Jump to content

II Stup mirovinskog


PrEsVeTli

Preporučene objave

Oprostite ako je tema već bila ali nisam uspio naići na nju.

Koiko sam pročitao u izmjenama i dopunama zakonskih propisa ispada da nemamo pravo na mirovine iz II stupa iako je uplačivano duže od 5 godina u isti. Naime, koliko sam shvatio REGOS ta sredstva prebacuje u mirovinsko i od tih sredstava koje sam "kao ja skupio" isplačuje se mirovina svima a ne samo meni iako je u mojem slučaju mnogo više izdvojeno u II stup nego u slučaju nekoga drugoga.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da istina..ja ih zvao da mi isplate lovu,jer su mala sredstrva uplačena da bi bitno utjecala na visinu mirovine...oni ti novce nedaju,premda si ti vlasnik..novci isključivo čekaju da kada odeš u mirovunu da se prebace u 1 stup mirovinskog...i sada koji je to lopovluk...400 kuna su mi uzimali 6 godina,...i to je bačen novac..možda če to nekome pomoči tko ide u mirovinu za 20 ili više godina..ali policiji i vojski sigurno ne....na mom računu ima nekih 30000 kuna..mislim da bi bilo u redu da kada čovijek ostvari uvjete za mirovinu daju mogučnost da raspolaže svojim novcima....ma to je lopovluk kao i sa ovim braniteljskim dionicama...baš me zanima kako če se to razvijati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li je uopće zakonski prebacivati uplačeni novac iz ii-og u i. mirovinski stup. i je solidarni i tu nam svima uzimaju novac i iz toga se dijela svima isplačuje dio mirovine na osnovi solidarnosti, ili kako to već zovu. kada smo otvarali ii stup svi su govorili da je to za poboljšanje mirovina i da što uplatimo ići će samo nama za povečanje mirovina sada kada to trebaju isplatiti, pronalaze razne izgovore za izbjegavanje vračanja uplačenog novca. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u redu je i u skladu sa zakonom da se sredstva iz II. stupa kod invalidskih mirovina doznačuju HZMO-u. To je zapravo povoljnije za vas jer bi vam se inače određivala tzv.osnovna mirovina koja je kad se preračuna puno,puno manja od ove samo iz prvog stupa, ašto se tiče ovog dijela iz drugog stupa taj sam za sebe bi iznosio jako malo-znači sveukupno ovo je puno bolja varijanta i povoljnije za vas

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niko ti nije branio da uplačuješ 3 stup u kojem ugovaraš kad češ i skoliko godina podič novce, moja ga supruga uplačuje i nakon 20 g može podič sve ili nastavit uplačivat do mirovine i onda če joj uvečat mirovinu mislim da je to vani normalna stvar ali kod nas je to još uvijek novost (to ti je isto ko kad bi djetetetu kad se rodi počeo uplačivat za stan i kad napuni 18 ili kad se zaposli zamisli koliko si njemu ili njoj pomogao u realizaciji kredit ) ti 2 ili 3 stup če vrediti tek generacijama koje su se zaposlile prije 4,5 godina mi smo u svemu propala generacija.(mislim na onu ratnu koja je u to vrijeme trebala visit po diskotekama i parkovima......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma ja sam prema tome svemu sumnjičav....ja uplačujem životno jer moram..kupio stan,pa je to banki neko jamstvo..i sada uplačujem po 400 kuna...a radi se o tome da danas za 400 kuna možeš kupiti recimo 2 šteke cigareta..a za deset godina možda kutiju..i sada pazi ti vrijedno uplačuješ a treba ti svaka kuna,da bi na kraju nešto dobio..kada ono tuga...novac nema moč na tržištu,mene se nikada nije bilo strah uči u kredite jer uzmi prije 3 godine samo svotu od 25000 eura morao si imati neznam kakve jamce..danas se ti krediti dijele u roku 24 sata...mislim da tamo kroz 20-30 godina če biti totalni krah tog mirovinskog sustava...eto bit če kao i vani..kroz dionice,koje imaju stalnu tržišnu vrijednost ili različite fondove koji če obrtanjem tih istih novaca koji se uplačuju nadoknađivat kupovnu moč novca,koja je svake godine sve slabija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možda nije mijesto..ali moram se još nešto nadovezati na ovu temu...večinom ovdje koji ostvarujemo mirovinu smo još mladi ljudi...dobit če se mirovine,netko više,netko manje...malo sam se vratio unazad i prisjetio partuzana i njihovih boračkih mirovina..tko bi ikada prije 20 godina mogao uopče posumnjati da če oni te mirovine izgubiti,umanjiti ili slično,no međutim sve ima svoj početak i kraj..tako si i ja kontam da mi koji sada idemo u mirovinu,ako imalo postoje kakve šanse(tko može)kupi neki stan bilo šta što če mu za 20,30 godina kroz rentu osigurat kakvu takvu egzistenciju..jer od ovih prvoboraca opstali su jedino drugovi koji su kupovali vile po moru i slično..nažalost mi smo danas u puno težoj situaciji sa neizvjesnom budučnošču..i mislim da je svaki onaj u zabludi tko ima manje od 40 godina života da je mirovinom zauvijek riješio egzistenciju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima partizana koji i dan danas dobivaju penzije pa koliko su ti imali godina tada za vrijeme rata ako još uvijek i dan danas dobivaju svoje penzije ? Da se oduzme 2008 - 1944 to je 64 godine života ali s time da je rođen 44, a da je sudjelovao u ratu a partizani kažu da ih je bilo i od 13 -este godine života onda su ti morali biti rođeni 1927 godine, a naravno takvih i ako ih je bilo, bilo ih je jako malo.

Jer da ih je bilo puno i u ovom broju o kojem oni govore i koji još i dan danas primaju partizanske penzije onda bi ispalo da su u partizanima bila većinom djeca.

 

Pa normalno da postoji početak i kraj, pa sasvim je prirodno da su ti borci nobe-a već ostarili u umrli pa kako će onda i primati mirovinu ?

 

Pozdrav svim hrvatskim dragovoljcima i braniteljima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijatelju ZG-1 meni je nešto oko toga nejasno pa molim te da mi malo pojasniš.

Znam da je postotak izdvajanja u I i II stup isti kao kad je postojao samo jedan stup i to nije bitno jel osnovno izdvajanje bilo u 1 ili 55 stupova tak svejedno. Mene zanima ima li taj II stup veze sa visinom mirovine nakon što se prebaci u HZMO bar na onaj dio postotka određen van okolnosti rata ili je svima koji imaju 50/50 i isto zvanje taj civilni dio jednak. Recimo 2 vojnika opća 50/50 oba uplačivala u drugi stup 5 godina ali je jedan imao veću plaču i više je uplačeno u II stup. Da li će imati iste mirovine u onih 50%civilnih ili će onaj koji je više uplatio u II stup imati nešto veću mirovinu. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovaj šta je imao veću plaću će imat veći civilni dio zbog samih plaća,bez obzira na drugi stup.U biti vama koji imate invalidsku mirovinu pogotovo sada kada se to uplaćuje tek 5 i nešto godina je svejedno bili ili ne u 2. stupu..možda ovim ljudima šta će ići kasnije u mirovinu nakon što će godinama uplaćivati taj drugi stup će i biti nešto isplativo,al kažem-vama da se sad određuje ta "osnovna mirovina"(to je ta primjenom 2. stupa) ovaj dio iz drugog stupa bi bio nikakav-bijeda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možda bi mirovina iz ii stupa bila mizerna. činjenica je da smo uplačivali u taj fond s ciljem povečanja mirovina pa bi bilo pošteno da nam taj novac i vrate u mirovinama, nek se radi i o 50 kuna, ali su moje.

konačno na računu imam oko 40.000 kuna što i nije tako malo a očito je da se s tim novcima mulja jer jednima kažu da će isplatiti kada navrše 65 godina a nekima da je novac prebačen u i stup i istima obračunat, jedino je sigurno da niko nije taj novac dobio a kada se pogleda ukupna uplata u fondove vidi se da se radi o velikim iznosima s kojima netko radi. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Proćitaj te šta sam gore napisao i OPET GOVORIM MI SMO GENERACIJA KOJA JE OVO STVARALA NIJEDNA GENERACIJA KOJA JE ŽIVJELA ZA VRIJEME RATA NIJE DOBRO PROŠLA I ZATO SE NADAM DA ČE MOJE DIJETE I OSTALA DJECA OVE HRVATSKE SVREMENOM DOBRO ŽIVJET A NAMA KAKO BUDE ...........biče bolje .Sad sam slučajno na jednoj stranici našao o velikim slovima izvinjavam se neču više.......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija