Jump to content

neobično smetanje posjeda


prolaznica

Preporučene objave

dragi forumaši,molim vas za pravnu analizu odn. pomoć u sljedećem pomalo neobičnom slučaju

 

činjenično sklop:

Agrolaguna d.d. iz Poreča u većinsom vlasništvu Agrokora d.d. u svom vlasništvu ima stotine hektara zemljišta zasađenog maslinama.Vrijeme je berbe maslina.Agrolaguna je dovršila berbu odn. masline su obrane.U našem kraju više od 30ak godina običaj je da po završetku berbe građani sakupljaju/beru ostatke maslina na spomenutim plantažama.Ove godine nadobudni čuvar zabranjuje sakupljanje maslina u obranim maslinicima uz objašnjenje-to je PRIVATAN POSJED!Frustracija građana je neizmjerna.

 

Pravno pitanje:

Laički formulirano, što će se dogoditi sakupljačima ne pokore li se nalogu čuvara?Koje su pravne(građanskoravne i kazneno/prekršajnopravne) posljedice koje mogu sustići "neposlušne" građane?Ima li sankcija izvan tužbe za smetanje posjeda i dopuštene samoomoći iz ZV?

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukratko, nemati nikakvih prava...to što je vlasnik prije imao običaj puštati vas da pokupite ostale masline stvar je isključivo dobre volje. Vi na tim nekretninama nemate nikavo pravo plodoužianja, služnosti, uživanja ili slično, a nemate ni posjed prava...vlasnik je odlćio promijeniti praksu i tu ništa ne možete...sama činjenica da je postavljen čuvar dovoljno govori o tome da vlasnik više nema namjeru došuštati vam da kupite masline...

 

ako ne postupite po nalogu čuvara desiti će se jednostavna stvar...masline ćete KRASTI

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Beznačajno djelo

 

Članak 28.

 

Nema kaznenog djela iako su ostvarena njegova zakonska obilježja ako je djelo očito beznačajno s obzirom na način postupanja počinitelja, njegovu krivnju i nastupjelu posljedicu za zaštićeno dobro i pravni sustav.

 

Kvalifikacija sakupljanja maslina kao kaznenog djela čini mi se ravno neutemljenom obzirom da ju je moguće podvesti pod beznačajno djelo kao razlog isključenja protupravnosti!

Ne zna se je li stupanj krivnje,postupanje počinitelja ili posljedica po zaštićeno dobro i pravni sustav beznačajnija!

Zar će kazneni aparat bit će pokrenut za takvu tričariju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija