Jump to content

kako spriječiti ometanje posjeda


smokva3

Preporučene objave

vlasnik sam nekretnine 1/1 više od 25 godina. Pred 6-7 godina našla se osoba koja smatra da ima pravo vlasništva na dio te nekretnine. Tužila me opčinskom sudu i izgubila spor, zatim županijskom sudu i tu izgubila spor te se obratila vrhovnom sudu na kojem su odbili žalbu ili što već.

Ali uporno već godinama ulazi u posjed kad joj je prilika da je ne vidim ja ili bilo tko od moje obitelji.Ulazi u posjed na način da kosi travu,čisti granje tj.zubači lišče u šumi,posijeće koje manje stablo i izvadi korijen da nema dokaza, a kad sam ja posadila kestene to mi je počupala.

Postoji li način da tome dođe kraj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne dozvolite nikada nikome da smeta vaše vlasništvo (posjed).Sve više dobronamjernih susjeda ima želju za proširenjem, čim vidite da vam netko smeta odmah reagirajte, otiđite dobrom odvjetniku da vam napište tužbu za smetanje posjeda (u roku od 30 dana), sve lijepo slikajte, ako je potrebno pozovite i policiju (uvijek kad se dogodi promjena na čestici koja je vaša, ako treba zovite policiju i pet....

puta, jer svaki puta kad policija izađe postoji zapisnik koji vaš odvjetnik može podići po službenoj dužnosti za potrebe spora, a vjerujte nije ni osobi koja radi smetnje ugodno ispitivanje policije. Ne raspravljajte ništa sa dragim susjedima, samo ih lijepo pustite da rade štetu, ali vi odmah reagirajte, u skladu sa zakonom.

Bitno je da ne odustanete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako policija pokaže izrazitu nevoljkost da se odazove i sastavi zapisnik, prijave podnosite pismeno (osobno - tražiti potvrdu!, faxom ili preporučeno), a u slučaju veće štete odvjetništvu pismeno, pa će oni tražiti izvid policije. Nije bitno da reagiraju na svaku pojedinu prijavu, nego da ostane pismeni trag.

 

Naravno, nemojte gnjaviti baš za svaku bedastoću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rekla sam već da smo imali sudski spor i to je dotična osoba tužila mene i tražila dio nekretnine, ali spor je izgubila.Sad me jednostavno rečeno provocira ulazeći u posjed, a ne napravi neku štetu već kosi travu, čisti po šumarku lišće i slićno.Ako policija i izađe i napravi zapisnik ja neznam da li je to u domeni državnog odvjetništva, tužbu ponovno pokretati???? Ne prihvaća odluku ni opčinskog,ni županijskog pa čak ni ustavnog suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko vam susjed ne čini materijalnu štetu, već vam kosi travu i čisti lišće, ne znam čemu se onda žalite.

Budite sretni i uživajte.

Ukoliko ta aktivnost susjeda pređe u izrazitu štetnu po vaš posjed.

Zovite policiju, pa makar sto puta, oni su dužni izać na teren, pa će nekome dop****iti.

 

Good luck

Mike

p.s.

 

Ukoliko ste u dobrim odnosima sa susjedom, popijte s njim litru i vodu, pokosit će i vaše i njegovo.

Malo šale.

 

+

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napisali ste da Vam je iščupala sadnice kestena. Meni to djeluje kao šteta, možda ne za odvjetništvo, ali policiju bih pozvao.

 

Ne bi se radilo o ponovnoj tužbi, jer je ono prije bio vlasnički spor, a sada imate problem sa smetanjem posjeda i /ili kaznenim djelima (makar u blagom obliku).

 

Ako se ne želite s time gnjaviti, onda Vam preostaje ili da stvar uzmete osobno u ruke (doslovno), pa da ta osoba tuži Vas, ili da se prilagodite i pretanete nervirati.

 

Presude (kakvu ste dobili) ne mogu djelovati same po sebi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok. mislim lako je svima vama napisati tuži ovu tuži onu - pozovi ovog pozovi onog. ali stavite se u njenu kožu.

dotična miss je već tu torturu sa sudom prošla i ima presudu u svoju korist a vi joj savjetujete da opet ide na sud? hello!

pa nije ni čudo da nam je sud preprepreprenatrpan s takvim razmišljanjem. sud bi trebao biti ono krajnje riješenje a ne odmah, na prvu, trk u sud.

mislim da je bolje nać neko drugo riješenje.

može sud donijeti još bezbroj takvih istih ili sličnih presuda, ali čemu kad imaš takvog susjeda kojeg zaboli ona stvar za presudu,rješenje ili neku drugu odluku. a novci će se potrošit na sudske troškove,odvjetnike a o izgubljenom vremenu i živcima da ne govorim. na kraju će se vaš susjed samo dobro nasmijat i krenut sa đžepnim nožićem tesat tek procvalu brezu.

činjenica je slijedeća: tvoj susjed je idiot koji ne poštuje institucije pravne države. tu je problem.

po zakonu imaš pravo na samopomoć tj. možeš ga zgrabiti za šiju i izgurati na njegovu stranu ili sl.(ako nije veći i jači od tebe :) ).

međutim mislim da bi bilo najbolje ograditi posjed te nabaviti psa da to čuva. stavi znakove upozorenja (oštar pas) pa neka se on koliko hoće šepuri tvojim posjedom.

barem dok se te tenzije ne stišaju i dok čovjek ne shvati da to više nije njegovo.

uglavnom, da li ima smisla podnijeti posjedovnu tužbu radi nekog tko ti čisti lišće ili tko ti je iščupao biljku? imalo bi u nekom drugom sudskom sustavu ali naš je takav kakav je i dok se to ne promijeni šetnje po sudovima iz takvih razloga gube svaki smisao.

p.s. ne želim da ispadne da sad kritiziram. ovo što ste napisali je točno i nema dvojbe oko toga, ali u praksi je to sasvim druga priča...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ste promašili bit.

 

Ovo je pravni portal, pa se raspravlja o pravnim metodama rješavanja problema. To ne znači da ne postoje i druge (pročitajte pažljivije moj prethodni post) i da su pravne najučinkovitije. Ali ovo naprosto nije mjesto gdje se daju savjeti o vještinama samoobrane, uzgoju pasa i bodljikave živice itd., iako su to sve dobrodošla znanja za život.

 

Osim toga, ako se pomirimo da policija i sudovi ne funkcioniraju, onda još preostaje samo zakon Divljeg Zapada.

 

I nije smisao pozivanja policije samo to da se nekog pošalje na sud. Na neke i sam razgovor s policijom djeluje pedagoški.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam svima što mučite moju muku.Gospodin Veteran mi predlaže pozvati policiju.OK, ali ima tu problem što ni ja, a ni moj "dobri susjed" tu ne živimo već dolazimo povremeno.Tako ispada kad ja dođem i vidim da je opet bio aktivan, nega nema (živi u ZG tj 100 km od mjesta događaja)i molim vas lijepo ja pozovem policiju.Da li uopšte izaći i šta može navesti u zapisnik? Realno da je pokošena livada ili počupana živica i kesteni i sl. za kaj ja nemam dokaz da konkretno nisam ja pokosila travu, a kako da dokažem da je nešto bilo zasađeno?

Zakon u vlastite ruke? Nisam baš pristaša tog iako moram priznati da sam počela razmišljati da uzvratim istom mjerom.Ima i na njihovom posjedu voćaka i sl. A onda mislim šta su mi krive voćke ili cvijeće?

I tako vrijeme prolazi i svaki puta kad idem na taj posjed strepim što ću naći i još više nedaj Bože da su i susjedi na svom imanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoji način prisilnog uspostavljanja dobrosusjedskih odnosa. Ako Vam tamo više nije lijepo, možete čekati da susjeda prođe inat ili prodati, pa nekoj obitelji "gorila" dati prednost pri prodaji, kao uspomenu susjedu na Vaš boravak.

 

Ali - da li ste uopće probali zvati policiju? Točno je da Vi ništa ne možete dokazati (zar se ne bi našli neki svjedoci?), ali oni se onda i kod njega mogu "informirati" da vide što je točno bilo. Iskreno, nisam ni ja - s obzirom na ovo zadnje što ste napisali - baš uvjeren u tu metodu, ali druge (pravne) ne znam.

 

Prednost pravne metode (npr. tužbe za smetanje posjeda) je i u tome da nanosi trošak protustranci, neovisno o uspješnosti samog postupka.

 

Iskustvo me uči da je popuštanje nasilnicima u pravilu kontraproduktivno. Nasilnik će to uvijek shvatiti kao potvrdu isplativosti svoga ponašanja i ići će sve dalje i dalje, tako dugo dok ne dođe do granice koju više nećete moći nikako tolerirati i naprosto ćete biti prisiljeni uzvratiti, ali uz puno veći trošak nego da ste to učinili u samom početku.

 

Vaš susjed je prvo pokušao tužbom, pa nije išlo, pa sad hoće svoje silom. Dakle, radi se o čovjeku koji hoće svoje istjerati pod svaku cijenu i ne priznaje nikakva pravila, osim ako nisu njemu u prilog.

 

Predlažem Vam da mu date neko vrijeme, recimo godinu dana, da se "ohladi" od gubitka spora i potrebe da Vas isprovocira.

 

Nako toga možete ili uzvratiti, i to ne istom mjerom nego žešće od njega, ili odustati i pokupiti se. Ako odlučite uzvratiti, već prvim potezom mu morate dati do znanja da je nastavljanje sukoba neisplativo.

 

Treća Vam je mogućnost da imate jednu trajnu brigu koja će vas stalno izjedati, i da susjed zagospodari Vašim životom.

 

Izabrati morate sami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o nekretnini ( vikend kuća,vinograd,livada i šumica )koja mi je nasljedstvo i puno mi znaći emotivno i zbog toga mi teško odlučiti se za prodaju što bi iskreno bilo najjednostavnije rješenje problema.

 

Policija? zvala sam ih više puta i to još za trajanja prethodnog spora.Njihovo je najčešće bilo "dogovorite se"

Kad bi to bilo moguće.

 

Tužba? Troškovi podizanja tužbe, odvjetnk i dr.nemam novce,kćer mi je student u Zg gdje treba plaćati stanarinu i ostale troškove.

 

A da se moj "dobri susjed" odladi po svemu do sada što sam od njega doživjela mislim da nema šanse.

 

I ja sam uvjerena da ću biti primorana uzvratiti udarac samo još moram smisliti kako.Fizički je puno jaći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za vrijeme trajanja spora policija nije bila u mogućnosti intervenirati jer nije bilo jasno o čijem se vlasništvu radi, a to je nadležnost suda.

 

Sada je situacija čista, tražite njihove intervencije pismeno.

 

A to da je susjed fizički jači se podrazumijeva, inače se ne bi tako ponašao, takvi samovoljnici ne idu na jačega jer o drugima zaključuju prema sebi. Dok god ga se bojite, on gospodari, na to i računa.

 

Kad shvati da ga se više ne bojite onda će početi računati što mu se više isplati, prije toga ne.

 

Ili šutite i trpite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao prvo,draga moja kronična, u kojem dijelu posta ja govorim o vještinama samoobrane, uzgoju pasa i bodljikavoj živici?

 

nemojmo uveličavati ili bolje reći - izmišljati.

 

svatko ima pravo na dopuštenu samopomoć ako je ona učinjena u zakonskom roku i samo ako za zaštitu svoga posjeda ne primjeni silu veće jakosti nego li je primjerena okolnostima. (povući nekog za rukav i izbaciti ga sa terena nije nikakvo nasilničko ponašanje i u granicama je dopuštene samopomoći - to je ponašanje koje ti zakon dozvoljava). također to ne znači "uzet zakon u svoje ruke".

 

bodljikava živica? kron.,zar kad tebi netko spomene ograđivanje posjeda, prva asocijacija je bodljikava ograda? previše vesterna!

svakome tko ima posjed, veći ili manji, preoporuča se ograđivanje (kameni ili nekog drugog materijala zid - moram biti decentan da me dotična ne shvati pogrešno) čime se spriječavaju pretenzije trećih osoba(uznemiravanje posjeda, moguća dosjelost itd.) te drugih potencijalnih sporova- to nije direktno pravna metoda ali se time spriječava da neka sporna (pravna) situacija nastane a s njom i ostale zavrzlame i peripetije.

ja smatram da osobe koje zatraže pravnu pomoć valja uputiti na odgovarajuće pozitivne propise, ali treba je upozoriti i kako bi to izgledalo u stvarnosti/praxi - jer sve je idealno u svijetu zakona i pravila.

plaćati ćete podneske,troškove a kad vam sud donese rješenje (ne kraće od godinu dana), vaš susjed će i dalje nastaviti svoj pohod po posjedu jer on to ne priznaje. to je već dokazao. ne poštuje taj nikog.

 

moje riješenje sa ograđivanjem posjeda čini mi se jedino razumnim i najbržim načinom riješavanja problema.

inače, to sam ja prvo učinio kad sam kupio nekretninu. i nikad nisam imao problema pa vam iz iskustva to preporučujem.

posjedovna tužba je dobar pravni instrument ali ne i u ovom slučaju. previše vremena,novaca,živaca...žalosno ali istinito

 

p.s. a to sa prodajom nekretnine radi jednog mangupa, ne dolazi u obzir...

 

sorry na dužem postu :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija