Jump to content

Pravo na otpremninu


kastavka

Preporučene objave

Zanima me pravo na otpremninu. Osoba radi u Udruzi koju financira ministarstvo socijalne skrbi i Grad, i nakon 6 godina dobiva otkaz, točnije najavljen je otkaz sa 01.07.2010.,jer se udruga zatvara. Molim Vas odgovor ima li takva osoba pravo na otpremninu? Malo je specifična situacija, pa me zanima kome se možemo obratiti za ostvarenje prava na otpremninu? Upoznati smo s činjenicama da Ugovor o radu mora biti skopljen na neodređeno vrijeme i da bi na Odluci otkaza Ugovora o radu trebalo biti navedeno da se radi o poslovno uvjetovanom otkazu.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije presudno tko financira, već koja je djelatnost udruge, a otpremnine su kao kategorije kolektivnih ugovora različite po djelatnostima. Ministar nadležan za rad proširuje primjenu sklopljenih KU na sve koji rade u toj djelatnosti. Nakon dvije godine neprekidnog rada osoba kojoj se poslovno otkazuje ima pravo na otpremninu razmjerno vremenu provedenom na radu,a li ne u iznosu većem od 6 bruto plaća, no ova je priča drugačija u javnim djelatnostima za ljude starije od 55 godina života i sa više od 20 godina staža. Provjerite dalje u TKU za javne službe, nadam se da sam pomogla, a što se tiče prave adrese za pomoć, vjerojatno se neki odvjetnik specijalizirao i za to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na iscrpnom odgovoru. Radi se o udruzi koja ovisi o sredstvima koja se isplaćuju na temelju raspisanog natječaja da li MInistarstva soc,srbi, Ministarstva zdravstva i samog Grada. Ove godine nakon raspisanog natječaja, Udruga nije primila sredstva i ona se zatvara. Zato sam pitala tko je obvezan isplatiti , a Udruga je osnovana prema NKD kao ostale djelatnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima još nešto - u aktima o osnivanju svake udruge mora postojati dio koji govori o odgovornosti osnivača za obveze udruge. Na to se može pozvati nezadovoljan radnik koji nije dobio otpremninu od udruge jer se ona zatvara i po toj osnovi na sudu od osnivača i to potraživati. Stvar je ovakva - kad netko ugovara rad ugovorom o radu, on preuzima obveze koje zakon o radu predviđa za zaposlene u RH, a ako nema novca za sve - neka ne ugovara ono što ne može ispuniti. I tu nije presudno tko osigurava sredstva, po kojoj osnovi, u kojim obrocima i da li natječajima ili milodarima, čim je radnik dobio u ruke ugovor o radu za poslove iz djelatnosti za koju je ministar proširio primjenu kolektivnog ugovora (granskog ili temeljnog) - radnik je ta prava stekao i može ih utuživati. Nećemo sad o tome kako će to i hoće li ostvariti, ali formalno pravno bi to bilo ovako. Zato bi udrugama bilo bolje da rad sa svojim zaposlenicima ugovaraju na određeno vrijeme ili se na drugi način štite od ovakve neželjene sudbine.

Pozdrav i sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija