Jump to content

stručno osposoblj. za rad bez zasnivanja rad. odnosa


ninaba

Preporučene objave

Ja sam u petak bila na Zavodu zbog redovite mjesečne prijave pa mi je službenica rekla da će nas pravnike pripravnike zaposlit na Zavodu ali bez zasnivanja radnog odnosa na vrijeme od godinu dana zbog toga da odradimo pripravnički i položimo državni stručni ispit, radimo normalno pravne poslove od 7-15 sati svaki dan kao i svaki drugi djelatnik ali ne dobivamo plaću nego samo naklnadu za prijevoz i gablec u iznosu od 1600 kn mjesečno. Ma iskorištavaju nas i degradiraju maximalno, ko ima vezu i zaposli se taj će primat punu plaću a ko nema taj ide šljakat na Zavod za 1600 kn i poslije godinu dana opet tražit novi posao. KOMA...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zaposlit će nas na zavodu?!? mislim da nas ipak ima malo previše!

nego, zanima me da li možemo na ovaj način "stručno osposobljavati" bilo gdje ili postoje neka ograničenja?

malo sam se raspitivala na Zavodu i navodno ne može kod odvjetnika, ali ni oni sami nisu pretjerano sigurni pa me zanima šta su vama rekli...

situacija sa zapošljavanjem nas dipl. pravnika je katastrofalna pa bi ako ništa drugo iskoristila ovo i polažila državni!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa

 

 

 

 

Mjera Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (stručno osposobljavanje za rad) sastavni je dio Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2009. i 2010. godinu i sadržana je u Programu gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske u poglavlju 7. Dinamiziranje tržišta rada u mjeri “Uvođenje sustava volontiranja, stažiranja, radne prakse i pripravništva kako bi mladi stekli prvo radno iskustvo“.

 

Cilj mjere je mladim nezaposlenim osobama bez radnog iskustva i staža osigurati ulazak na tržište rada kroz stručno osposobljavanje za rad. Mladim osobama koje su dugotrajno nezaposlene, a završile su školovanje po programima srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, kroz stručno osposobljavanje za rad osigurat će se stjecanje radnog iskustva čiji nedostatak im otežava pristup prvom zaposlenju te polaganju stručnih i majstorskih ispita.

 

Osobe koje prema posebnom propisu trebaju položiti stručni ispit, odnosno obavezno imati odgovarajuće radno iskustvo, su osobe visoke stručne spreme, više stručne spreme (pravnici, liječnici, veterinari, stomatolozi, građevinari, arhitekti i dr; sve osobe koje u državnoj upravi moraju imati staž radi polaganja stručnog ispita), osobe srednje stručne spreme (medicinske sestre i sl.), odnosno osobe iz strukovnih škola koje polažu majstorski ispit.

 

Prema članku 41. Zakona o radu propisano je koje osobe mogu biti uključene u stručno osposobljavanje za rad, a time su definirane ciljane skupinu za primjenu mjere.

 

Ciljane skupine:

 

1. Nezaposlene osobe najmanje 6 mjeseci u evidenciji nezaposlenih, sa završenim fakultetom, prvim stupnjem fakulteta ili višom školom, bez radnog iskustva starosti do 29 godina života;

2. Nezaposlene osobe najmanje 6 mjeseci u evidenciji nezaposlenih, sa završenom srednjom školom u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju, bez radnog iskustva, starosti do 25 godina života.

 

Visina troška:

 

Uplata obaveznih doprinosa mirovinskog osiguranja prema člancima 43. i 44. Zakona o doprinosima i to 0,35% prosječne plaće u RH prema objavi Državnog zavoda za statistiku.

 

Osim uplate doprinosa polaznicima stručnog osposobljavanja za rad financira se novčana pomoć u visini neoporezivog dijela studentske stipendije (trenutno iznosi 1.600 kuna mjesečno) za pokrivanje osnovnih troškova prijevoza, toplog obroka i drugog.

 

Trajanje stručnog osposobljavanja za rad:

 

Predviđeno trajanje stručnog osposobljavanja za rad je 12 mjeseci.

 

Dokumentacija za ocjenu Zahtjeva:

 

* Program stručnog osposobljavanja za rad sa definiranim mentorom koji treba imati odgovarajuće zanimanje i stručnu spremu,

* Preslik zakona ili propisa koji određuje obvezu stručnog ispita ili radnog iskustva kao uvjeta za obavljanje poslova radnog mjesta određenog zanimanja,

* Prijava potrebe za radnikom (PR).

 

Za privatne poslodavce:

 

* preslika obrtnica, registracija trgovačkog društva ili slobodne profesije,

* Potvrda MF-PU o nepodmirenim obvezama ukoliko ih poslodavac ima,

* kretanje broja zaposlenih unazad 12 mjeseci.

 

Refundacija sredstava poslodavcu (privatni sektor):

 

Do kraja mjeseca za prethodni mjesec uz uvjet da poslodavac najkasnije do 15. u mjesecu za prethodni mjesec dostavi dokaze o uplati doprinosa za mirovinsko osiguranje za prethodni mjesec i to:

 

* RS-M obrazac,

* presliku izvatka žiro-računa o plaćenim obvezama,

 

Plaćanje troška mirovinskog osiguranja (proračunski korisnici):

Troškove doprinosa uplaćuju proračunski korisnici dok Zavod po dostavi Izvješća o prisutnosti i RS-m obrasca, izdaje nalog za preknjiženje na teret računa 3721 na kojem su osigurana sredstva za ovu mjeru u okviru aktivnosti A689023, a u korist stavke rashoda za zaposlene proračunskog korisnika koji je uplatio dužni doprinos.

 

 

 

Isplata sredstava polazniku stručnog osposobljavanja:

 

* Najkasnije do kraja mjeseca za prethodni mjesec uz uvjet da je poslodavac dostavio Izvješće o prisutnosti odnosno listu HZMO-a.

 

Obveze polaznika stručnog osposobljavanja:

 

* Uredno odrađivati program stručnog osposobljavanja za rad prema rasporedu radnog vremena i obvezama iz Programa, a sukladno zakonskim propisima iz oblasti rada,

* Po završetku program dostaviti planirani datum polaganja stručnog ispita i potvrdu o položenom ispitu. (Ovo se ne odnosi na osobe strukovnih zanimanja na stručnom osposobljavanju kod obrtnika),

* Ukoliko neopravdano prekine program stručnog osposobljavanja za rad, vraća isplaćena sredstva u cijelosti uvećana za zakonski zateznu kamatu.

 

Obveze poslodavca:

 

* Osigurati uvjete za neometano provođenje programa stručnog osposobljavanja za rad uz mentorstvo,

* Izvršiti prijavu nadležnom fondu, zaključiti ugovor o stručnom osposobljavanju i redovito svaki mjesec uplaćivati doprinose prema članku 43. Zakona o doprinosima,

* Zavodu zadnjeg radnog dana u mjesecu dostaviti Izvješće o prisutnosti kako bi se mogla isplatiti novčana pomoć,

* Svaka tri mjeseca Zavodu dostaviti presliku Kartice uplate doprinosa za 1. i 2. stup mirovinskog osiguranja ovjerenu od Porezne uprave,

* Ukoliko dođe do otkaza od strane polaznika stručnog osposobljavanja zbog zasnivanja radnog odnosa kod drugog poslodavca, obustavlja se daljnja uplata doprinosa za proračunske korisnike.

 

Ukoliko poslodavac skrivi kršenje ugovornih obveza, vraća isplaćena sredstava u cijelosti uvećana za zakonski zateznu kamatu.

 

Obveze Zavoda:

 

* Refundirati poslodavcu troškove obveznih doprinosa mirovinskog osiguranja prema člancima 43. i 44. Zakona o doprinosima i to 0,35% prosječne plaće u RH prema objavi Državnog zavoda za statistiku za osobe iz članka 1. ovoga Ugovora, u razdoblju trajanja stručno osposobljavanja

* Plaćanje troškova obveznih doprinosa mirovinskog osiguranja izvršavati će mjesečno po dostavljenom Pozivu na plaćanje uz pripadajuću dokumentaciju, a najkasnije u roku 30 dana od dana dostave Poziva na plaćanje.

* Izvršiti mjesečne isplate novčane pomoći polazniku osposobljavanja.

* Izvršiti redovite kontrole prisutnosti i provedbe programa stručnog osposobljavanja,

* U slučajevima neredovite dostave dokaza o uplaćenim doprinosima ili sumnje u vjerodostojnost istih, Zavod može zatražiti službeno izvješće od nadležne Porezne uprave,

* Poduzeti aktivnosti za dogovorno rješavanje nastalih sporova,

* Poduzeti aktivnosti za povrat sredstava ukoliko dođe do kršenja ugovornih obveza od strane poslodavca ili polaznika osposobljavanja.

 

Ovo ti je skinuto sa Zavoda, koliko ja shvaćam da se možemo bilo gdje zaposliti a Zavod će davati 1600 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dragi moji kolege i kolegice!

Evo onoga što sam saznala u vezi ove teme , pošto sam prošli tjedan svaki dan bila na Zavodu za zapošljavanje i jedva uspjela doznati nekakve informacije!

Ne možemo volontirati u sudu, državnom odvjetništvu, javnobilježništvu i odvjetništvu-zato što se tamo ne osposobljava za stručni nego samo za pravosudni ispit.

Možemo volontirati u bolnicama, domovima zdravlja, jedinicama lokalne uprave i samouprave i to pod uvjetom da je zakonom propisano da je na tom mjestu gdje volontiramo potrebno 12 mjeseci za stjecanje uvjeta za polaganje DSI i da nam mentor bude pravnik sa položenim DSI!

Nadam se da sam uspjela malo razjasniti neke stvari!

Ali ovo je sve skupa jedna velika SRAMOTA!

Mene zanima da li se priznaju ispiti položeni na DSI i za pravosudni??? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaposliti na Zavodu? Nije točno,moraš naći poslodavca koji ispunjava uvijete da te zaposli.Tako da opet ništa od toga,ne znam jel se netko uspio zaposliti uz državne mjere sufinaciranja koje je donijela vlada?Ja nisam mogla nikoga naći..Ne možeš se na zavodu zaposliti tj.volontirati, pa gdje će nas sve staviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

da li se ovo vrijeme na stručnom usavršavanju bez zasnivanja radnog odnosa u jedinici lokalne samouprave, konkretno u općini, uračunava nama u staž za pravosudni ispit? ako bi me ostavili još 2 god nakon položenog državnog stručnog ispita da tamo radim. tako da bi sve skupa bilo 3 god. naravno uz obvezu da i na sudu paralelno obavim najmanje polovicu prakse koja je propisana za sudske vježbenike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 5 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija