Jump to content

Posljednji vrisak


Forrester

Preporučene objave

Možda sam već postao i dosadan nekima, ali sad je mojoj obitelji došla voda do grla. U velikim sam dugovima - kratkoročni cca 50 000kn, mjesečni anuiteti po kreditima oko 5300kn, kuća na fiduciji. U lipnju 2007g. priznata mi prof. nesposobnost za rad - 20% vojno. Nastavljam raditi s preostalom sposobnošću za rad. Više sam na bolovanju, nego što sam radio; plaća od 2600-4400 ovisi o bolovanju. Dragovoljac od 06.1991.,odbijeno mi DR bolovanje valjda 3-4 puta, dlp mi skinuo HRVI ispod 20%. E, sad slijedi ono zbog čega sam van sebe i pod pojačanom terapijom. Firma je nudila invalidnim radnicima od 7.1.2009. 100000kn stimulativne otpremnine uz sporazumni raskid ugovora. Nisam se usudio to potpisati, jer bi mi mirovina (prof.) bila za moje okolnosti izuzetno mala - cca 1900kn. U studenom 2008g. podnosim zahtjev za ponovnom procjenom radne sposobnosti, a poziv dobivam nakon šest mjeseci. Na moje oduševljenje (tada) vještak HZMO-a mi daje opću nesposobnost i to 30% vojnu i 70% civilnu. Zovem firmu, i tada šok; otpremnine su privremeno ukinute (recesija). Nadao sam se da će možda firma ponovo uvesti stimulativne otpremnine, prije nego što im HZMO pošalje rješenje (nečijom greškom, ni moj liječnik,ni HZZO,a ni moja firma nisu dobili od HZMO-a pisanu obavijest o mojoj predstojećoj općoj nesposobnosti za rad).

Jučer iz pouzdanog izvora saznajem da će početkom siječnja biti ponovo ponuđene stim. otpremnine i to sada 170000kn. Danas sam odjurio u područni ured HZMO-a i "paf". Rješenje je izrađeno, dano na prijepis i vjerojatno će idući tjedan biti u rukama pravnika mog poslodavca, i tada ću morati (da li,???) silom zakona u mirovinu, sa 8-9000kn otpremnine, umjesto 170000. Mnogi moji kolege iz firme koji su stjecajem okolnosti išli na vještačenje nekoliko mjeseci kasnije će dobiti tu lijepu svotu. Da li je za mene, suprugu i naših dvoje osnovnoškolaca sve izgubljeno, što se tiče te otpremnine. Kao da sam u Kafkinom romanu ili u Sofoklovoj tragediji. Ako ima nekakve alternative, bar polunade molim kompetentne za pomoć!! :-?:place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Forrester je napisao:

Rješenje je izrađeno, dano na prijepis i vjerojatno će idući tjedan biti u rukama pravnika mog poslodavca, i tada ću morati (da li,???) silom zakona u mirovinu,

 

Da , ako rješenje postane pravomoćno i kada postane pravomoćno Vi silom zakona idete u mirovinu a toćnije rečeno jer su vještaci HZMO-a na temelju Vaše liječničke dokumentacije koju ste im dostavili , utvrdili da kod Vas postoji opća nesposobnost za rad. Sama rijeć opća je dovoljna da vam da odgovor na vaše pitanje.

 

Kada dobijete riješnje na isto se možete žaliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala kompa, ali da li postoje ikakvi pravni temelji, mogućnosti da se dočepam te stimulativne otpremnine.Napominjem da sam u poduzeću (d.O.o. u vlasništvu države) zaradio profesionalno oboljenje 2000g. Iz tvog odgovora sam također saznao da mi poslodavac može dati otkaz, tek kad rješenje postane pravomoćno; je li tako? :-?I još jedno pitanje :pretpostavljam da djeluje suludo, ali u ovoj situaciji mi svašta pada na pamet. Mislio sam čak zbog tih 170000kn, koje su mi očajnički potrebne da tražim povrat na profesionalnu nesposobnost za rad - je li to moguće, i da li sam potpuno poludio? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jutro je pametnije od noči.......hodi sutra kod nekog pravnika u hzmo-u pa vidi dali možeš odustati od postupka..ali sumnjam kada je več novo riješenje u prijepisu...jednom kada dobiješ opču nesposobnost nemožeš to više promijeniti...sa opčom nesposobnošču mirovina ti je veča za 20 posto...ako nemaš riješen status hrvi uzmi tu mirovinu vojnu,jer kakav zakon dolazi ni tu mirovinu nečeš moči više ostvariti bez statusa hrvi-a...........neznam šta da ti kažem..ako te šta tješi nas 80 posto sa ovoga foruma ima takve ili barem slične probleme..a živ u grob nitko nemože..treba stisnuti zube i pregrmjeti..tražiti dodatan način zarade i djecu podizati dok nepostanu samostalni..svako drugo razmišljanje te vodi u propast...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Forrester je napisao:

Iz tvog odgovora sam također saznao da mi poslodavac može dati otkaz, tek kad rješenje postane pravomoćno; je li tako? :-?

 

Mislio sam čak zbog tih 170000kn, koje su mi očajnički potrebne da tražim povrat na profesionalnu nesposobnost za rad - je li to moguće, i da li sam potpuno poludio? :misli:

 

Vi idete u mirovinu, poslodavac će vam dati otkaz ali radi vašeg odlaska u mirovinu i to kada rješenje postane pravomoćno ( barem je tako bilo u mom slućaju ), a neće vam samo tako dati otkaz, mislim prije rješenja.

 

A da li može iz opće u profesionalnu, ne vjerujem, to i ako bi moglo moralo bi biti potkrepljeno novom medicinskom dokumentacijom da Vam se zdravstveno stanje poboljšalo pa da vještak hzmo utvrdi da ste za profesinalnu ( teško - skoro pa ne moguće ).

Po mom mišljenju u vašem slućaju vezano za tu otpremninu bi bilo najbolje da vidite u pravnoj službi iste firme.

 

A čujete, na kraju krajeva, šta je tu je, glavom kroz zid se ne može.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

grabik je napisao:

- ne paničari , ta velika otpremnina ti je upitnik kao kuća hoće je biti ili neće je biti

-možda je bolje vrabac u ruci nego golub na.....

-a o zaduženosti si trebao voditi računa i prije, št bi bilo kad bi bilo....

Hvala grabik, ali nemoj me molim te tako tješiti ,da ne bih opet završio na odjelu. Kako sam dospio u takve dugove, je duga priča - povezanost psih. oboljenja sa sposobnosti racionalnog raspolaganja financijama. Što se tiče otpremnine nije golub na grani; danas sam osobno u pravnoj službi moje firme saznao da će biti možda čak u studenom, ili prosincu. Jedan znanac (pravnik) mi je rekao da čekam rješenje (za koji dan), i da se onda žalim, te na taj način prolongiram pravomoćnost rješenja. Ali ja mislim da bez obzira na to firma nije obavezna da mi ponudi stimulativnu otpremninu, jer se radi o općoj nesp.,čije će rješenje kad-tad postati pravomoćno. Jesam li u pravu, i da li postoji koja druga opcija? Zaboravih napomenuti da bi se firma trebala riješiti radnika s ograničenom sposobnostima za rad u 2010-toj godini, u povezanosti s ulaskom u EU. U tu kategoriju radnika svrstavaju se : invalidi rada,radnici kod kojih postoji "neposredna opasnost od nastanka invalidnosti",radnici oboljeli od profesionalne bolesti u firmi i radnici koji imaju rješenje o profesionalnoj nesposobnosti za rad. Ispunjavam uvjete za sve tri posljednje kvalifikacije. Ali je problem što stiže rješenje o općoj. Pred obiteljskim smo bankrotom, gubitkom kuće, a meni na um dolaze (poglavito noću) svakakve crne misli. Smatra li netko, ILI ZNA postoji li kakav izlaz iz ovog horror scenarija? :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Išao bih u mirovinu i sa 2000kn, samo da uspijem dobiti tih 170 000 kn, jer to je trenutno spas za moju obitelj - i više nego spas!! Nevjerojatna zaduženost po kreditnim karticama - amex(blokirana) za 2mj. 26600kn,diners 20300kn za rujan, plus neplaćene režije i mjesečni anuiteti kredita i premija životnih osiguranja vezanih za iste cca 5000kn. Nijedan jamac mi još nije dobio opomenu. Između ostalog kupim staro željezo,lim,aluminij,stare boce i dr.,ali to je samo usporilo donekle ovaj potpuni financijski krah. Sad sam se ispucao, ovo napisah u jednom dahu (i ono što nisam planirao napisati) - valjda mi je došlo kao svojevrstan ventil, a možda će nekog od forumaša ponukati da se dosjeti nekog presedana,"zlatnog savjeta", tj.najoptimalnijeg i najbezbolnijeg izlaska iz ove "no way out" situacije. Stvarno sam u teškom bedu; supruga, a pogotovo djeca nisu ni približno svjesni ozbiljnosti situacije. :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj savjet.Ako uzmeš profesionalnu,odekneš se opće,naravno govorim hipotetski,vrlo brzo ćeš se pokajati.Pa ti ja stoga savjetujem da skupiš obitelj na hrpu ,izložiš im stanje ,te lijepo preračunaš što dobivaš a što gubiš s tih 170000 kn.Zatim nađeš način da podigneš kredit ,pokriješ dug koji si napravio a kredit otplaćuješ s razlikom između profesionalne i opće.Potrudiš se malo da ne upadaš u probleme u kojima si sada i vjeruj bit će ti i zdravstveno mnogo lakše .Opća će ti ostati,kredit ćeš isplatiti,i nadam se da nećeš više morati upadati u probleme već se posvetiti obitelji i svom zdravstvenom problemu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa nema čarobnog štapiča..ali idu u ministarstvo branitelja..traži pomoć..nemaš šta izgubiti...odi u banku razgovaraj sa njima..neka ti reprogramiraju kredite...kartično dugovanje...izvansudska nagodba...objasni im kakva je situacija..koliko im možeš mjesečno plačati..ako nemožeš..kada ćeš moči.....hajde dali ima još tko kakav pametan savjet da damo čovijeku..nemojmo ga osuđivati zbog zaduženossti..šta je tu je..bojim se da ovo nejde u dobrom smjeru.......nije smak svijeta ni kuču izgubiti..veča je tragedija za djecu izgubiti roditelja i zato nepomišljati na gluposti tipa svakave mi crne misli dojdu....kako bude bilo bit če....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani g. Forrester,

Iz Vasih opisa shvacam da ste dragovoljac iz lipnja 1991., otac dvoje malodobne djece i dobar suprug koji se zastitnicki postavlja prema svojoj obitelji.

Zao mi je sto ste se tako ponadali na „rekla – kazala“ u svezi otpremnina, no sto se prije rijesite tih ocekivanja, prije cete se rijesiti i napada panike koja Vas tjera u bolnicu i ugrozava Vam zdravlje. Zaboravite na otpremninu, kao sto Vam je napisao „grabik“, ako dodje, dobro je dosla i u bilo kojem iznosu, no do tada, kao da je nema ili nece ni biti.

Spominjete i jamce, pa zasto ne podijeliti Vasu zabrinutost s njima kao i sa suprugom te zajedno napraviti plan „sanacije financija“, nakon cega cete puno lakse spavati.

Napravite pri tome i sve ovo sto Vam je vec savjetovao „planina“ (#12), a moj Vam je dobronamjerni savjet da prije toga sa suprugom podrobno analizirate koliko mjesecno mozete ustedjeti te da se prvo zajedno krenete rjesavati onog najmanjeg duga.

Kad taj zatvorite, krenite na slijedeci i tako redom od manjeg prema vecem tj. onaj najveci zadnji. Pri tome, naravno, ni pod koju cijenu ne ulazite u nova zaduzenja ni kredite, nego se strpite do slijedece doznake koja ce Vam sjesti na racun.

Sve kartice odmah otkazite, prerezite i bacite!

Placajte iskljucivo gotovinom i na istu trazite popust.

Ako imate medju poznatima kojeg knjigovodju ili ekonomistu, zamolite ga da Vam pomogne u tom putu ka financijskom oporavku i analizira kamate koje placate po svakom dugu te mogucnost eventualnog reprogramiranja.

Analizirajte takodjer sto biste od stvari mogli prodati ili vratiti ako jos nisu placene.

Nastavite uporno raditi i zaradjivati.

„Hladne glave i vrucih ruku“ i zajedno sa suprugom sigurno cete sve uspjesno rijesiti tj. kucu spasiti, a dugove polako i uredno otplatiti. Ne gubite nadu, a niti zivce! Ono sto ste prezivjeli u Domovinskom ratu sigurno je bilo puno gore i teze od ovoga sada, stoga samo hrabro i mirno naprijed :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

buda1965 je napisao:

ako ti u firmi nisu dobili rješenje možeš u ponedjeljak dati otkaz,ali to je slabo jer si u mirovini od dana vještačenja.

Nije mi jasno, mislim da griješiš. U mirovini bih trebao biti tek kad rješenje postane pravomoćno. Ja još uvijek radim u firmi (kad nisam na bolovanju); odbijaju mi se doprinosi za zdravstveno, mirovinsko, itd. A što se tiče otkaza u ponedjeljak, to ne bi išlo, jer bi mi tad otpremnina bila oko 9000 kn - stimulativna otpremnina, kao što sam rekao bi se trebala uvesti tek za mjesec-dva! ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sova1 je napisao:

Forrester je napisao:

Sova1 je napisao:

Imaš PP

Oprosti, nisam baš verziran za tu terminologiju, a i mozak mi radi pod ručnom. Što znači PP?? :misli:

Imaš privatnu poruku ( PP ),pa pročitaj

Hvala prijatelju dragi, ali nema više odugovlačenja - Rješenje je izrađeno, dano na prijepis i idući tjedan će ga zaprimiti pravna služba u mojoj firmi. Što je najgore, kako Duro veli isti dan sam ja već u mirovini i iskreno se nadam da je možda ipak pogriješio. Naime, postoji rok za žalbu i ono nije pravomoćno danom dostave. Zna li netko, ima li tu kakva "začkoljica" u zakonu i imam li još kakvu opciju. Stimulativne otpremnine će sigurno (mnogi će reći, danas ništa nije sigurno) biti - potvrđeno u petak od pravne službe, direkcije u Zagrebu. U subotu ujutro sam iz poštanskog sandučića izvadio pismo tj. opomenu od AMEXA za neplaćeni dug od 25917kn (spojili se računi za 2 mjeseca) - uplatu izvršite odmah, vele, a ja nisam skupio još ni 3000kn. Ima toga još cijela kamara, ali sam već dodijao sam sebi s kuknjavom, iako sam blizu Guinnessove knjige rekorda, glede podignutih i isplaćenih kredita, a srazmjerno mojim primanjima. Loše mi je, stvarno mi je loše!! :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Duro je napisao:

Nije više baš tako...ugovor o radu prestaje dostavom rješenja o općoj nesposobnosti poslodavcu po sili zakona (čl. 110 Zakona o radu), a i radnu knjižicu dostavlja poslodavac...

bio sam prisutan kad mi je prijatelj iz svoje firme donio radnu knjižicu u hzmo i od slijedećeg dana je bio u mirovini.imao je rješenje o omjeru i mirovini.to je bilo u veljači o.g.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijatelju, da ne gubiš vrijeme u hodanju, evo uključijem se s namjerom da ti pomognem ako mogu :

čl. 110 ZOR-u govori samo o slučajevima prestanka radnog odnosa a isti se ne odnose na odlazak u invalidsku mirovinu već o mirovini po sili zakona, dakle KOMPA je u pravu, žalba ne odgađa izvršenje rješenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kompa je napisao:

Forrester je napisao:

Buda nije u pravu. Našao sam 110. članak o radu u kojem pod točkom 4)stoji da prestanak radnog odnosa nastaje dostavom PRAVOMOĆNOG rješenja.

 

 

Ali na rješenju od hzmo-a na koje se može žaliti piše - da

" žalba ne odgađa izvršenje rješenja. "

Kao što sam naveo pod jednom drugom temom rješenje je izvršno za HZMO, ali radnik ne dobija otkaz dok ne postane pravomoćno-ima rok žalbe od 15 dana. Izvršno je za HZmo, ali ne za firmu dok ne postane pravomoćno!! :palac:

Što se tiče one moje otpremnine ne gubim nadu, uzdam se u Boga i svoju ustrajnost i nadam se da ču uhvatiti posljednji vlak. Hvala svima koji su nastojali pomoći! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dragi prijatelju znam da ti nije lako ,nama je lakše sada pisati jerja mislim da je većina riješila svoj status možda se varam ,provaj se dogovoriti s poslodavcem da ti da otkaz te na taj način dobiješ otpreminu, a na riješenje se žali ali ne na opću nesposobnost nego nešto drugo samo da ti dobiješ na vremenu, neznam od kuda si ali pokušaj otići u neku udrugu tu ima dečki koji su upućenu pa vjerujem da ti mogu pomoći,!!!

 

dragi prijatelju ako te ovo može utješiti moj slučaj 2001 kada es u MUP -u djelili otkaze ( komunistička vlada ) telefonski su davali otkaz nazvali su me kući da više ne moram dolaziti na posao atam asam sa ženom i dicom krenuo na put na more !!! 400 km u autu je bila tišina žena ne radi 3 dice a kredit na kreditu!!!! šta napraviti s 6000 kn plaće osta na 000000 nekako završio na mirovinskom i dvije godine bio na 1200 kn ali sam otišao o međugorje i pomolio se gospi da mi pomogne i hvala bogu sad je sve u redu još uvjek ganjam , moj savjet nemoj klonuti moli se bogu i samo molitva i vjera te može spasiti, novac nije bogastvo naj veće je bogastvo žena i dica , zdravlje samo moli :palac::palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sinoć sam opet završio na hitnoj, pa na odjelu psihijatrije na infuziji. Moram vam reći da se trudim (koliko je to uopće moguće ) izgledati što prisebnije da ne bih završio na ležanju u bolnici. Ponekad (sve češće) u krevetu poželim da samo zaspim i da se više ne probudim. Ali moja djeca, ne,ne, to bi bilo sebično i neočinski.Ponekad mi dođe opet želja da agresivnošću odagnam sve frustracije i stresove iz sebe (da počnem razbijati stvari, pa čak sam sebe pa i druge, ako me nagaze. a nekad bih sjeo i samo plakao, ali ne, ja sam muškarac,Dragovoljac DR-a, a dok sam bio mlađi došao sam na glas kao nezgodan tip po kafićima i gostionicama - ne, nema plača, samo suhe suze). Ali s druge strane prije 10-tak dana mi je umro kolega s posla, i na sahrani, kada je njegova mlađa kćer(16-17g.) 2,3 puta vrisnula "tata","tata" i htjela se baciti u raku ja sam pukao. Iako sam popio terapiju prije pogreba(dodatnu), nakon te scene sam se počeo nekontrolirano tresti i jecati, a i iz očiju i iz nosa je curilo na sve strane. Nije me bilo nimalo stid, niti sam obraćao pažnju na ikoga.Mi nismo bili pretjerano bliski prijatelji, ali me je ta potresna scena strašno emocionalno uzdrmala i trebalo mi je oko pola sata (uz pomoć supruge), da se koliko toliko smirim. Vrisak i dalje huči poput jeke!! :place: :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija