Jump to content

Nasljestvo


Lendsir

Preporučene objave

Znači bez obzira što se odrekla državljanstava ona može nasljediti njezin dio. Još jedno pitanje, na koji način se ona svojeg dijela može odreći, pismeno, izjavom ili na neki drugi način. I ako roditelji cijelu imovinu ostave meni (oporukom ili na neki drugi način) da li može doći do kakvih problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz zakona o nasljeđivanju:

 

Odricanje od nasljedstva

Članak 130.

(1) Nasljednik se može odreći nasljedstva javno ovjerovljenom izjavom ili izjavom danom na zapisnik kod suda do donošenja prvostupanjske odluke.

(2) Ovo odricanje vrijedi i za potomke onoga koji se odrekao, ako odricatelj nije izričito izjavio da se odriče samo u svoje ime.

(3) Ako su odricateljevi potomci malodobni, za ovo odricanje nije potrebno odobrenje tijela nadležnog za poslove skrbništva.

(4) Za nasljednika koji se odrekao u svoje ime smatra se kao da nikad nije bio nasljednik.

(5) Ako se odreknu nasljedstva svi nasljednici koji pripadaju najbližem nasljednom redu u času smrti ostavitelja, na nasljedstvo se pozivaju nasljednici sljedećega nasljednog reda. Za slučaj da se nasljedstva odreknu ostali nasljednici prvoga nasljednog reda bračni drug ostaje u prvom nasljednom redu.

 

Ako Vam roditelji ostave svu imovinu oporukom, sestra može tražiti nužni dio.

 

Postoje drugi način (ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju) kad se nužni dio ne može tražiti o čemu je bilo puno riječi na Legalisu, pa potražite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija