Jump to content

darovanje nekretnine


simbi

Preporučene objave

Baka mi je oporučno ostavila kuću. Međutim , zbog potrebe moram je i prije njezine smrti imati na svom imenu.Dogovorili smo se za Darovni ugovor.

Jedini nasljednik je majka a imam i dva brata.

Što sve treba napraviti uz Darovni ugovor da i poslije njezine(bakine) smrti sve ostane kao u Darovnom ugovoru ,bez mogućnosti dodatnih, naknadnih promjena?

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje Vam je s bakom sklopiti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Imovina odmah prelazi u Vaše vlasništvo a ugovor se ne da (ili vrlo teško) osporiti na sudu, za razliku od darovnog, kojeg su slučajevi pobijanja češći.

I jedan i drugi kao osnovni element moraju sadržavati clausulu intabulandi, klauzulu kojom Vam se dopušta prijenos prava vlasništva na vaše ime.

 

Što se tiče drugog dijela pitanja, ako Vi (ili baka) za života budete raspolagali nekretninom, oporuka se neće moći izvršiti u tom dijelu u kojem je raspolagano nekretninom. Ako baka darovnim ugovorom ili ugovorom o doživotnom uzdržavanju prenese vlasništvo nekretnine na Vas, oporuka u tom dijelu kojom se nekretnina ostavlja Vama više neće biti od značaja jer u trenutku otvaranja nasljedstva baka više neće biti vlasnik iste. Oporukom će se moći valjano raspodijeliti nasljedstvo kojeg je baka bila vlasnica do smrti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Floki! Ali moram postaviti stvar detaljnije.

Baka i dida su sa mnom sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju.

Po njemu od svakoga dobivam po 1/6,ukupno 1/3(2*1/6=2/6=1/3).Uknjižba je poslije smrti.Dida je umro.

No po novom dogovoru i oporuci trebam dobiti sve a pošto (to sam naveo u prvom pitanju)je potrebno da bude na meni i prije bakine smrti, odlučili smo se na darovanje.

Da li se uzdržavanje(ugovor) mora poništiti i je li potrebno da se mama odrekne nužnog dijela prije sklapanja darovnog ugovora ? Ona(mama)nema ništa protiv darovanja kao ni braća, bar je tako trenutno stanje.

Didina 1/6 je ,ja mislim, već uknjižena na mene.

Malo se zakompliciralo, no za Vas mislim, nije problem. Unaprijed HVALA!

:kavica::misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako - recite mi kakvo je sad stanje nekretnine glede vlasništva - Vi ste vlasnik 1/6, a tko je vlasnik ostalih 5/6 i u kojem udjelu? Pripadaju li svih 5/6 baki ili ima i drugih suvlasnika predmetne nekretnine?

 

Kako glase suvlasnički udjeli prema izvatku iz zemljišnjih knjiga? Možete to pogledati i na web stranici Ministarstva pravosuđa, ako možda ne znate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baka i pokojni dida su bili suvlasnici u omjeru 50/50.

Poslije didine smrti 1/6 iz ugovora o uzdržavanju je prešla na mene(nisam siguran je li uknjižena,trebala bi biti) a preostale njegove 2/6 na baku, tako da je baka sada vlasnik 5/6 nekretnine.

Nadam se da su informacije dovoljne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

simbi je napisao:

 

No po novom dogovoru i oporuci trebam dobiti sve a pošto (to sam naveo u prvom pitanju)je potrebno da bude na meni i prije bakine smrti, odlučili smo se na darovanje.

 

Već sam vam napomenuo da je u tom slučaju bolje sklopiti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. čini mi se da taj ugovor brkate sa ugovorom o doživotnom uzdržavanju. Kod ugovora o doživotnom uzdržavanju (kojeg sad imate sklopljenog s bakom) njena imovina prelazi na vas u trenutku njezine smrti. Zato vam i predlažem sklapanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju kojim ćete ugovoriti da bakinih 5/6 prijeđe u Vaše vlasništvo, a kod takvog ugovora odmah po njegovom zaključenju i ovjeri se možete upisati kao vlasnik te nekretnine. Ista vam je svrha kao kod ugovora o darovanju samo što se ugovor o darovanju lakše može pobijati, a ovaj teže. Dakle, što se tiče pravne sigurnosti, sigurniji ste sa ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju nego s ugovorom o darovanju.

 

No, ukoliko ipak želite sklopiti ugovor o darovanju, nema nikakve zapreke da vam baka daruje svojih 5/6, jer ona sa svojim vlasništvom može raspolagati kako želi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na razjašnjenju, Floki !

Još samo jedno pitanje. Ako sada sa bakom sklopim ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, , što sa onom bakinom 1/6-inom koja je navedena u ugovoru o doživotnom uzdržavanju ?

Kako uskladiti taj ugovor sa novim ,pošto mi u onom daje 1/6-inu, a u novom bi 5/6-ina ? Ta 1/6 bi bila dvaput navedena.

Da li se onda onaj (doživotni) treba raskinuti tj. da li ću s novim ugovorom gdje bude navedeno 5/6-ina bez problema knjižiti sve. To mi je malo nejasno.

I još jednom HVALA na trudu! Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je, raskini sa bakom ugovor o doživotnom uzdržavanju, i onda izvršite brisanje zabilježbe ugovora o doživotnom uzdržavanju u gruntovnici.

Onda sklopi s bakom ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, temeljem kojega ćeš u gruntovnici prenijeti vlasništvo bakinih 5/6 nekretnine na sebe odmah po potpisu i ovjeri tog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija