Jump to content

Dobiješ namjenski kredit za kupnju stana a banka nema novce...


Mao

Preporučene objave

...za isplatiti prodavatelja na dan naznačen u ugovoru o kupoprodaji već dan kasnije!

Solemnizirani ugovor o kreditu si odnio u banku i banka je već na gruntovnom izvatku stana kojeg kupuješ upisala svoju hipoteku na iznos odobrenog kredita.Iz banke te nazovu dva tjedna prije same isplate kredita prodavatelju da su za iduća dva tjedna blokirali sve isplate kredita i da će isplata prodavatelja morati biti dan kasnije od dana u ugovoru (btw kupoprodajni ugovor im je predan mjesec dana prije toga i taj dan isplate u ugovoru nije subota/nedjelja kad banka ne radi).

I ti onda zbog banke sklapaš Aneks ugovora s prodavateljem za taj jedan dan kasnije ako se želiš bolje pravno osigurati ili jednostavno čekaš da sve dobro prođe!

Je li netko čuo za ovakav slučaj da banka nema novce?Da ne bi administrator brisao reći ću samo da se ne radi o mjenjačnici iz Donjeg Lapca već o najvećoj banci u hrvatskoj onoj s plavim bojama!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm.. gadno!

Dajte malo pogledajte taj solemnizirani ugovor o kreditu, tj. da li je naveden rok za ispunjenje njihove obveze - datum isplate kredita?

Ako jest, tada oni padaju u zakašnjenje, a to za vas znači pravo na naknadu štete koju trpite zbog kašnjenja (npr. šteta je u novim troškovima sklapanja anexa, izdacima koje ste morali imati prema prodavatelju budući da ste i vi pali u zakašnjenje prema njemu ...i slično).

Osim toga, bez obzira da li trpite štetu ili ne, u svakom slučaju imate pravo na zatezne kamate.

 

Inače, ugovori o kreditu su dvostranoobvezni ugovori, što znači da obje strane imaju i prava i obveze. Tako je banci obveza da vam isplati novac sukladno ugovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U solemniziranom ugovoru banka nigdje nije navela datum kada će novac od kredita isplatiti prodavatelju, već samo je navedeno da sam kao kreditni dužnik dužan u roku od 6 mjeseci od dana potpisa iskoristiti kreditna sredstva za dobivenu namjenu, u protivnom banka raskida ugovor.

Takvo "prešućivanje" u ugovorima s bankama dozvoljeno je navodno kod nas, dok kako čujem u drugim zemljama EU to je drugačije definirano-povoljnije za korisnika kredita-daleko je jednostavnije dobiti odštetu.

A što se tiče dvostranosti ugovaranja, odnosno pregovaranja s bankom i sami znate da tu vrijedi princip uzmi ili ostavi.

 

Spomenuli ste dobru vijest-zatezne kamate, je li to u praksi u ovom slučaju prekomplicirano za ostvariti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste s bankom ugovorili rok korištenja 6 mjeseci od potpisa, to znači da s danom potpisa banka vama novce daje na rasplaganje. Dan potpisa bi onda bio dan kad je banka dužna ispuniti svoju obvezu - dati vam na raspolaganje kreditna sredstva, koja vam moraju biti dostupna slijedećih 6 mjeseci korištenja.

Pogledajte jeste li s bankom možda ugovorili nešto kao obvezu najave korištenja (dijela) kredita, npr. najaviti jedan dan prije korištenja. Možda se taj vaš jedan dan kašnjenja banke odnosi na to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ti njihovi šablonski ugovori, te odredbe nažalost, ne sadrže.

Ali ne radi se ovdje o nesporazumu između mene i banke u pogledu točnog datuma isplate kredita prodavatelju, jer on je njima poznat od onog trenutka kada sam im prije nekih mjesec dana donio kupoprodajni ugovor u kojem banka izričito traži da obavezno mara biti naveden iznos će biti isplaćivan kreditom, broj tekućeg računa prodavatelja također mora biti naveden, te ono bez čega nema kredita a to je rok do kojeg datuma će banka kredit isplatiti prodavatelju, dakle vidite koji lopovluk-vi se obvezujete prodavatelju na rok, a banka vama ne, već vi u ime banke garantirate prodavatelju da ćete ga do tog i tog datuma isplatiti.Kako sam u uvodu naveo, oni su me 15 dana prije korištenja kredita nazvali i "zamolili" da će ispalata biti dan kasnije od onog dana na koji sam ja po ugovoru sa prodavateljem se obvezao da će biti kao krajnji, te da se "duboko ispričavaju" i mole za razumijevanje, te da je to samo niti 24 sata razlike, da ne treba raditi aneks sa prodavateljem i bla bla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad još jedan ajde recimo problem, ali na sve to ipak donekle mi oslabljuje pravnu sigurnost-prodavatelj kad sam ga pozvao ne želi ići kod bilježnika potpisati aneks, jer kad sam mu rekao da je to u obostranom interesu, on to omalovažava; kaže da nema smisla za taj jedan dan plaćati bilježnika, gubiti vrijeme sastajući se kod bilježnika, ima drugog posla, osim kako je to rekao ako to baš moramo tj. ako je to uvjet za realizaciju našeg pravnog posla-iako sam ja snositelj svih troškova, čak sam mu ponudio prijevoz do bilježnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija