Jump to content

Audio-Video nadzor radnika


Lazarus

Preporučene objave

Cijenjeni forumaši,

Molim Vas za pomoć pri tumačenju sljedećih navoda:

  • "Zakon o zaštiti na radu uređuje upotrebu nadzornih uređaja kao sredstva zaštite na radu te propisuje da poslodavac smije koristiti nadzorne uređaje kao sredstvo zaštite na radu, odnosno da je dopušteno korištenje nadzornih uređaja radi kontrole ulazaka i izlazaka iz radnih prostorija i prostora te radi smanjenja izloženosti radnika riziku od razbojstva, provala, nasilja, krađa i sličnih događaja na radu ili u svezi s radom."
  • "Osim toga, ako nadzorni uređaji čitavo radno vrijeme prate sve pokrete radnika tijekom obavljanja poslova, odnosno ako su nadzorni uređaji postavljeni tako da su radnici čitavo vrijeme tijekom rada u vidnom polju nadzornih uređaja, poslodavac smije koristiti nadzorne uređaje isključivo na temelju prethodne suglasnosti radničkog vijeća, odnosno sindikalnog povjerenika s pravima i obvezama radničkog vijeća."

 

Naime, poslodavac je postavio kameru na strop (u sredinu) male prostorije gdje radi više radnika. Da stvar bude bolja, radnici rade po ugovoru 8 sati, standardan mjesečni fond sati, a u stvarnosti rade 12h po 25-30 dana u komadu, bez  odmora. Osim wc-a, nema radnog prostora koji se potencijalno ne vidi kamerom tako da smo čitavo vrijeme tokom rada u vidnom polju uređaja.

Trebali bi krenuti s radom kroz koji dan i trenutno ne znamo što nam je činiti - nitko nas nije obavijestio o postavljanju kamera, niti je dana bilo kakva suglasnost nas radnika ili sindikalnog povjerenika/radničkog vijeća (99% sam sigurna da to uopće ne postoji i nisam sigurna kako to provjeriti u ovom trenutku. Firma je malena i uopće ne vjerujem da takva tijela/organizacije postoje).

Da li prešutno pristajemo na te "mjere" ako nastavimo raditi pod tim uvjetima?

Koje su potencijalne posljedice ukoliko se snimka koristi kao dokaz (audio ili vizualno) bez naše suglasnosti?

Napominjem da nitko od nas nema namjeru zlorabiti svoje mjesto ali nam je ovo stvorilo veliku nelagodu jer imamo osjećaj da se sve može koristiti protiv nas.

 

LP, hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 16 sati , Lazarus je napisao:

u stvarnosti rade 12h po 25-30 dana u komadu, bez  odmora.

Ovo predstavlja povredu radnog zakonodavstva te snimanjem i radnici imaju dokaz o tome, kao i dodatni dokaz (pored evidencije rv) o fondu sati koji im je poslodavac dužan platiti.

prije 16 sati , Lazarus je napisao:

Firma je malena i uopće ne vjerujem da takva tijela/organizacije postoje).

Ukoliko ne postoje, poslodavac nema o+vezu savjetovanja s njima.

No, dužan je na vidljivo mjesto pri ulazu u poslovne prostorije (ako su kamere u više prostorija) ili u tu prostoriju (ako je kamera samo u njoj) postaviti obavijest o video-nadzoru te informaciju o osobi koja je kod poslodavca zadužena za zaštitu podataka (mora biti navedeno ime, prezime i e-mail), a kako bi se svaka snimljena osoba mogla obratiti radi ostavrivanja zaštite svojih osobnih podataka, a to je oravo u njihv uvid, izmjenu, dopunu, brisanje itd. Znači, sve što je klasično propisano. Malo pogledajte informacije o tome online.

prije 16 sati , Lazarus je napisao:

Da li prešutno pristajemo na te "mjere" ako nastavimo raditi pod tim uvjetima?

Poslodavac ima pravo postaviti, ali uz poštivanje zakonom propisanih uvjeta (dijelom ono što sam vam napisala u prethodnom odgovoru).

prije 16 sati , Lazarus je napisao:

Koje su potencijalne posljedice ukoliko se snimka koristi kao dokaz (audio ili vizualno) bez naše suglasnosti?

Dokaz čega? Poslodavac nije ovlašten dijeliti snimke s neovlaštenim trećim osobama, nego samo na zahtjev npr. policije ili na uvid u slučaju inspektora ako dođe do ozljede na radu, odnosno radniku na zahtjev. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Imam pitanje slične teme.

Naime, poslodavac se služi sa audio-vizualne kamerom koja osim sto snima ulaz-izlaz iz objekta/prostora, pokriva i vanjski prostor te unutarnji prostor u kojem je vidljiv djelatnik,koje je postavio naknadno (izvan radnog vremena) i bez pisane najave ili obavijesti.

Naljepnice o video nadzoru postavio je također naknadno, no nije naznaceno da se bilježi i zvuk.

U ugovoru o radu nema ni spomena o snimanju video ili audio nadzora u radnom prostoru unutar ili izvan poslovnice.

Privola koja je urucena mjesecima nakon postavljanja kamera, nije ukljucivala primjerak za radnike, niti je sadržavala spomen audio zapisa.

Radnik samostalno podnosi zahtjev o sporazumnom raskidu ugovora o radu koje poslodavac prihvaca nakon nekog vremena.

Nekoliko mjeseci kasnije, na temelju zvucnih snimaka sa istih kamera poslodavac tereti djelatnika za povredu poslovne tajne i iskrivljenog ponašanja za izrečene izjave te povredu pravnih interesa .

Ima li tuzba prema sada vec bivsem djelatniku tezinu i mogucnost presude u korist poslodavca s obzirom na opisan razvoj događaja?

Hvala i lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija