Jump to content

Direktor tvrtke-mora li biti u radnom odnosu?


bojan79

Preporučene objave

Ukoliko nije negdje drugdje prijavljen kao osoba u radnom odnosu, onda mora, ukoliko je onda ne mora. Ovo uređuju propisi iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

 

tzv: članovi uprave trgovačkih društava ako nisu osigurani po drugoj osnovi, odnosno osobe u radnom odnosu kod domaćeg ili stranog poslodavca sa sjedištem u Republici Hrvatskoj,

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bakreni,

 

ukoliko recimo nemaš pojma, ukoliko recimo nešto pretpostavljaš, ili misliš da znaš, radije šuti (čkomi), jer u opsanost dovodiš onog tko postavlja upit. Ovaj čekić upotrijebi na način da se jedno nekoliko puta lupiš po onom dijelu tijela u kojem se očito ništa ne nalazi.

 

Varijanta broj dva ti je da proučiš kompletno radno pravo uključujući tu i obvezu podnošenja prijava i osnova osiguranja iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

 

Dakle kad napraviš jedno ili drugo, javi se, budemo onda pričali, a do onda suzdrži se od bilo kakvih komentara koji nisu obrazloženi i utemeljeni.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Velim ti bakreni, knjigu u ruke, pamet u glavu, nemoj se zaletavati, pogotovo ne na moje odgovore, i to na način da završavaš post sa riječju sigurno.

 

Al ajde ako inzistiraš, eto to član zakona pa ga proučavaj, a dotle, dok ga ne proučiš slušaj pametnjakoviće. Recimo:

 

Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", broj 85/06, 105/06 i 118/06)

 

Članak 5.OSIGURANICI

 

1. osobe u radnom odnosu kod domaćeg ili stranog poslodavca sa sjedištem u Republici Hrvatskoj,

4. članovi uprave trgovačkih društava ako nisu zdravstveno osigurani po drugoj osnovi,

 

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna, odnosno fizička osoba, koja u propisanom roku ne dostavi Zavodu sve podatke u svezi s prijavom i odjavom osigurane osobe, radi ostvarivanja prava i obveza iz obveznog zdravstvenog osiguranja (članak 111.).

 

Za radnju iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radni je odnos nešto što isključuje "burzu", odnosno to je uvijek jača pravna osnova osiguranja u mirovinskom i zdravstvenom osiguranju.

 

Ukoliko direktor nije u radnom odnosu, odnosno ukoliko nije po bilo kojoj osnovi obveznik uplate doprinosa ili poslodavac za njega ne uplaćuje doprinose, mora se (ga se prijaviti) prijaviti i osigurati ako ništ drugo onda kako sam ti gore napisao, član uprave društva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospon direktor nek se javi u mirovinsko prvo, a na zdravstveno drugo, pa nek uredi svoj status. Inače i jedni i drugi, a i treći (porezna uprava) bi to mogli učiniti umjesto njega, no postupanje po službenoj dužnosti uvijek povlači i određene prekršjane prijave, ovak, možda se izvuče.

 

Priznaj da bi bilo malo bedasto od države da dozvoli da ona sama putem ministarstva finacija plaća nešto nekome tko je odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zanimljivo pitanje.... baš i ja gledam malo te propise o mirovinskom/zdravstvenom osiguranju, i tamo po meni stvarno ne piše da mora biti u RO, nego da mora biti osiguran, ali ne nužno po osnovi RO.

jer kaže u zdravstvenom, da status osigurane osobe prema zakonu stječu pod 1) osobe u radnom odnosu, a pod 4) čl.uprave trg društava ako nisu osigurani po drugoj osnovi. dakle iako nisu u RO moraju biti osigurani - zato stječu status osiguranika po točki 4. slično je i u mirovinskom.

mislim da bi to moglo imat veze sa menadžerskim ugovorima...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poanta ti je ta da direktor ne može biti osiguran kao nezaposlena osoba, već da mora biti osiguran na neku od osnova koju propisju Zakoni o mirovinskom i zdravstvenom osiguranju.

 

"Pametan" će se direktor prijaviti kako je to netko tamo gore rekao, na minimialac u radni odnos, a ima i slučajeva onih koji će se prijaviti kao članovi uprave društva. Svaka osnova povlači za sobom određene obveze što se doprinosa i poreza tiče, al nek si to izračunaju direktori i firme sami, kaj im se bolje isplati. U biti, samom činjenicom postojanja i obnašanja te funkcije, oni bi to trebali znati, nažalost u praksi to nije slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja ću vama navesti slučaj iz prakse pa vi možete komentirati što god hoćete ali to se doista tako desilo :

 

Vlasnik sam i direktor jednog d.O.o. Imam dva zaposlena djelatnika. Sa ciljem da rasteretim rashode toga d.O.o. sebe nisam prijavio kao zaposlenog niti se vodim igdje drugdje zaposlen već dvije godine. Porezna kontrola mi je bila prije tri mjeseca i nisam dobio nikakvu kaznu, niti su to uopće spominjali što nisam nigdje zaposlen niti plaćam ikakve doprinose za sebe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto ja ću to malo prokomentirati:

 

jednom kad mirovinski ili zdravstveni fond (ili inspekcija rada) shvate gdje ste i kako ste bili prijavljeni, pozvat će Vas i urediti Vam status, pa će onda temeljem tako uređenog statusa postupati i porezna uprava, koja će retrogradno zadužiti doprinose, pa će se onda rasterećeni d.O.o. iznenada opteretiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

al u biti poanta cjele priče za zdravstveno i mirovinsko je da doprinosi budu plaćeni, ne? a mogu biti plaćeni na temelju RO ili nekom drugom temelju predviđenom zakonom. onda po tome nije nužno da bude direktor u radnom odnosu.

 

a sad ko je u kojem prekršaju ulovljen ili nije, se ne bi štela mešati, al bi teoretski voljela bit na čisto jer bi mi se nešto slično moglo u firmi pojavit :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

al u biti poanta cjele priče za zdravstveno i mirovinsko je da doprinosi budu plaćeni, ne? a mogu biti plaćeni na temelju RO ili nekom drugom temelju predviđenom zakonom. onda po tome nije nužno da bude direktor u radnom odnosu.

 

a sad ko je u kojem prekršaju ulovljen ili nije, se ne bi štela mešati, al bi teoretski voljela bit na čisto jer bi mi se nešto slično moglo u firmi pojavit

 

Najbolji način za provjeru svega ovdje navedenog ti je da odeš do mirovinskog, odnosno do zdravstvenog i pitaš tamo što ti je za činiti, a ako ti to nije dovoljno, postavi im pismeni upit na koji su ti dužni odgovoriti.

 

Radi se o relativno "mladim" odredbama zakona, a čija primjena upućuje na rješavanje u upravnom postupku, odnosno u konačnici na Upravni sud. E, sad znamo svi da je tamo praksa donošenja presuda od jedno 4 godine, pa ćemo se vjerojatno svi još malo strpiti do nečeg takvog.

 

Bakreni, daj mi napravi jednu uslugu, odhebi od mojih postova, odgovora, rasprava, osim ukoliko nisu obrazložene i na Zakonu utemeljene, može?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A kako bi bilio da zamolis sve koji razmisljaju drugacije od tebe da isto tako "odhebu", kako ti pristojno pises. Nemam namjeru da se s tobom nadmudrujem u tvom oboru - zdravstveno i mirovinsko pravo, ali ti necu propustiti da se javim kad god drzim za shodno, ako mislim da ce i moj kut gledanja bar malo razjasniti naki pravni ili pravu bliski problem. Eto toliko. :zivili:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uopće nije u pitanju kut gledanja, u pitanju su obrazložene na zakonu utemeljene rasprave i razmjene mišljenja, kužiš?

 

Svatko od nas može pogriješiti, nitko sve ne zna i nitko nije savršen, no ukoliko se to dogodi, a imaš točan odgovor, daj ga obrazloži, pozovi se na nešto, i bit će bolje i tebi i drugima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem da zakon traži da član uprave bude osiguran ako nije već osiguran po drugačijoj osnovi, ali ne shvaćam na kakvom to temelju povlači potrebu da isti bude zaposlen (iako je nekako "logično" da plaća bude temelj osiguranju).

 

Po tom temelju kaj je ukoliko je direktor prijavljen kao član uprave društva, sam je obveznik plaćanja doprinosa (prema prosječnoj plaći za 2007. godinu od 6.565,00 kn, pa plaća 20% za osnovno osiguranje mirovinsko, 15% za zdravstveno, 0,50% za poseban doprinos.....und so veiter), a ako je prijavljen na društvo, tada ima ugovor o radu gdje je obveznik društvo. E sad, kaj je bolje i kaj je pametnije i kaj je isplativije, to će si procijeniti svako društvo, odnosno odgovorna osoba u pravnoj osobi uzimajući u obzir konkretnu situaciju koju ovdje nije moguće niti sugerirati niti predvidjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani bakreni, kada je statistika u pitanju, iznijeli ste poprilično točan podatak.

 

Samo, nemojte smetnuti s uma da ne određujete Vi način provedbe tumačenja propisa, nego nadležna Porezna uprava i inspekcijski nadzor.

 

Vi se veselite statusu navedenog direktora koliko želite i nadmudrujte se koliko Vas volja, a ja Vam od srca želim i držim fige da tog direktora ne posjeti nikakva kontrola.

 

Jer kad ga jednom posjeti, zažalit će što nije uzeo bar neki minimalac, jer bi čak i za 5 godina takvog poslovanja platio manje nego kad mu kontrola pogleda poslovanje ! Osim, ako ima neke jako dobre veze koje ga u takvom poslu štite i pokrivaju ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ovako...mene zanima slijedeće:

 

MORA LI jedan d.O.o. imati predsjednika i člana uprave i koga sve, zapravo, mora imati??

 

Ja sam sad zaposlena u d.O.o. gdje je vlasnik, predsjednik uprave, član uprave i direktor društva - jedna te ista osoba (u radnom odnosu - u firmi smo zaposleni on i ja!) i mislim da tu sve savršeno uredno i po zakonu...je li??

 

E sad...bih ja, skupa s još jednom osobom otvorila d.O.o. u kojem ja NE bih bila u radnom odnosu, a druga osoba bi...

 

Prije svega, koliko ja znam, a vi mi recite ako griješim, mi trebamo biti suvlasnici 50-50.

Ono što ne znam, nije mi jasno, trebamo li imati predsjednika i člana uprave, možemo li to biti nas dvoje i ima li veze tko je što (obzirom da želimo biti potpuno ravnopravni u svemu što se firme tiče...)?

Druga osoba (suvlasnik) bi bila direktor društva-u radnom odnosu...trebamo li imati još koga i može li direktor društva ili predsjednik uprave išta "sam" ako registriramo dva potpisa i navedemo da za svaki papir koji ide iz firme trebaju dva potpisa - suglasnost suvlasnika?

 

Hvala na odgovorima!

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se vratimo na osnovno pitanje: radni odnos ili ne direktora?, možda kome kome ovo što pomogne:

 

U svom poslu sam istraživala pitanje: da li osoba koja je u mirovini može biti direktor, a da time ne izgubi prava mirovinskog osiguranja (penziju)?

 

1. na HZMO su mi rekli da njih nije briga, bitno je da osoba nije u radnom odnosu, te da će dobivati penziju

2. na inspekciji rada su mi sugerirali da za svaki slučaj u temeljni akt društva stavim da će direktor raditi bez naknade

3. i naposlijetku mailom sam se obratila Ministarstvu rada - Uprava za rad i tržište rada, te mi je državna tajnica odgovorila, citiram: "Mišljenja samo da nema zapreke da umirovljenik obavlja poslove direktora društva."

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da govorite za d.O.o.

Osnivači ne moraju imati jednake temeljne uloge, znači ne mora biti 50:50, već je to stvar vašeg dogovora.

Upravu može činiti jedan ili više osoba. To možete biti vi, ili neke treće osobe.

Ako upravu čini više članova, možete dogovoriti skupno zastupanje, znači sve poslove upravljanja i zastupanja možete samo zajedno.

Ili jedan član zajedno sa prokuristom.

Ili pojedinačno, što znači da svaki od vas ima pravo samostalno zastupati.

Poslove društva možete voditi svi zajedno, ili svaki samostalno, s tim da drugi ima svojevrsno pravo veta.

To je okvirno, ima tu još nijansi, ali poanta je da je većina stvar dogovora.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kome zahvaljuješ, komentatoru koji nije pročitao sve postove? Notarici koja je navela jedan slučaj umirovljenika? Banani?

 

Da rezimiramo bit problema.

 

Da li Direktor mora biti u radnom odnosu u pravnoj osobi, d.O.o recimo?

 

- ne mora ukoliko je već negdje prijavljen kao obveznik uplate doprinosa, osoba u radnom odnosu, član uprave društva

- ukoliko nije MORA

 

Da li nezaposlena, neprijavljena osoba može biti direktor, odgovorna osoba u pravnoj osobi, bez radnog odnosa, bez da je prijavljena na mirovinsko i zdravstveno kao član uprave društva?

 

NE MOŽE

 

i na kraju da se ne ponavljam Bakreni, vidi gore post više i uputu o pravnom lijeku koji počinje slovom o.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravu može činiti jedan ili više osoba. To možete biti vi, ili neke treće osobe.

Ako upravu čini više članova, možete dogovoriti skupno zastupanje, znači sve poslove upravljanja i zastupanja možete samo zajedno.

Ili jedan član zajedno sa prokuristom.

Ili pojedinačno, što znači da svaki od vas ima pravo samostalno zastupati.

Poslove društva možete voditi svi zajedno, ili svaki samostalno, s tim da drugi ima svojevrsno pravo veta.

To je okvirno, ima tu još nijansi, ali poanta je da je većina stvar dogovora.

 

Vođenje poslova društva

Članak 422.

(1) Uprava društva sastoji se od jednoga ili više direktora.

(2) Uprava vodi poslove društva u skladu s društvenim ugovorom, odlukama članova društva i

obveznim uputama skupštine i nadzornog odbora, ako ga društvo ima.

(3) Način rada uprave propisuje se društvenim ugovorom. Ako neka pitanja glede načina rada

uprave nisu uređena društvenim ugovorom ili ovim Zakonom, može ih urediti uprava posebnim

aktom koji u tu svrhu donosi.

(4) Ako uprava ima više članova, a društvenim ugovorom nije drugačije određeno, svi članovi

zajedno poduzimaju radnje potrebne za vođenje poslova društva, osim ako postoji opasnost od toga

da se radnje pravodobno ne poduzmu.

(5) Ako je po društvenom ugovoru svaki član uprave ovlašten da sam poduzima radnje vođenja

poslova društva, on ne smije poduzeti nakanjenu radnju usprotivi li se tome neki od članova uprave,

osim ako spomenutim ugovorom nije drugačije određeno.

Zastupanje

Članak 426.

(1) Društvo zastupa uprava.

(2) Ako, u društvenom ugovoru nije drugačije određeno, članovi uprave skupno zastupaju društvo. Potpisuju se tako da uz navođenje tvrtke društva stavljaju svoj potpis.

(3) Ako uprava ima više članova, društvenim ugovorom može se odrediti da društvo zastupa jedan član uprave zajedno s prokuristom. Nije dopuštena odredba u društvenom ugovoru kojom se određuje da pojedini ili svi članovi uprave zastupaju društvo samo zajedno s jednim ili više prokurista.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Podižem temu...je li se mijenjalo što u novije vrijeme vezano za ovo?

Planiram otvoriti firmu (j.d.O.o.), i trenutno imam posla za samo 2-3 sata dnevno. Mogu li se dakle kao direktor firme prijaviti na pola radnog vremena ili na zakonski minimum (čini mi se da je bilo 2 sata)?

Nisam nigdje drugdje u radnom odnosu, dakle moram li uopće biti prijavljena kao direktor svoje firme?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Podižem temu...je li se mijenjalo što u novije vrijeme vezano za ovo?

Planiram otvoriti firmu (j.d.O.o.), i trenutno imam posla za samo 2-3 sata dnevno. Mogu li se dakle kao direktor firme prijaviti na pola radnog vremena ili na zakonski minimum (čini mi se da je bilo 2 sata)?

Nisam nigdje drugdje u radnom odnosu, dakle moram li uopće biti prijavljena kao direktor svoje firme?

 

Rubens je dva posta ranije dao vrlo jasan odgovor, a glasi ;

 

Da li Direktor mora biti u radnom odnosu u pravnoj osobi, d.O.o recimo?

 

- ne mora ukoliko je već negdje prijavljen kao obveznik uplate doprinosa, osoba u radnom odnosu, član uprave društva

- ukoliko nije MORA

 

Da li nezaposlena, neprijavljena osoba može biti direktor, odgovorna osoba u pravnoj osobi, bez radnog odnosa, bez da je prijavljena na mirovinsko i zdravstveno kao član uprave društva?

 

NE MOŽE

 

Zar je moguće da odgovor nije jasan ......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

NE mora nitko biti prijavljen!!!

Možeš se prijavit na 4 sata, onda plaćaš sve na pola ali ide i pola staža, a ne moraš se uopće prijavit!

Ako dobivaš naknadu sa burze, kada otvoriš firmu ili obrt automatski ćeš ostat bez tog prava.

Samo pazi, bez obzira kaj je poduzeće tvoje, ti si u njemu radnik i bez obzira ako je tvoje novac poduzeća nije tvoj novac!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 5 mjeseci kasnije...
Radni je odnos nešto što isključuje "burzu", odnosno to je uvijek jača pravna osnova osiguranja u mirovinskom i zdravstvenom osiguranju.

 

Ukoliko direktor nije u radnom odnosu, odnosno ukoliko nije po bilo kojoj osnovi obveznik uplate doprinosa ili poslodavac za njega ne uplaćuje doprinose, mora se (ga se prijaviti) prijaviti i osigurati ako ništ drugo onda kako sam ti gore napisao, član uprave društva.

 

 

Da rezimiramo bit problema.

 

Da li Direktor mora biti u radnom odnosu u pravnoj osobi, d.O.o recimo?

 

- ne mora ukoliko je već negdje prijavljen kao obveznik uplate doprinosa, osoba u radnom odnosu, član uprave društva

- ukoliko nije MORA

 

Da li nezaposlena, neprijavljena osoba može biti direktor, odgovorna osoba u pravnoj osobi, bez radnog odnosa, bez da je prijavljena na mirovinsko i zdravstveno kao član uprave društva?

 

NE MOŽE

Što ako sam na porodiljnom i želim osnovati jdoo? prije trudnoće nisam bila zaposlena.. moram li uplaćivati doprinose? ili mogu biti direktor, voditi tvrtku, pripremati teren, a za eventualne manje posliće uposliti neku drugu osobu???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija