Jump to content

izmjene kz-a uskoro?


dragojla

Preporučene objave

Ministarstvo pravosuđa je zatražilo od sudova, državnih odvjetništava i odvjetnika da dostave svoje sugestije za novi Kazneni zakon.

 

Članovi radne skupine su već u pripremi, a rok za sugestije od gore navedenih, je već prošao.

 

Novi KZ se planira donijeti do kraja godine

 

Legalis je također dao svoj obol podnoseći svoj obrazloženi prijedlog izmjena KZ-a (jer se tražilo u toj formi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedna od predloženih izmjena od strane Legalisa je upravo usmjerena na taj dio.

 

Dosada suci nisu imali mogućnost određivati uz uvjetnu osudu i dodatne obveze po svom nahođenu zbog stroge forme KZ-a (npr. naložiti nekom da uplati u dobrotvorne svrhe određeni novac ili da izvrši neku obvezu koja nije direktno povezana s djelom, a koja bi djelovala pozitivno na osobnost osuđenika).

 

Poznati su slučajevi koje čitamo iz novina da u SAD-u sudac naredi nekom da nosi npr. pano s natpisom "žao mi je". Ovo jemožda krajnost, ali bolje i to ako pozitivno utječe na osobnost

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Svasta.

 

Jasno mi je da ste vi (Legalis) pravnici te nemate previse dodira s bitkom ove tematike, ali opet predlagati tako sta mi je van svake logike.

 

Zasto ne izricanju uvjeta? Zasto niste uputili prijedlog razdvajanja tog stavka sto se tice proizvodnje droge za osobnu upotrebu od proizvodnje i daljnje prodaje?

 

Moj fokus je kanabis, ovakav sistem je van svake logike, u jednom kosu su sve droge i uzgoj za sebe i za daljnju prodaju!

 

Pogledom na presude koje se iznose u medijima, vidi se da se za uzgoj daju kazne koje se vrte oko minimalne (3-4g) i za one po par stabljika, kao i za one s po 100 stabljika. Ocito je da onaj sa 100 stabljika nece to sve zadrzati za sebe kao i da onaj s par stabljika (u vecini slucajeva) nece to prodavati.

 

Idealna situacija bi bila dekriminalizacija ili barem depenalizacija malih korisnika, ali ocito je da se u sistemu za prijedloge pita samo one koje se te odluke direktno ne ticu.

Jasno mi je da je dio krivice i na zajednici korisnika jer ne postoji nikakva organizirana skupina, udruga ili cak i stranka koja bi se zalagala za dekriminalizaciju, nego su u javnosti samo udruge i organizacije koje demoniziraju droge.

 

Konzervativan prijedlog bi bio razdvajanje stavka 2 na osobnu upotrebu (proizvodnju) i proizvodnju na veliko i prodaju.

Tocno definirati kolicinu za osobnu upotrebu i proizvodnju, te definirati razinu mogucih kazni po vrsti droge.

 

Zanimljivo je ismijavanje rata protiv droga od strane drug lordova. Procitajte ovaj tekst: Mexican Drug Lord Officially Thanks American Lawmakers for Keeping Drugs Illegal

Zar ovo ne govori nesto? Mozda besmislenost citave prohibicije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za borca:

 

Razlikovati prozivodnju za osobne potrebe i prodaju je gotovo nemoguće. Svi se na sudu brane da je bilo za njihovu osobnu upotrebu pa čak i kada se zapljeni 100 - 300 grama heroina.

Uvođenje količina droge za koje se kažnjava zatvorom je također nemoguće, odnosno nepraktično.

 

Netočno je da se za proizovdnju ili preprodaju cannabisa kažnjava u praksi sa 3-4 godine zatvora.

Praksa je da se kažnjava s 2 godine zatvora.

 

 

Za stella-kod:

 

Legalis nije davao prijedloge glede zastare. Naime rok za predlaganje izmjena je bio kratak i nije bio objavljen u javnosti, već je Legalis došavši do informacije da se spremaju izmjene i da je rok za podnošenje izmjena blizu, za relativno kratki rok analizirao neke kritične točke zakona i predložio izmjene.

 

Nažalost da smo imali ranija saznanja za izmjenu KZ-a, odnosno da smo imali saznanje ranije za vremenski rok podnošenja prijedloga, prijedlog bi sigurno bio sveobuhvatniji i bolji

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

borac...u potpunosti se slazem s tobom....

a te 2 god...pa zar to nije sramota,,da neko mora dvije godgine zivota potratiti u zatvoru zbog 2,3 stabljike u kojima moze uzivati cijela ekipa,,nesto sasvim prirodno,,u vecini slucajeva cak i prepozitvino...i zabranit to...

ne znam sta ima sluzi taj zakon..jer to je lutrrija sama....kad bi zatvoriti sve koji imaju svoje biljke,,u zatvorima bi bilo pola hrvatske,,,ovako vecina ne odgovara za te svoje biljke,,jer je to pretesko kontrolirati...a onaj ko slucajno padne mora guliti 2 god ni za sta.. totalno sr.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dragi ljudi,

u novom KZ-u će kazneno djelo iznude biti ovako uređeno:

 

Iznuda, čl. 234.

 

(1) Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist silom ili ozbiljnom prijetnjom prisili drugoga da što učini ili ne učini na štetu svoje ili tuđe imovine, kaznit će se kazno zatvora od 6. mjeseci do 5 godina.

 

(2) Ako je kazneno djelo iz stavka 1. ovog članka počinjeno u sastavu grupe ili zločinačke organizacije ili je uporabljeno kakvo oružje ili opasno oruđe ili je djelom pribavljena znatna imovinska korist, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

 

(3) Počini li počinitelj iznudu uporabom sile protiv neke osobe ili prijetnjom da će izravno napasti na njezin život ili tijelo, kaznit će se po članku 218. ovog zakona.

 

(4) Prijeti li počinitelj da će izravno napasti na život ili tijelo većeg broja osoba ili da će teško oštetiti objekte velikog društvenog značenja, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine.

 

Ucjena, čl. 235

 

prijedlog: brisati

 

 

Dakle,ucjena se briše,a pod kaznenim djelom iznude imamo 4 stavka. Razlika između iznude i ucjene je sredstvo odnosno način kojim se prisilno navođenje ostvaruje. Što mislite o tome i zašto brišu ucjenu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Da li neko zna?

 

Slučaj: prevara u postupku podizanja kredita. Jedna osoba je u roku par meseci "ojadila" JEMCE (njih 5-6) tako što je podigla mnoge kredite po raznim bankama i mikrokr. organizacijama. To je učinila dovodeći u zabludu te ljude, sa očIglednom namjerom prevare.

Napominjem da su u pitanju krediti na ime firme i lični, isto tako jemci su firme ili lično vlasnici.

Advokat to naziva krivičnim djelom prevare u privrednom poslovanju.

Da li je to tačno?

Koji član kojeg zakona tretira ovaj vid krivičnog djela?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija