrijev. Obzirom da je bolestan i slabo pokretljiv, mama za njega dobiva naknadu/doplatak za pomoć i njegu odrasle osobe.
Brat je suvlasnik 1/3 kuće u kojoj živi, a u toj kući živi i mama. Ja sam treći suvlasnik i živim sa svojom obitelji u stanu te im pomažem u održavanju kuće koliko mogu.
Brata su, nakon što je na snagu stupio novi Zakon o socijalnoj skrbi, zvali da potpiše privolu na zabilježbu na imovinu (na njega glasi 1/3 kuće).
 
Moje pitanje je:
 
Ukoliko brat ne pristane na upis zabilježbe, gubi pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, koja nije velika. Da li istovremeno gubi pravo i na sve ostale naknade, kao što su subvencija za el. energiju, doplatu za ogrijev i doplatu za pomoć i njegu odrasle osobe?
Također Vas molim za informaciju da, ukoliko do sada nije Centar za socijalnu skrb nije imao zabilježbu, da li može potraživati od osobe koja naslijedi bratov dio kuće u slučaju bratove smrti, naknadu za dosadašnje isplate i ako da, za koje (da li samo za isplaćenu zajamčenu minimalnu naknadu ili za sve naknade) i do kojeg iznosa, odnosno vrijednosti (ako su isplaćene naknade veće od 1/3 vrijednosti kuće d li mogu potraživati cjelokupan iznos ili samo iznos do te 1/3 vrijednosti kuće).
 
Unaprijed Vam se zahvaljujem na pomoći.
 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno ima rješenje za pravo na pomoć i njegu, mirovina nebi tebala imati nikakve veze s naknadom, no prvi puta čujem za upis bilokakve zabilježbe. Subvenciju za ugroženog kupca energenata vjerojatno prima po osnovi prava na zajamčenu mirovinu za što isto mora imati rješenje CZSS. Raspitajte se u CZSS o čemu se radi, zašto zabilježba ako nije vlasnik druge nekretnine osim 1/3 kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obrazloženje za upis zabilježbe (mislim da se radi samo o pravu na zajamčenu minimalnu naknadu, to je tako od stupanja na snagu novog Zakona o socijalnoj skrbi od 22.10.2022.)

Na temelju pravomoćnog rješenja o priznavanju prava na zajamčenu minimalnu naknadu vrši se upis zabilježbe tražbine u zemljišnim knjigama na nekretninama u vlasništvu odraslog korisnika u korist Republike Hrvatske. Zabilježba se briše na temelju suglasnosti Ministarstva kada se izvrši naplata potraživanja na imovini korisnika ili otpiše dug.

Povrat isplaćenih iznosa

U slučaju smrti korisnika prava na zajamčenu minimalnu naknadu Republika Hrvatska ima pravo na povrat iznosa isplaćenih po osnovi priznatog prava od njegovih nasljednika do visine vrijednosti naslijeđene imovine.

Republika Hrvatska ima pravo na povrat iznosa isplaćenih na ime zajamčene minimalne naknade od osobe koja je po zakonu dužna uzdržavati korisnika, ako je tijekom ispitnog postupka koji je prethodio donošenju rješenja o priznavanju tog prava nedvojbeno dokazano da ga te osobe neosnovano ne uzdržavaju ili su neopravdano odbile njegovo uzdržavanje.

Za slučaj da korisnik zajamčene minimalne naknade darovanjem otuđi svoju imovinu, Republika Hrvatska ima pravo od daroprimca na povrat iznosa isplaćenih po osnovi priznatog prava.

Republika Hrvatska neće podići tužbu radi povrata iznosa ako bi ostvarivanjem tražbine nasljednici i članovi njegove obitelji, te daroprimac i članovi njegove obitelji ostali bez imovine, odnosno prihoda potrebnog za podmirenje osnovnih stambenih i drugih osnovnih životnih potreba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Poštovani, 

Brat je korisnik pomoći i nije zdrav, niti može normalno funkcionirati, bila mu je oduzeta poslovna sposobnost na temelju dijagnoze. Nedavno su na CZSSu zaključili da mu više ne treba skrbnik te da mu se vrati poslovna sposobnost iako on funkcionira i dalje na način koji i sve ove godine. Vlasnik je 1/3kuce, ja imam 2/3. Nedavno je dobio rješenje o zabilježbi na nekretnine. U potpunosti razumijem funkciju te zabilježbe tražbine, no ono što predstavlja problem je da kuću treba adaptirati kompletno. On ne može pomoći ni financijski ni fizički nit može odlučivati racionalno.

I idemo s predpostavkom da je kroz nekoliko godina investirana određena svota novca u kuću što će joj znatno dići vrijednost. 

I on premine... (ne daj Bože) No tada ja moram otkupiti taj dio koji će vrijediti puno više.

Tko će utvrditi cijenu i po kojim kriterijima i ako dodje do toga, tko određuje koliko je točno trećina kuće? Ja ne mogu riješiti takav problem bez prisustva trećih osoba (mjernika, bilježnika...)i neke vrste ugovora... (isto se odnosi na puno čestica koje posjedujemo) 

Recite vi meni tko će izmjeriti, odrediti granice,cijene te dokumentirati i financirati navodno buduće vlasništvo RH, koje ću ja "možda" kupiti. Možda postoji kupac koji će baš taj dio htjeti kupiti, a meni će biti preskupo. Kako znamo koji je taj dio, a da to nismo izmjerili i dokumentirali? Šta ako RH odluči da im se sviđa baš moj dio? 

Brat i ja ne trebamo mjernika, mi dijelimo bratski, to znači da ga ne trebamo ni financirati ili da npr, kupujem trećinu kuće koju ću ja adaptirati i nabiti joj cijenu... 

Meni zvuči kao problem, ja tome nisam kriv, nit mislim financirati takvo nešto. A zakon je totalno nedefiniran. Ili plaćaš ili će biti otpis... Svasta. 

Moje isprike na dugom objašnjenju, ali bi voli čuti kako se na to gleda i kako će se riješiti. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija