Jump to content

susjed ima voćnjak na mojoj zemlji


Palonkica

Preporučene objave

Ovako, vlasnik sam poljoprivrednog zemljišta, koje sam naslijedio od svojeg pretka. Papiri su čisti, na moje ime. No susjed već dugi niz godina na mojoj zemlji ima voćnjak i kukuruzište. Kako to prodati?

Da li susjed obradom zemlje stječe pravo na moju zemlju?

Kako glasi zakon koji obrađuje ovu temu?

Unaprijed hvala!

 

Da li je tu u pitanju dosjelost ako on (susjed) traži pravo na moju parcelu? Da li ima zakonske osnove to tražiti ako sam ja vlasnik?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pogledaj zakon o vlasništvu NN 91/96, posjed i vlasništvo. Rokovi dosjelosti za stjecanje nekretnina su dosta dugi...a kako ovaj vjerojatno nije kvalifivcirani posjednik rokovi mu se podvostručuju. po glavi mi se vrte brojke od 20 i 40 godina (zato pogledaj zakon)...ako se koristi duže od 40 godina, što nije vjerojatno , mogao bi dosjelošću steći pravo vlasništva....ako nije tako, uvijek ga možeš izbaciti sa vlasničkom tužbom jer ona ne zastarjeva. čak i da su ti prošli rokovi sa tom tužbom možeš uspjeti ako ti taj posjednik ne istakne prigovor da je protekao rok. najbitnije je da vidiš zakonske rokove u zakonu o vlasništvu i utvrdiš otprilike vrijeme kada se on počeo služiti tvojom zemljom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno hvala na odgovoru, proučio sam malo zakon e sad po čl.158 sijanje i sađenje te voćke i kukuruz je moj, pošto je na mojem zemljištu.

al me malo muči ta dosjelost, jer oni možda 20 god obrađuju tu zemlju...To mi je nejasno jer za dosjelost mora biti pošten ili barem pošten posjed. Što znači pošten posjed? Ovdje sam uvijek ja bio vlasnik tj moj predak a nikad oni. Da li mi netko može reći što znači pošten posjed u dosjelosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako...pošten ili barem pošten posjednik ti se odnosi na to da li je taj koji obrađuje tvoju zemlju:

1.znao ili morao znati da mu pripada pravo na posjed- s obzirom da imaš uredne papire koje si naslijedio, on je prije nego je okupirao tvoju zemlju mogao znati tj. mogao je lako provjeriti tko je upisan kao vlasnik u zemljišnoj knjizi

2. stekao taj posjed na valjanoj pravnoj osnovi- da li mu je netko dao nekakvo odobrenje (vlasnik, jasno) da se koristi tom zemljom, ili je potpisan nekakav ugovor koji mu daje pravo da se koristi tom zemljom, plodouživa je, koristi...no i takav ugovor ne može biti osnova da stekne pravo vlasništva dosjelošću

 

U svakom slučaju,(činjenično stanje mi nije potpuno poznato, ali taj tvoj posjednik nikako ne bi mogao steći pravo vlasništva dosjelošću, dapače, po onome što je napisano više mi sliči na vicioznog posjednika

(protuzakonitog,samovlasnog)ili eventualno nekoga tko se služi tvojom zemljom u nekakvoj otklonjivoj zabludi....dapače, čak bi mogao i tražiti nekakvu naknadu za sve te godine što se koristio tvojom zemljom (jasno-osim ako mu zemlja nije bila prethodno dana u najam ili na korištenje ili si ti ili tvoja obitelj dopuštala da se koristiu tvojom zemljom)

 

sada,prva stvar je da odeš u zemljišnoknjižni odjel i na općinski sud i podigneš tužbu sa zahtjevom da ovaj prizna tvoje pravo vlasništva(ako ga osporava)ili da se prestane služiti (plodouživati) tvojom zemljom. Ako je zemlja uredno registrirana, što kako čujem jest, tada ne bi trebalo biti problema da ti tužba uspije. Ukratko, uredni papiri su ti dokaz svega, i prije nego išta pokreneš obvezno otiđi u zemljišno-knjižni odjel i nađi nekog zakonskog zastupnika tj. odvjetnika ili nekog tko ima iskustva s time- za svaki slučaj ako se pokaže prekomplicirano(uzmi u obzir da ti ove savjete daje obični student prava bez rada u praksi i da neće 100% pomoći ako budeš na sudu, a i parnice se znadu razvući... ). Možda tu ima još nekih caka tipa služnosti...ali pogledaj još malo kompletan zakon, i stavi nešto na forum pa ako budem mogao pomoći pomoći ću. Jasno, ako se možeš izvan suda nagoditi s tim ljudima probaj prvo to...ako ne, podigni tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija