Jump to content

drovanje ili naslijedni ugovor


koraljka

Preporučene objave

poštovani trebam savjet.

radi se o slijedećem - prije 13 godina jedan brat je drugome darovnicom poklonio dio vrijedne nekretnine uz uvjet da se darovani ne prihvati budućeg naslijedstva - i darovanje i izjava o odricanju su ovjereni kod javnog bilježnika istovremeno -

e sad - darovani brat se prihvaća naslijedstva pozivajući se na zakon - ostavinska još nije gotova - da li se iz tog razloga može opozvati darovanje s obzirom na protek vremena od darovanja, a od spoznaje da se brat neće držati dogovora i izjave prošlo je par mjesecii - pozdrav :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

 

Izjava o budućem nasljedstvu nije valjana . Darovni ugovor se može opozvati ,jer je sklopljen na prevaru ,te radi nezahvalnosti daroprimatelja . Može se tražiti da se dar uračuna u ostavinu .

Prije svega pokušajte sa opozivom ugovora o darovanju.

Postupak bi trebali povjeriti pravno educiranoj osobi .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Taj ugovor možda predstavlja raspodjelu imovine za života ,a ne darovni ugovor .Raspodjela imovine za živora je moguća ako je sve kao što kažete ovjareno kod javnog bilježnika .

Osoba je dobila vrijednu nekretninu , a Vi ostalo i sada se ne bi moglo to zanemariti .

Vi trebate tvrditi da to nije odricanje od nasljedstva prije otvaranja , već raspodjela imovine za života .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znamo da izjava o budućem odricanju nije valjana - tada nismo znali - oba dokumenta su ovjerena kod javnog bilježnika - darovana imovina je osobna imovina darovatelja,a ne dio naslijedstva kojega se suprotna strana sada prihvaća,

naravno da ćemo se pozvati na bitnu zabludu jer zaista ne bi nikada darovnica bila potpisana da je postojala sumnja da se neće držati izjave o odricanju od naslijedstva - samo me brine jedno - s obzirom da je prošlo 13 godina može li se suprotna strana pozivati na neku zastaru ili ne

pozdrav :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o obveznim odnosima NN35/05

 

Dar

Članak 480.

(1) Darovati se mogu sadašnje i buduće stvari, prenosiva imovinska prava te sadašnja i najviše polovina buduće imovine.

(2) U dvojbi objektom darovanja smatra se samo sadašnja imovina.

(3) Ako se želi darovati samo buduća imovina, potrebno je to izrijekom navesti u ugovoru.

Ispunjenje nameta

Članak 485.

(1) Pravo zahtijevati ispunjenje nameta ima darovatelj, njegovi nasljednici i, ako je određen u javnom interesu, nadležno državno tijelo.

(2) Darovatelj može zahtijevati ispunjenje nameta samo ako je ispunio svoju činidbu.

(3) Darovatelj nema pravo zahtijevati ispunjenje nameta ako je njegovo ispunjenje postalo nemoguće poslije sklapanja ugovora o darovanju bez krivnje obdarenika.

(4) Ako obdarenik ne ispuni namet ni u naknadno ostav¬ljenom primjerenom roku, darovatelj može raskinuti ugovor o darovanju i zahtijevati povrat dara, osim kad je netko treći stekao pravo zahtijevati ispunjenje nameta.

Članak 497.

Pravo na opoziv darovanja prestaje istekom godine dana od dana kad je osoba koja ima pravo na opoziv saznala za razlog opoziva, ako ovim ili posebnim zakonom nije drukčije određeno.

Učinak opoziva

Članak 498.

(1) U slučaju opoziva darovanja obdarenik je dužan vratiti dar, odnosno njegovu vrijednost.

(2) Na vraćanje dara primjenjuju se odredbe ovoga Zakona o stjecanju bez osnove.

 

NEVALJANOST UGOVORA

I. NIŠTETNI UGOVORI

Ništetnost

Članak 322.

(1) Ugovor koji je protivan Ustavu Republike Hrvatske, prisilnim propisima ili moralu društva ništetan je, osim ako cilj povrijeđenog pravila ne upućuje na neku drugu pravnu posljedicu ili ako zakon u određenom slučaju ne propisuje što drugo.

(2) Ako je sklapanje određenog ugovora zabranjeno samo jednoj strani, ugovor je valjan ako u zakonu nije što drugo predvi¬đeno za određeni slučaj, a strana koja je povrijedila zakonsku zabranu snosit će odgovarajuće posljedice.

Posljedice ništetnosti

Članak 323.

(1) U slučaju ništetnosti ugovora svaka ugovorna strana dužna je vratiti drugoj sve ono što je primila na temelju takva ugovora, a ako to nije moguće, ili ako se narav onoga što je ispunjeno protivi vraćanju, ima se dati odgovarajuća naknada u novcu, prema cijenama u vrijeme donošenja sudske odluke, ako zakon što drugo ne određuje.

(2) Ugovaratelj koji je kriv za sklapanje ništetnog ugovora odgovoran je svome suugovaratelju za štetu koju trpi zbog ništetnosti ugovora ako ovaj nije znao ili prema okolnostima nije morao znati za postojanje uzroka ništetnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija