Jump to content

vanbračno dijete


nena30

Preporučene objave

Poštovani, molim za pomoć!

Zanima ne da li netko zna odgovor sa pravne strane . suprug ima van bračno dijete to dijete još nije rođeno ali vjerovatno bude pa me zanima sljedeće:

1, da li na sudu vrijedi papir ovjereni kod javnog bilježnika da se ona i dijete odriču sva prava koja joj po zakanu pripadaju i da nikad ništa neće tražiti od njega?

2, kako je najbolje postupiti u takvoj situaciji? Molim Vas za pomoć neutješnoj ženi Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"1, da li na sudu vrijedi papir ovjereni kod javnog bilježnika da se ona i dijete odriču sva prava koja joj po zakanu pripadaju i da nikad ništa neće tražiti od njega?"

 

Nikakav papir ovjeren od strane javnog bilježnika, kad govorimo o legitimnim djetetovim pravima, a to su susreti i druženja sa roditeljem kojim ne živi te alimentacija, na sudu ne vrijede!

Roditelj nema pravo odreći se u ime djeteta, djetetovih prava. Roditelj koji na taj način razmišlja treba prije svih korigirati svoja razmišljanja jer dijete nije stvar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nena30 je napisao:

Hvala, to znači da ona i dijete imaju sva prava.

Obzirom da ste dobili odgovore na prethodna pitanja, ostao je možda neizrečen ovaj dio.

"Ona" i dijete nemaju jednaka prava. I otac i majka djeteta će imati pravo na roditeljsku skrb, a u to ide pripadajući paket dužnosti. Između ostaloga, i pobrinuti se da dijete ostvari- svoja prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može, mora i treba.

pročitajte Obiteljski zakon (dostupan je na internetu, samo ukucajte u tražilicu), posebice dio koji se odnosi na utvrđivanje majčinstva i očinstva sudskim putem, a ne bi bilo naodmet i pažljivo pročitati dio koji se odnosi na roditeljsku skrb.

kada se jednom utvrdi očinstvo i izvrši upis u maticu, otac će, ukoliko i dalje ustraje u stavu da dijete ne želi čuti ni vidjeti, a pogotovo ukoliko se majka bude trudila sudskim putem izboriti za djetetova prava (to joj je roditeljska obveza!), činiti kazneno djelo, a ni "pospremanje" u zatvor ga neće abolirati od plaćanja alimentacije.

glede nasljeđivanja imovine (nakon smrti oca), prava ima samo dijete, potpuno jednaka kao i djeca rođena u braku, dok njegova majka istih nema, pa se ne morate brinuti da će moći ostvariti kakvu imovinsku korist za sebe.

 

pokušajte razmišljati pribrano, jer dijete doista nije krivo za neodgovornost odraslih...pripremite se svakako za sudsko dokazivanje očinstva (nemojte nasjedati na rekla-kazala, vjerujte samo i isključivo rezultatima DNK analize), jer možda se dokaže i da Vaš suprug nije otac djeteta...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, a kako se gleda kada sva imovina stečena u braku glasi na ženu da li i onda dijete ima pravo na nasljedstvo u slučaju očeve smrti?

Još me zanima da li ona mora navesti ko je otac djetea kod porođaja ili može reći da je nepoznat i kad bi tražila za alimentaciju da li je najbolje je najprije napraviti dnk-a analizu pa tek onda ići u daljnju raspravu ili je drugačiji postupak ?

Mada ta djevojka kaže da neće tražiti ništa od oca dijeteta ali ja u to ne vjerujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bračna stečevina je 50:50 iako možda upisana 1/1, pa bi dijete moglo imati svoj pripadajući dio na koncu balade.

 

Majka ne mora navesti oca prijavljujući dijete u maticu, ali će je matičar upozoriti da dijete ima pravo znati tko mu je otac. Ako majka ne izjavi koga smatra ocem, matičar će o tome izvijestiti CZSS, koji će je pozvati da izjavi koga smatra ocem. Oca će upoznati sa izjavom majke djeteta i sa mogućnošću da bude tužen radi utvrđivanja očinstva sudskom odlukom. Imat će izbor priznati očinstvo ili sačekati ishod sudskog postupka.

 

Mogućnosti su razne, a sežu do navešenih 25g života djeteta. Dakle, nije samo za računati s voljom majke ili CZSSa, već i sa onim što bi samo moglo uraditi nakon 18. godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala, evo vidite u kakvoj sam situaciji recite mi što napraviti da li možeš dalje vjerovati suprugu nakon takve sramote da li znate koga da bi takvo što oprostio i nastavio dalje život sa njim?

ja sada dobivam samo obečanja s njegove strane ali to je tako teško vjerovati kad nemaš nikakvu slamku da se primiš za nju? ima možda netko je takvo što prošao pa da me malo uputi na dobar put?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

razumijem vašu povrijeđenost i reakciju kao povrijeđene supruge, ali kakav je to čovjek koji neće čuti za svoje dijete (pritom nije bitno u kakvim je okolnostima začeto, a pogotovo ono nije krivo i ne treba ispaštat zbog postupaka odraslih) vjerojatno nije začeto "prisilno" niti umjetnim putem bez znanja oca, u ovom slučaju vašeg supruga - pa se trebate zapitat s kim živite ako on neće čuti za dijete, a sudjelovao je u njegovu stvaranju. dijete je tu ( ili će biti) i oboje i majka i otac se trebaju ponijeti odgovorno prema njemu i nastojat mu omogućit "normalan" život iako okolnosti siu idealne ili su čak daleko od idealnih.

 

vaša je stvar dal ćete suprugu oprostiti nevjeru i nastavit živjet s njim, al dijete ima pravo i na materijalno, emocionalno i sve ostalo što su mu roditelji dužni pružiti.majka će sigurno podnijet veći teret roditeljstva (jer nije sve u novcu i imovini, roditeljstvo je "težak posao") i ne trebate je gledati kao na predatora koji će vama uzeti imovinu - a otac treba postupit odgovorno kad se dijete rodi, ako već nije prije i zbrinuti dijete kako najbolje zna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali svakako utvrdite očinstvo DNK testom ili pričekajte da se dijete rodi jer često je sličnost toliko očita da je glupo pobijati/utvrđivati je testovima?

a bilo bi fer od supruga da vam makar sad bar prizna jer on sigurno zna što je i kako bilo, što je moguće, što nije...mada danas su vremena kad je sve moguće

 

držite se i izvucite iz ovoga najbolje za sebe, možda to i je "znak" da trebate razmislit i možda i krenut dalje, ako n evidite nikakvu slamku, tj. ako suprug ne pokazuje prave reakcije..vi najbolje znate što ste u stanju oprostit, prebilit i što vam je on u stanju dalje pružit..i da li vam je to dovoljano. ali nemojte biti nepravedni prema djetetu koje ništa nije krivo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija