Jump to content

Stručno usavršavanje, ugovor


Redneck

Preporučene objave

Tehničke sam struke i imam položen stručni ispit. Zakonom o gradnji i kasnije propisanim Pravilnikom o stručnom ispitu te upotpunjavanju i usavršavanju ..... za sve koji su položili stručni ispit prije 1.10.2005. postoji obveza prikupiti 100 bodova na semimnarima za daljnje produljenje trajanja istog za narednih 5 godina. Za sve koji su položili ispit nakon tog roka broji se 5 godina od datuma polaganja. Od prije nekog vremena za svaki seminar smo počeli dobivali ugovor od poslodavca o pravima i obvezama vezanim za taj seminar. Prije mjesec dana 10-ak nas je dalo svojoj upravi pismeni zahtjev za upućivanje na simpozij. Usmeno nam je rečeno da od toga ništa (ne i pismeno!) i nekoliko dana kasnije su zaposlenici svih struka s položenim stručnim ispitima dobili obavijest koju je potpisao predsjednik uprave i u kojoj stoji da je obveza svakog od nas u petogodišnjem razdoblju sakupiti 100 bodova i ukoliko to ne učinimo može nam se promjeniti radno mjesto ili dati otkaz. Vjerojatno je naporno za svaki seminar raditi novi ugovor pa smo svi ovih dana dobili Ugovor o stručnom osposobljavanju koji bi se primjenjivao na sve buduće seminare. E, sad tu ima nekih stvari koje mi nisu jasne. Napisat ću 4 od 6 stavaka.

 

Članak 1

Predmet ovog ugovora je upućivanje radnika na seminare za stjecanje bodova prema Pravilniku o stručnom ispitu te upotpunjavanju i uravršavanju znanja osoba koje obavljaju poslove prostornog uređenja i graditeljstva.

 

Članak 2

Radnik se obvezuje:

-da će pohađati seminare za stjecanje bodova, a u dogovoru s poslodavcem

-da će poslodavcu nakon svakog seminara dostaviti potvrdu o skupljenim bodovima

-da će ostati na radu u ovom Društvu najmanje 5 godina od zadnje uplate od strane poslodavca za seminare

-da će ukupne troškove, koje poslodavac plati za seminare, vratiti Društvu jednokratno zajedno s kamatom koju Erste&Steiermarkische bank d.d. Rijeka odobrava za kredite na isti rok korištenja, od dana kada je Društvo platilo seminar, u slučaju da radniku radni odnos prestane jednostranim raskidom radnog odnosa od strane radnika zbog skrivljenog ponašanja radnika prije roka iz al.2 ovog članka.

 

Članak 3

Dioničko društvo se obvezuje:

-da će radniku osigurati isplatu osnovne plaće za vrijeme pohađanja seminara

-da će snositi troškove seminara prema predračunu

-da će omogućiti radniku nazočnost seminaru, a u dogovoru s neposrednim rukovoditeljem

 

Članak 4

Konačni iznos troškova koje je imalo Društvo, utvrditi će se po završetku seminara, a obračun tih troškova će se smatrati sastavnim dijelom ovog ugovora.

 

NEJASNOĆE

 

Prema članku 2 al. 3 i 4 ja zaključujem da recimo ako idem 20 godina na usavršavanja, a zadnje mi je bilo prije recimo 2 godine moja obveza je vraćanje troškova proizašlih iz svih seminara od datuma potpisa ugovora, iako se navodi rok od 5 godina. Kada se iščita dio "najmanje 5 godina od zadnje uplate" i "koje poslodavac plati za seminare" meni to tako zvuči. Jesam li u pravu?

 

Ovaj dio s kreditom mi je totalno neprihvatljiv (prvo je bila zakonska zatezna kamata koja je 14%, ali smo se žalili pa je išlo ovo ublaženje).

 

U čl.4 se spominje konačni iznos troškova. Nejasno je što u to ulazi. Kotizacija, benzin za sl. auto, amortizacija auta, parkiranje?

 

Ne želim potpisati ugovor u ovakvom obliku. Što mi je činiti u okviru postojećih zakona. Nisam našao ništa primjenjivo u ZOR i ZOO. Da li su uopće svi članci navedeni u ugovoru zakoniti? Jedinom ispravnom stvari mi se čini tražiti pismeno tumačenje čl.2 od pravne službe i urudžbiranje dopisa s mojim prijedlogom prihvatljivih članaka. Obvezu vraćanja novca ukoliko odem u roku 5 godina smatram valjanom i moralnom, ali ne s kamatom i pod ovim uvjetima.

 

Ima li netko sličnih iskustava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija