Jump to content

Zakon o osobnoj iskaznici i zakon o prebivalištu/boravištu


smislavica

Preporučene objave

Dragi forumaši !

S obzirom na to da u Zakonu o osbnoj iskaznici, niti u Zakonu o prebivalištu / boravištu, o slijedećim stvarima ne piše ništa,postavio bih znalcima nekoliko pitanja.

1.Kada se mijenja prebivalište ( odnosno adresa stalnog stanovanja ) je li potrebno, a ako je, u kojem je roku potrebno promijeniti osobnu iskaznicu ?

Ako nije potrebno,znači li to da osobna iskaznica vrijedi do njenog isteka ?

2.Smije li Porezna uprava kod koje se traži brisanje iz evidencije plaćanja poreza na kuće za odmor,tražiti novu osobnu iskaznicu s novom adresom prebivališta ili je dovoljna i samo potvrda o promjeni prebivališta ?

3.U slučaju da vlasnik nekretnine - kuće za odmor (djed) ima prijavljeno prebivalište u Zagrebu, a kuća za odmor je u Crikvenici i djed dopusti unuku koji se seli od kuće prijavljivanje prebivališta u svojoj nekretnini -kući za odmor,kod koje se Porezne uprave traži brisanje iz evidencije plaćanja poreza na kuće za odmor? Da li u poreznoj upravi u kojoj djed ima prijavljeno prebivalište ili u poreznoj upravi lokalne samouprave gdje se nekretnina nalazi?

4. Ako se brisanje iz evidencije plaćanja poreza na kuće za odmor obavlja u PU lokalne samouprave,smije li ta porezna uprava tražiti od unuka (koji će studirati u Zagrebu ) potvrdu od izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite,kojega bi navodno trebao izabrati u tome gradu i ako to može,po kojem to Zakonu može tražiti?

Naime u Pravilniku HZZO-a o načinu ostvarivanja prava na slobodan izbor doktora

medicine i doktora stomatologije primarne zdravstvene zaštite piše da se liječnik, odnosno stomatolog primarne medicinske zaštite bira u PRAVILU prema mjestu prebivališta.Znači li to da to može biti i drugačije ?

S druge strane u Ustavu RH ( članak134 ) piše da Zdravstvenu zaštitu određuju jedinice regionalne i lokalne samouprave

Mislim da su pitanja vrlo interesantna i da bi mogla koristiti mnogima,a naročito od

01.01.2013.

Pozdrav svima !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija