Jump to content

vraćanje povlastice za održavanog člana na poreznoj prijavi


nmt

Preporučene objave

što napraviti kad imaš otimačinu na grbači?

 

uzdržavani član na poreznoj kartici je dobio posao u 7. mjesecu tekuće godine i od tog trenutka do kraja godine ostvario je više od graničnih 10800kn dohotka i time onaj tko ga je uzdržavao gubi tu poreznu olakšicu ZA CIJELU godinu iako je 7 mjeseci te godine imao na nju potpuno pravo i tu poreznu olakšicu onda mora vratiti.

 

njihovo objašnjenje je da je to tako jer se računa obračun za cijelu godinu, ali po meni je to ista ona caka kao s telefonskim impulsima, razgovaraš 2 sekunde, naplate ti cijelu minutu jer je jedinica naplate 1 minuta.

 

kako se žaliti, kome priprijetiti da se ne mora platiti 1000kn, ili da se plati 400 i nešto kuna što bi bilo pošteno s obzirom da od 7.-12. mjeseca nije bilo olakšice po zakonu? da im damo 600 kuna za badava, ma daj me nemoj..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na žalost, nema vam pomoći. možete uložiti žalbu, ništa se neće promijeniti. koliko sam mogao razumijeti, vama je uzdržavani član bio na poreznoj kartici cijelu godinu, trebali ste ga skinuti odmah čim se zaposlio i bilo bi manje za platiti.

 

zato je uvijek bolje napraviti slijedeće, uzdržavani član ako je radno sposoban ne treba biti na poreznoj kartici nikako jer postoji mogućnost da će se zaposliti tijekom godine. ako se ne zaposli podnese se godišnja prijava i dobije se veći povrat, znači ne može propasti olakšica ako se ne zaposli

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čemu onda funkcija 'uzdržavani član'?

 

i nije točno, uzdržavani član je skinut čim se zaposlio, dakle u 7. mjesecu a na poreznoj nam tvrde da računala ne prepoznaju polugodišnji obračun ili sedmomjesečni, nego samo godišni, a s obzirom da je zaradio više od 10800kn, moramo vratiti CIJELU poreznu olakšicu, a ne samo onaj dio do 7. mjeseca.

 

znači treba žalba, a gdje ju pisati i kako sročiti (na što se pozvati, koji članak zakona ili slično) s obzirom da je skinut sa porezne u 7. mjesecu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što kažu brojke? Ako ste vi koristili olakšicu u vrijeme dok je član bi uzdržavan - sve je OK. Ako ste ga odjavili kad se zaposlio - sve je još više OK. Ako njihovi programi u poreznoj ne prepoznaju ove svakodnevne životne situacije - ne bojte se, osobno sam čula od savjetnika na seminarima da porezne uprave ovakve sudske sporove gube, ali izgleda da ne odustaju. Naš zakon o porezu na dohodak ima još nelogičnosti, ali zadržimo se na ovoj. Ne volim zvučati kao da vas upućujem na sudski postupak, ali smatram da niste dužni platiti ni lipe ako niste koristili olakšicu nakon što vam se uzdržavani član zaposlio, i to možete dokazati pravodobnom izmjenom na vašoj poreznoj kartici i obračunima plaće nakon te izmjene na kojima više nemate uzdržavanog člana. Uostalom, zašto bi vi kreditirali beskamatno državu uplatom više poreza "za svaki slučaj, ako se uzdržavani član zaposli i za par mjeseci zaradi dovoljno da prijeđe mizernu granicu postavljenu u zakonu"? Smatram da ste u pravu, pogledajte na aktu koji ste od porezne dobili što piše u pouci o pravnom lijeku i postupite prema tome. Ako se ne snalazite, probajte dobiti pravnu pomoć - jeste li možda član kojeg sindikata, oni u pravilu imaju pravnike za ovakve situacije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala puno na odgovoru, može još samo neki savjet na koji zakon da se pozovem i kako bi možda bilo u kratkim crtama najbolje sročiti žalbu.

u poreznoj kartici je uredno upisano kada je uzdržavani član odjavljen i tu je sve crno na bijelom, a obračune plaće ćemo pronaći ili dobaviti.

 

hvala još jednom na savjetu i ako može možda link na taj zakon koji govori o navedenom problemu.

 

pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš slučaj tretira Zakon o porezu na dohodak - pogledajte na stranicama Ministarstva financija, tamo vam imaju i ažurirane tekstove, ali pazite da se ne pozivate na brojeve članaka iz pročišćenih tekstova koji nisu objavljeni u NN, morate navoditi brojeve članaka originalnih tekstova. Bilo bi najbolje ako imate mogućnosti uživo dobiti pravnu pomoć nakon što od porezne dobijete rješenje, vidjet ćete što će pisti u obrazloženju i tada ćete znati i što trebate pobijati.

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija