Jump to content

Kupovina automobila a prijepis se navodno ne može ostvariti


Padova

Preporučene objave

Pozdrav. Ukratko. 

Dogovarao sam prodaju auta putem Marketplacea. Automobil je bio uslikam s tablicama iliti pločicama. Nositelj profila se predstavio kao prodavatelj i rekao je da je automobil u njegovom vlasništvu nekoliko godina. Profil nije lažan. Dogovaramo cijenu. On osigurava vozilo koje ne prolazi tehnički zbog detekcije plina. Stoga dogovaramo nižu cijenu i ja preuzimam obvezu tehničkog. Prodavač mi dovozi auto i na licu mjesta potpisujemo ugovor. Dobijam prometnu dozvolu i vozilo. Sutradan shvaćam da je u prometnoj dozvoli drugo ime vlasnika vozila, kojega je potpisao prodavač, dakle nanio je tuđi potpis bez punomoći. Ja odlazim na policiju. Policija mi privremeno oduzima ugovor ali ne i prometnu,te mi kopiraju oduzeti ugovor. Isprva nisu sigurni mogu li registrirati vozilo, no nakon nekog vremena mi kažu da ne mogu iako nema prevare, ali ima, kako sam se i pozvao, krivotvorenja potpisa te će osoba biti kriminalistički obrađena. Ali što da ja radim s vozilom. Imam kopiju kopije ugovora (koja je napravljena u policiji) i prometnu dozvolu. Automobil je kod mene. Ako bih s tom kopijom i prometnom otišao na tehnički, da li bih ga mogao odraditi, budući ta kopija nije na finom papiru koji je dio originalnog ugovora već na običnom papiru A4 formata. Policija mi govori da ne bi trebalo registrirati vozilo jer sam prijavio nanošenje tuđeg potpisa, ali nije upitno da je kupovina obavljena. Dok ja dočekam rješenje eventualnog kaznenog postupka, auto će stajati u garaži. Što da radim. Prodavatelj se ne javlja na pozive a vlasnik se pravi idiotom iako ga kontaktiram na ispravnu adresu. Javlja mi se isti glas i govori da je maloljetnik, a kada sam nazvao fiksni broj na adresi na kojoj živi vlasnik vozila Nikola, taj isti glas se predstavlja kao Predrag i spušta mi slušalicu. I sada si mislim da tim autom napravim niz prekršaja pa neka idu na Nikolu, Predraga ili koga već budući nisam prepisao vozilo, pa neka mi onda spuštaju slušalicu kada se na kraju zabijem u Mercedesa od 150 000 eura. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav. Inspektor iz pp Vinkovci mi je rekao da se ne radi o prijevari jer sam ja potpisao ugovor i kao nisam oštećen. Ja sam na sve to kasnije promislio i registrirao vozilo, iako me je inspektor upozorio da bih i ja tada bio u prekršaju. Dočekati pravdu u RH značilo bi držati auto u garaži Bog zna koliko. Sada neka me optuže, baš me briga. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani,

imam dva pitanja u vezi prijepisa vozila pa da ne otvaram novu temu postavit ću ih ovdje.

1. Zanima me postoji li neki zakonski rok u kojem kupac vozila mora prepisati vozilo na sebe i u koliko to ne izvrši koja su moja prava kao prodavaoc vozila?

Naime prodao sam vozilo kupcu te smo samo sklopili kupoprodajni ugovor bez ovjere kod javnog bilježnika te nismo izvršili prijepis pošto je bila nedjelja, a kupac je potvrdio da će isti sam obaviti idući dan (što nije napravio). 

2. Da li je kupoprodajni ugovor validan bez ovjere ako je samo potpisan sa moje strane (prodavaoc) i sa strane kupca te da li može poslužiti kao dokaz ako u međuvremenu (dok se ne napravi prijepis) kupac napravi prometi prekršaj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , sivko je napisao:

15 dana.

Ne treba ovjeravati kod javnog bilježnika.Ako napravi i dođe obavijest onda se pošalju njegovi podaci.

Puno hvala na odgovoru!

Ako u roku od 15 dana ne prenese vozilo na sebe dali ja mogu onda na tehničkom pregledu zatražiti odjavu vozila pomoću kup. ugovora pošto su prometna i polica osiguranja kod kupca?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani,

nadovezat ću se na svoj upit u ovoj temi.

Naime prodali smo čovjeku auto prije cca 20 dana. Sklopili smo ugovor te smo mu dali prometnu i policu osiguranja. Problem nastaje sada kada ni nakon 20 dana kupac ne želi prenijeti vozilo na sebe (radi se o preprodavaču), iako je prošao zakonski rok od 15 dana, te kada sam mu rekao da ću odjaviti vozilo u stanici za teh. pregled on sada prijeti da ako do toga dođe da će ići na policiju prijaviti da kup. ugovor nije valjan jer smo mi s naše strane na ugovoru potpisali samo prezime dok je on ime i prezime pa kao tvrdit će da nije vlasnik potpisao iako je ugovor valjan  i na kraju krajeva nije se na isti bunio prilikom kupnje.

Molim pomoć što mi je činiti i dali takva prijetnja uopće pravno nešto znači? 

Isto tako vjerujem da planira preprodati auto, a samim time što ne želi prepisati auto na sebe mi daje sumnju da će s budućim kupcem sklopiti ugovor na naše ime!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , sivko je napisao:

Odeš na tehnički i odjaviš vozilo a on neka se slika.Policija se ne bavi privatnim vlasništvom (ugovorima) osim ako nije netko nešto krivotvorio.

Poštovani, hvala na odgovoru.

Ma on prijeti da će me prijaviti za krivotvorenje ugovora ako odjavimo vozilo zato što kad je došao kupiti auto ja sam potpisao brata (koji je vlasnik vozila) jer je taj dan brat radio cijeli dan. Iako smo mi kupcu rekli da dođe idući dan kada je brat doma, kupcu se žurilo te mi je i sam rekao da potpišem brata ako se on s tim slaže.

Samo da napomenem da sam čak pred kupcem nazvao brata i stavio ga na razglas gdje je brat rekao kupcu da se slaže sa svime.

Dali moj brat može potvrditi da je usmeno pristao na prodaju i da potpišem ugovor u njegovo ime ako slučajno kupac stvarno prijavi policiji, a svemu je i majka prisustvovala tako da može potvrditi.?

Mi kupcu ne radimo nikakve probleme, samo želimo da obavi prijepis vlasništva jer se već preko 20 dana vozi na naše ime!

uređeno: od top_troller
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 54 minuta, sivko je napisao:

Odmah si sve trebao objasnit.Možeš potpisati drugog samo ako imaš ovjerenu punomoć za to.

Znači u slučaju bilo kakvog problema ne pomaže ni bratova izjava da je pristao na sve? 

Čitao sam na web stranici da postoji i usmena punomoć, to ne vrijedi u mom slučaju?

Link: 

https://www.odvjetnik-strniscak.hr/strucni-clanci/sto-je-punomoc-i-tko-ju-izdaje/

 

https://www.odvjetnik-strniscak.hr/odvjetnik/punomoc-za-kupnju-nekretnine/

uređeno: od top_troller
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 minuta, sivko je napisao:

Vidio sam i to, ali me mući ovaj citat:

"Ako je zakonom za određeni pravni posao propisan obvezatni oblik, u tom obliku mora biti sastavljena i punomoć za sklapanje toga pravnog posla, odnosno za poduzimanje toga posla. Tako primjerice ugovor o kupoprodaji nekretnine mora biti sklopljen u obliku javnobilježničke isprave pa slijedom navedenog i punomoć za njegovo sklapanje mora biti sklopljena u istom obliku. "

Po novome kup. ugovor više ne treba ovjeriti kod javnog bilježnika. Po toj logici onda ne treba niti punomoć biti ovjerena, ili sam krivo shvatio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 16 sati , top_troller je napisao:

Poštovani,

što napraviti, kada prodate automobil drugoj osobi, sklopite kupoprodajni ugovor i druga osoba ne obavi prijepis vlasništva u zakonskom roku, a gospođa u CVH kaže da ugovor, koji je kupac dao prodavatelju, ne valja zbog krivog OIB-a kupca, a npr. kupac se ne želi više javiti?

Nađeš ga kako znaš i napraviš novi ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Imao sam sličan slučaj prilikom prodaje starog vozila, kada kupac nije htio prepisati vlasništvo na svoje ime. U stanici za tehnički pregled nisu htjeli odjaviti vozilo kada sam donio ugovor, jer su tražili knjižicu vozila ( koju sam predao kupcu ). Savjet inspektorau jednoj policijskoj postaji je bio da prijavim krađu vozila ( što sam odbio jer bi bila laž- kupac je uredno platio vozilo prema našem dogovoru ). Srećom, policija je zaustavila neku xy osobu ( vjerojatno kupca mog bivšeg vozila ), u neregistriranom vozilu. Budući da sam imao dokumentaciju o prodaji vozila, sud me oslobodio obveze plaćanje kazne zbog neregistriranog vozila i oduzeo je tablice i prometnu dozvolu novom vlasniku.

Tražio bih u stanici za tehnički pregled da pismeno daju odbijenicu za odjavu vozila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija