Jump to content

Iznos plaće u ugovoru o radu


slimjam

Preporučene objave

Ugovorenu netto plaću uvećaj za 25% i dobit ćeš brutto plaću. Od iznosa brutto plaće ćeš uplatiti za MO 15% i MO II stup 5% ukupno 20% i ostatak ti je dogovorena netto plaća. Primjer: ugovoreno 1000€ netto. Brutto je 1250€. Od toga odbiješ 20% (15+5) i za isplatu je 1000€.

Od tog iznosa se odbije pripadajući porez i prirez, jer je to trošak radnika. Vodi računa da na brutto plaću moraš obračunati i, na trošak poslodavca, uplatiti 16,5% doprinosa za ZO. 

Ukupni trošak poslodavca je: brutto plaća+doprinos za ZO+neoporezivi dodatci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , slimjam je napisao:

što je najbolje napraviti u takvom slučaju?

Plaću je moguće ugovoriti kao mjesečnu svotu plaće (tzv. fiksna svota plaće), ali je isto tako moguće i ugovaranje plaće po satu (tzv. plaća po satu). Kada se plaća ugovara po satu rada, ona ovisi o odrađenom mjesečnom fondu sati. Zakon o radu, međutim, ne propisuje mjesečni fond sati, nego se mjesečni fond sati izračunava ovisno o rasporedu radnog vremena radnika. 

Dakle, stavite u Ugovor o radu cijenu sata rada te naznačite u njemu kakav je raspored radnog vremena radnika (odredivost plaće), kao i da se evidencija radnih sati radnika vodi na xy način (vjerojatno el. evidencija) te da radnik ima pravo i mogućnost svakodobnog uvida u takvu evidenciju (u slučaju diskrepancije između odrađenih/evidentiranih sati i isplaćene plaće).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija