Jump to content

Totalna nemoć pred nasiljem - molimo savjet, više nemamo ideja...


Legalni

Preporučene objave

Pozdrav svima, evo kako je to islo...

 

Mama je sjedila na stolici, tata je po obicaju podivljao, skocio okrenuo stolicu i nabio ju na siljak od suncobrana. nakon toga je dodatno podivljao na nju i razbio casu blizu nje.

 

nekoliko puta je skocio na mamu zgrabio ju oko vrata i prijetio das ce ju ubit doma na kaucu

 

batinama ju je izbacio iz stana u kojem je odrasla, pobjegla je teti.

 

Meni je prijetio da ce me ubit i da ce mi doci kraj uz rijeci "daj mi noz da ga ubijem"

 

Ja sam zbrisao curi jer mentalno je neizdrziv, mama je kod tete.

 

Prodao je auto, vikendicu i sada prodaje stan ku kojem je mama odrasla i otplatila ga svojim novcima u otkupu ali mu je pripisala 50% vlasnistva.

 

Bilo je jos desetine primjera nasilja nad njom i nadamnom koji su prestrasni...

 

molim za savjet jer nemam vise ideja kako s ezastiti:

 

Ovo je vec probano:

 

-Mama je tuzila za sve navedeno nasilje, i sud je odbacio tuzbu

-Socijalna sluzba nije nadlezna

-Doktorica u Vrapcu kod koje se lijeci nije prijavila nasilje iako sam ju 5 puta osobno molio za savjet er je opasan po zivot i ona vrlo dobro zna da je skoro ubio mamu nekoliko puta

-ne moze ga se sprijeciti da proda stan jer ce ga dati na sudsku licitaciju (pa smo rjesili da neka se proda stan i neka bude mir)

 

 

moje pitanje je ovo: Sta stvarno ne postoji nacin da se vrlo opasnog impulzivnog mentalnog i fizickog nasilnika zaustavi.....i kako????? :-?

 

hvala puno!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovani, preporučujem Vam da na ovoj adresi

 

(http://www.ured-ravnopravnost.hr/dokumenti/Protokolopostupanjuuslucajunasiljauobitelji-konacni%5B1%5D.doc)

 

pročitate tko je sve nadležan i kako je dužan postupati u slučajevima poput Vašega; i Vi i Vaša majka imate pravo na zaštitu od nasilja, a obveza je institucija da Vam ju osiguraju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Pahuljice...vec godinama ja znam te obaveze institucija, i godinama citam pravilnike...i kad im se obratimo, oni uredno naprave zapisnik, stave u ladicu i bas nista se ne promjeni...vec godinama...

 

Nisam mogao vjerovat do koje mjere su institucije indiferentne prema svemu tome...kazete im je da je mama letila na siljak od suncobrana..to ostane na papiru i nista...davio ju je, opet nista, prijetio da ce ju zabit autom u zid, nista...kad je dosta ? Stvarno se bojim za mamu...da ne dospije kod Valdeca na istragu...a mogla bi jer prosli slucaj obiteljskog nasilja tamo je imao bas sve kao i ovaj moj, osim finalizacije...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neznam šta bi ti savjetovao za ovaku situaciju.

 

piši prijavu policiji ali preporučeno i sa povratnicom ili prijavu predati na urudžbeno uz ovjeru primitka na kopiji prijave.

navedeno vrijedi za sve nadležne institucije.

dok samo prijavljujete bez traga odgovorne institucije ponašat će se kako se ponašaju.

 

vezano za imovinu.

imovina je koliko sam shvatio bračna stečevina i otac bez suglasnosti majke nemože prodati sve ono što spada u bračnu stečevinu.

od suda tražiti utvrđenje bračne stečevine.

i upis vlasništva 1/2 i 1/2

za prodanu vikendicu tražiti da se ugovor poništi iz razloga što je potpisan samo od strane jednog suvlasnika.

isto vrijedi i za auto.

pokrenuti utvrđivanje zajedničke imovine i na vlasničkom listu stana zabilješiti sudski postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poanta mog posta bila je zapravo da vidite koje sve institucije ignoriranjem Vaše situacije čine prekršaj i na čije se sve adrese trebate pismeno (isključivo!) obratiti, te ih prozvati za nerad. znam da nemate vremena za ispravljanje krivih drina, jer je i Vama i Vašoj majci doslovce život u pitanju, ali apsolutno je neprihvatljivo da se, kako navodite, CZSS proglasi nenadležnim i opere ruke od Vas (osim ukoliko ste se obratili uredu koji je mjesno nenadležan, ali onda su Vas trebali uputiti u ured kojem prema prebivalištu pripadate), kad je ovim protokolom jasno definirano što i kako treba činiti u slučajevima poput Vašeg.

 

zanima me da li ste ikad zvali policiju tijekom očevih ispada i da li je Vaša majka ikad s ozljedama koje je prouzročio Vaš otac otišla u dežurnu bolnicu. jer, policija je na prijavu o obiteljskom nasilju dužna odmah izaći na teren (u sprječavanju nasilnika danas imaju poprilično velike ovlasti) a liječnici su svaku ozljedu koja im se čini sumnjiva dužni prijaviti (bolnice imaju posebne obrasce koje u takvim slučajevima ispunjavaju i šalju na policiju; nisam sigurna da li im je za to još uvijek potrebna suglasnost pacijenta, prije desetak godina bez suglasnosti nisu radili prijave).

 

na Vašem bih se mjestu za pomoć obratila i ženskim udrugama, npr.:

(http://www.zenskapomocsada.hr/sos/),

(http://www.babe.hr/v2/)

 

a na njihovim stranicama ima još linkova institucija kojima se možete obratiti za pomoć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pisanu prijavu, SAMO pisanu prijavu, UVIJEK pisanu prijavu, sa potvrdom primitka!

Tako se komunicira u ovakvim slučajevima sa CZSS! I policijom.

U prijavama svakako opišite povijest događaja, i koliko puta ste prijavljivali nasilje, a nitko nije reagirao.

 

Da je policija došla dok je divljao, posve sigurno bi ga priveli! Danas je već problem što odvode muževe i očeve koji uopće nisu nasilni, a po banalnoj lažnoj prijavi supruge, stoga nema šanse da Vašeg oca ne bi udaljili iz obitelji.

 

Da sam u Vašoj situaciji otišao bih sa majkom u ministarstvo obitelji i zatražio da me primi ministrica, a ako neće, da ću pozvati novinare i ispričati im cijelu priču.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala za savjete...sve je isprobano...cak i ovo s policijom..naime gledao sam film doma i on je nazvao i dao laznu prijavu da sam ja nasilan...a ja sa sendvicem u ruci gledam Jerry Maguire...odmah su dosli, na srecu povjerovali i meni pa je zaradio prijavu...noc smo proveli u zatvoru...no nakon toga opet sve po starom...itd...itd..a Kosorice se jos nisam sjetio...nije losa ideja, tamo jos jedino nismo probali...

pozdrav svima...!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postupanje po ovdje dobivenim savjetima trebalo bi biti radnja u trajanju, što znači pisati dopise u Centar, pozivati policiju SVAKI puta kad se u obitelji desi zlostavljanje (a zlostavljanje je i kad Vam se opsuje i kad se bacaju Vaše stvari i kad Vam netko prijeti),sa SVAKOM ozljedom otići liječniku (iskreno, ja bih se radije sklonila od nasilnika kao što je učinila i Vaša majka jer iz vlastita iskustva znam da je svaka slijedeća ozljeda sve teža i opasnija), pisati policiji, pisati nadležnim Ministarstvima (za sve pisanije potrebno je imati dokaz o primitku u vidu urudžbenoga broja ili potpisane povratnice, ukoliko dopise šaljete poštom) i to onoliko puta koliko je potrebno da bi netko konačno adekvatno odreagirao. ovako ne bi trebalo biti, ali očito nažalost jest, a Vaše je jedino oružje upornost... a i nakon talambasanja u medijima institucije često značajno kvalitetnije odrade svoj posao...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija