Jump to content

Vlasnik tvrtke otvara firme i nikome ne plaća


Mira_zg

Preporučene objave

Imala bi pitanje što učiniti sa vlasnikom tvrtke koji je otvorio do sada već tri i sve doveo do stecaja i blokade,ostao dužan zaposlenicima i poslovnim partnerima,neke dugove vratio zaposlenicima neke ne,jer je u blokadi pa ne moze kaze.I sada je otvorio četvrtu firmu preko koje uredno posluje (no i to je pitanje do kada ce i ova poslovati dok je ne dovede u blokadu) i nikome još nije vrato dugove.Zanima me sto se moze poduzeti da se takvom poslodavcu zabrani otvaranje tvrtke,jer na taj nacin samo upropastava nove zaposlenike i na koji nacin doci do svojih dugovanja.Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni je uistinu žao što nitko od pravnika nije odgovorio na ovo pitanje. Ja osobno imam dojam da je ovo uvriježen način poslovanja raznih prevaranata i da im se ništa ne može. Jer da im se može, ne bi to mnogi redovito radili. Dok ne nalete na nekoga tko će se s njima obračunati u stilu Divljeg zapada. Tužno :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predlažem nekoliko mogućnosti, pod uvjetom da je sve istina što pišete..:

 

1.prijaviti na policiji poduzeće to jest vlasnika za prijevaru,budući se radi o prevari,(blokada računa a poduzeće ne otvara stečaj, zatim se otvara novo poduzeće davanjem lažnih izjava na Trgovačkom sudu,)...

 

2.prijaviti poreznoj ispostavi, kršenje zakona o platnom prmetu i drugih zakona,(evidentiranje prometa,polog utrška, evidentiranje troškova,prihoda, prijava PDV, prijava poreza na dobitak, prijava zaposlenika, obračun i uplata obveznih doprinosa. Pretpostaviti je da sve ovo nije sukladno važećim zakonskim odredbama porezna je dužna napraviti kaznenu prijavu, odnosno pokrenuti stečaj nad poduzećem za naplatu svojih potraživanja.

Ovu prijavu predaj u pismenoj formi sa svojim podacima i oni su ti dužni pismeno odgovoriti na tvoju adresu, budi uporan, zovi telefonom..

Kada se otvori stečaj stani i ti u red...

 

3. prijaviti inspekciji rada i gospodarskoj odnosno državnom inspektoratu budući to poduzeće obavlja gospodarsku djelatnost sukladno važećim zakonima, zatim pretpostaviti je da nema prijavljene radnike na mirovinsko i zdravstveno.

 

Vrijedi pokušati...najgore je nečiniti ništa, mogućnosti ipak postoje.. molim javite nam ućinjeno.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puuno hvala na odgovoru,no ono što moram napomenuti da je bila inspekcija rada i oni su lijepo sve na papiru fiktivno prikazali da je sve u redu da su redovite plaće,a mi nismo dobili plaće.I prijave na mirovnsko i da je ona stara firma u blokadi,i da je porezna sjela na racun.Novu firmu je uredno prijavio na Trgovačkom sudu,u poreznoj ispostavi samo na drugoj lokaciji,ne u istoj općini.Ne razumijem kako porezna to ne vidi.Ako mi tko još može na to odgovoriti.Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

UŽAAAAAS!!!! Ovo je, mislim, šesti post ovdje u zadnjih dva dana u kojem čitam da Inspekcija rada ne radi tj. nezakonito radi!!!! Ukratko, ništa dobro o inspekciji rada nisam nigdje pročitala, gdje god bili spomenuti.

Možda prijaviti poreznoj u toj novoj općini da firmu stalno drže na oku i vade mast. Porezna to voli ako ovaj nema debelo zaleđe. Uvijek nađu nešto da naplaćuju globe i sl.

Bilo bi lijepo da im financijska inspekcija dolazi svako tjedan-dva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sumnjaš, ili pak imaš dokaze da inspekcija rada ne obavlja posao sukladno zakonu, ili da ima sumnje na "korupciju", prijavi inspekciju rada USKOKU-.

 

No možeš od državnog inspektorata ili od Vlade Republike Hrvatske tražiti pravo na pristup informaciji za taj konkretan slučaj...no i ako se državnom inspektoratu obratiš pismeno preporučeno sa svojim podacima i adresom oni su ti dužni pismeno na tvoju adresu odgovoriti.

 

A to da "poduzetnik" otvara nove firme, moguće ja da ima veliku familiju("žena-djeca- i dljnji rod"), ali se i to da provjeriti, poglavito u kom je on svojstvu u toj novoj firmi. No svi ovi mehanizmi moraju raditi svoj posao do kraja rezultat je onda neminovan, ali isto tako najviše ovisi o vama i vašoj upornosti.

Hvala..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Nasla sam se u sličnoj situaciji, gdje je vlasnik tvrtke ostao dužan nama djelatnicima plaće, doprinose za 10 mjeseci i ponekome i novaca "sastrane" u vidu pozajmice.

Sročili smo kolektivnu prijavu koju smo predali u PP na gospodarski kriminal.Po meni, vrlo brzo, sve su inspekcije dosle u knjigovodstvo koje je vodilo tvrtku, mi smo svi pozvani u policiju na obavjesni razgovor i sada čekamo da nas pozovu na sud. Navodno da pravo iz radnog odnosa ima prednost i da cemo se uspjeti naplatiti...živi bili i vidjeli!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija