Jump to content

Obrt i udruga


primorije

Preporučene objave

Ne, obrt može otvoriti svaka fizička osoba koja udovoljava općim uvjetima propisanim čl.4.Zakona o obrtu i određenim posebnim uvjetima u ovisnosti o vrsti obrta,

 

te trgovac pojedinac iz čl.3. Zakona o trgovačkim društvima.

 

Dakle, udruga kao pravna osoba ne udovoljava navedenim uvjetima, ne može otvoriti obrt, niti se baviti gospodarskom djelatnošću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Udruga bi se mogla baviti gospodarskom djelatnošću, u skladu s njezinim ciljevima i djelatnostima utvrđenim u statutu, ali sva dobit mora se iskoristiti za ciljeve te udruge tj. članovi udruge ne mogu "zaraditi".

S tim u vezi pogledajte posebna pravila o računovodstvu neprofitnih organizacija - Uredba o računovodstvu neprofitnih organizacija.

 

U pravilu je obrtnik fizička osoba, ali prema ovom stavku 2. članku 1. Zakona o obrtu (»Narodne novine«, br. 77/93., 90/96., 102/98.,64/01., 71/01. i 49/03. – pročišćeni tekst, 68/07 i 79/07) ispada da to može pod određenim uvjetima biti i pravna osoba. Dakle, udruga.

Članak 1.

(1) Obrt u smislu ovoga Zakona je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti u skladu s člankom 2. ovoga Zakona od strane fizičkih osoba sa svrhom postizanja dobiti koja se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluga na tržištu.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka obrt obavlja i pravna osoba koja obavlja gospodarsku djelatnost navedenu u popisu iz članka 2. stavka 2. ovoga Zakona, ako to ne čini na industrijski način.

 

(Članak 2. stavak(2) Popis vezanih obrta, stupanj i vrstu stručne spreme potrebne za njihovo obavljanje te popis povlaštenih obrta i način izdavanja povlastica utvrnuje ministar za obrt malo i srednje poduzetništvo nakon, prethodno pribavljena mišljenja Hrvatske obrtničke komore i uz suglasnost nadležnog ministra ovisno o djelatnosti obrta.)

 

U svakom slučaju bi udruga mogla osnovati trgovačko društvo. (d.O.o. ili dr.)

 

No opet, osnivači udruge, koja je osnovala taj obrt ili trgovačko društvo ne mogu zaraditi od njihove dobiti jer sva dobit koristi se za ciljeve udruge, koje je osnovala taj obrt/trgovačko društvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jest da je udruga pravna osoba ali najosnovnije i najbitnije je upravo to što se udruge osnivaju bez namjere stjecanja dobiti.Znači,pravilo je da se udruge ne osnivaju radi obavljanja gospodarskih djelatnosti.

 

Premalo je podataka dano u upitu da bi se mogle dati neke sugestije u svezi obavljanja gospodarske djelatnosti udruge jer osim samog statuta ili drugog osnivačkog akta koji mora definirati da li se udruga smije baviti gospodarskom djelatnošću ,tu su i "zidovi" glede ulaska udruge u sustav PDV-a,sustav poreza na dobit...stjecanja neopravdanih povlastica na tržištu..

 

U svakom slučaju prevelike su razlike po obvezama udruge-obrta-trgovačkog društva pa sam mišljenja da je najprihvatljivije ići linijom zakona koji uređuju različite oblike udruživanja i poslovanja: gospodarska djelatnost (obrt ili trgovačko društvo), dobrovoljno udruživanje radi zaštite probitaka ali bez namjere stjecanja dobiti (udruga).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • 5 mjeseci kasnije...

Da, postoji način da udruga otvori kafić i legalno obavlja gospodarsku djelatnost.

U mom gradu je nekoliko ovakvih primjera i nema zakonskih zaprjeka da udruga građana obavlja gospodarsku djelatnost ( osim ako posebnim zakonom nije tako propisano ). Kako udruga može obavljati gospodarsku djelatnost propisuju posebni zakoni ( npr. zakon o trgovini, zakon o ugostiteljstvu i sl. ).

Kod toga je jedino važno da udruga građana ostvarenu dobit mora investirati u vlastitu djelatnost udruge, a može i nekim svojim članovima koji su radili djelatnost isplaćivati nagrade - naknade.

Također je važno da udruga tu gospodarsku djelatnost može obavljati samo za svoje članstvo.

Evo i linka na web stranicu na kojoj možeš pronaći sve o ovoj temi ....

http://www.uzuvrh.hr/stranica.aspx?pageID=176

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi udruga "Moto klub" obavljala ugostiteljsku djelatnost za vlastito članstvo mora imati prostor koji ispunjava MTU ( minimalne tehničke uvjete ) i člana - zaposlenika koji ispunjava stručne uvjete za rad u ugost. objektu. Ovo znam iz vlastitih iskustava sa radnog mjesta ali i iz prakse rada u nekoliko udruga građana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Za informaciju i u prilog mojim navodima, u nastavku dajem izvod sa stranica Vlade RH - Ureda za udruge, kojima se nedvosmisleno kaže što i kao udruga može raditi.

Evo nekoliko pitanja s odgovorima ......

 

1. Što znači pojam neprofitnosti udruge? Znači li to da ona ne smije obavljati gospodarske djelatnosti, odnosno djelatnosti koje donose prihod?

 

Neprofitnost udruge znači da udruga smije obavljati djelatnosti kojima se ostvaruju njezini ciljevi utvrđeni statutom, kao i one djelatnosti kojima stječe prihod, ali ne radi stjecanja dobiti za svoje članove ili druge fizičke, odnosno pravne osobe. Drugim riječima, neprofitnost udruge ne znači da se udruga mora uzdržavati od obavljanja djelatnosti koje donose prihod. Međutim, svaki prihod koji udruga ostvari mora se utrošiti isključivo za obavljanje i unapređenje djelatnosti kojima se ostvaruju njezini ciljevi utvrđeni statutom. Ukoliko postupa na izloženi način, udruga može obavljati dohodovnu djelatnost i ostvariti neograničeno visoki prihod. Pritom treba napomenuti da načelo zabrane stjecanja dobiti za članove i treće osobe udrugu ne sprečava da podmiri troškove ili na odgovarajući način nagradi članove i druge osobe koje za nju obavljaju određene poslove koji pridonose ostvarivanju cilja udruge.

 

 

2. Koje gospodarske djelatnosti smije obavljati udruga?

 

Teško je pobrojati sve gospodarske djelatnosti koje udruga smije obavljati i koje joj mogu donijeti prihod. Pri određivanju dopuštenih gospodarskih djelatnosti valja poći od načela da je udruzi dopušteno obavljati sve djelatnosti koje su utvrđene statutom udruge, osim onih koje su zakonom izričito zabranjene. U praksi se primjenjuje načelo da je udrugama dopušteno obavljati one gospodarske djelatnosti koje su kao dopuštene izričito utvrđene posebnim propisima. Stoga, za svaku konkretnu gospodarsku djelatnost treba razmotriti odgovarajući materijalni propis (npr. za djelatnost trgovine Zakon o trgovini, itd.) a nakon toga procijeniti je li konkretna djelatnost izričito dopuštena ili zabranjena, pa ako nije zabranjena utvrditi pod kojim uvjetima takvu djelatnost može obavljati udruga.

 

 

3. Pod kojim uvjetima udruga može obavljati gospodarsku djelatnost?

 

Udruga se može baviti gospodarskom djelatnošću sukladno svojem statutu te općim i posebnim propisima koji vrijede za pojedinu djelatnost. Pri tome je nevažno je li ta gospodarska djelatnost usko povezana s ciljevima udruge ili je riječ o komercijalnoj djelatnosti koja nije povezana s ciljevima udruge. Kad udruga obavlja neku gospodarsku djelatnost obvezna je, kao i svaki drugi poslovni subjekt, pridržavati se posebnih propisa koji uređuju predmetnu djelatnost. Tako npr. udrugu koja izdaje časopis obvezuju propisi o izdavačkoj djelatnosti, sportsku udrugu koja ima ugostiteljske objekte obvezuju propisi koji uređuju uvjete pod kojima se može obavljati ugostiteljska djelatnost itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Ne razumijem:

Udruga obavlja djelatnosti kojima stječe prihod, ALI ne radi stjecanja dobiti svojih članova... - kako onda npr. udruga vodiča može ispostaviti fakturu za vođenje (član je odradio razgled grada, on je vodič i član udruge) i platiti tog svog člana? Što on (vodič, član) time ne stječe prihod / dobit? I da li se onda na takav prihod preko udruge plaćaju doprinosi i ostali nameti ili ne? Nije li u tom slučaju onda udruga i poslodavac istovremeno? A ako jest poslodavac, kako je onda neprofitna?

Molim Vas pojašnjenje, jer namjeravam otvoriti udrugu, a vidim da neke stječu prihode (prema Statutu) na osnovi obavljenog posla, a neke po osnovi članarina, donacija, itd....

 

Puno hvala!

L

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Udruga može imati zaposlenika u radnom odnosu, ali to mora biti u skladu sa aktima udruge (statut, odluke). U tom slučaju udruga za tog zaposlenika mora plaćati poreze,doprinose i ostala davanja.

Članarine, sponzorstva i donacije su možemo reći uobičajeni prihodi svih udruga, ali udruga može obavljati i gospodarsku djelatnost ako je to u skladu sa posebnim zakonom ( ovisno o djelatnosti ) i sa sattutom udruge.

Neprofitnost udruge ne znači da udruga nesmije imati prihode ( i članarina i sponzorstva su također prihod ) i da udruga nesmije ostvariti dobit, nego da ostvarena dobit ne smije biti podjeljena članovima za njihovu osbnu korist, nego se može trošiti za daljnji razvoj i interese udruge.

 

Sve imate lijepo objašnjeno na ovoj stranici ...... http://www.uzuvrh.hr/stranica.aspx?pageID=176

a dio odgovora na vaše pitanje je ovdje ;

 

1. Što znači pojam neprofitnosti udruge? Znači li to da ona ne smije obavljati gospodarske djelatnosti, odnosno djelatnosti koje donose prihod?

 

Neprofitnost udruge znači da udruga smije obavljati djelatnosti kojima se ostvaruju njezini ciljevi utvrđeni statutom, kao i one djelatnosti kojima stječe prihod, ali ne radi stjecanja dobiti za svoje članove ili druge fizičke, odnosno pravne osobe. Drugim riječima, neprofitnost udruge ne znači da se udruga mora uzdržavati od obavljanja djelatnosti koje donose prihod. Međutim, svaki prihod koji udruga ostvari mora se utrošiti isključivo za obavljanje i unapređenje djelatnosti kojima se ostvaruju njezini ciljevi utvrđeni statutom. Ukoliko postupa na izloženi način, udruga može obavljati dohodovnu djelatnost i ostvariti neograničeno visoki prihod. Pritom treba napomenuti da načelo zabrane stjecanja dobiti za članove i treće osobe udrugu ne sprečava da podmiri troškove ili na odgovarajući način nagradi članove i druge osobe koje za nju obavljaju određene poslove koji pridonose ostvarivanju cilja udruge.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija