Jump to content

Komunalni doprinos


imported_Anči

Preporučene objave

Dragi Forumaši!

 

kupio sam nekretninu koja ima građevinsku dozvolu.

u zemljišniku je upisana zabilježba da nije priložena uporabna dozvola.

Moj problem u ovom trenutku nije to(premda i to jest problem), već što sam naknadno ustanovio da vlasnik (prvotni investitor) nije platio komunalnu naknadu po izdanom rješenju!

Moje pitanje je da li sam ja kao novi investitor obvezan istu platiti ili je to obveza prvog vlasnika tj. prvog investitora?

Unaprijed zahvaljujem na Vašim odgovorima! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

komunalni dioprinos i komunalna naknada su dvije različite stvari. Naime komunalni doprinos se plaća prije gradnje kuće kod dobivanja građevinske dozvole i plaća se samo jednom (prije gradnje) po metru kubnom izgrađenog prostora (za kuće).

 

Komunalna naknada se s druge strane plaća po površini kuće i to u mjesečnim ili višemjesečnim intervalima.

 

Komunalni dioprinos je dužan platiti investitor(onaj tko gradi-gradio je), a komunalnu naknadu onaj na kome je kuća, odnosno korisnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, ali ipak imam jedno potpitanje tj. molio bi pojašnjenje.

Dakle, ja sam kupio nekretninu kojoj je izdana građevinska dozvola, ali komunalni doprinos (upravo taj koji se plaća prije gradnje) nije plaćen.

Može li se on od mene potraživati ili je to isključivo stvar pravne osobe (jer radi se o d.O.o.) kojoj je dozvola izdana (ja sam je kupio dok je još u izgradnji. Nisu izgrađeni svi katovi tj. nije do kraja dovršena izgradnja).

Može li se od mene tražiti da platim ono što je već trebalo biti plaćeno od strane odnog od koga sam je kupio.

p.s. Na građ. dozvoli sam ishodio promjenu investitora,ali na rješenju je kao obveznik plaćanja komunalnog doprinosa označen prodavatelj - tj. prvi vlasnik. Sada ja nakon par godina doznajem da nije nikada plaćen kom. doprinos. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A sve je moguće pa i to da i Vi kao novi investitor platite komunalni doprinos ako je na vaše ime sad ishođena građevinska dozvola?

Najme nije mi jasno kako je mogla uopće biti izdana prvi puta građevinska dozvola za zgradu prodavatelju, ako nije prije plačen komunalni doprinos, a prije toga Rješenje o plačanju istog od strane nadležne lokalne samouprave?

Možda se ne izvodi sve po PS-u ili ste Vi kao kupac koji ste se zatekli u neobranom grožđu i kupili neoprezno prije vremena stan u nezavršenoj zgradi,a kaj nije rijedak slučaj, žrtva nečijih spletki? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je zgrada izgrađena prije lipnja 2004. moguće je da je izdana pravovaljana građevinska dovola, a da obveznik nije uplatio komunalni doprinos. Naime, tek je izmjenama i dopunama ZOKG-a (čl. 32) propisana obveza uplate komunalnog doprinosa prije izdavanja građevinske dozvole.

Međutim, i za takav komunalni doprinos je izdano rješenje. U rješenju je naznačen obveznik imenom i prezimenom za fizičke osobe ili naziv tvtke za pravne osobe. JLS je trebala poduzeti mjere prisilne naplate od obveznika kojem je izdala rješenje.

 

Ako sam dobro shvatila, vi ste već promijenili investitora na građevinskoj dozvoli - a to ne biste mogli kad bi JLS teretila za komunalni doprinos vas. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Provjerite što piše u vašem ugovoru, da niste možda preuzeli obveze bivšeg investitora. Upravo vodimo jedan spor zbog slične situacije. Obveznik plaćanja komunalne naknade je investitor koji je kasnije prodao nekretninu sa neizgrađenim objektom. JLS je tužila investitora, ali on pokazuje ugovor u kojem stoji da je novi kupac preuzeo sve njegove obveze, te traži da komunalni doprinos JLS potražuje od kupca. Baš me zanima ishod spora. Zna li tko kakva je sudska praksa? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija