Jump to content

uvjerenje o uvjetima uređenja prostora???


lucy25

Preporučene objave

Poštovana !

 

Investitor da bi gradio najprije treba dobiti uvjerenje o uvjetima građenja ,a potom rješenje ili građevinsku dozvolu sve ovisi o veličini objekta i vremenu kada se objekt gradio ,jer

su se propisi u međuvremenu mijenjali .

Ako imate rješenje o pravu građenja i to pravomoćno i ako je sve izgrađeno u skladu s tim rješenjem tada je kuća legalna.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jučer sam saznala da je zemljište oduzela bivša država a da je moja obitelj imala samo pravo korištenja zemljišta...Po ondašnjim zakonima,građevinska nije trebala jer nije postojao prostorni plan,a ako je Općina 1977. izdala uvjete gradnje, onda je bilo dozvoljeno gradit na toj zemlji koja je ionako u tom trenu "pripadala" istoj toj Općini. Sutra idem u arhiv pa se nadam da ću uspjet pronaći nešto iz tog perioda al već mi je rečeno da predam zahtjev za legalizaciju samo za nadogradnju koja je kasnije izvedena jer se smatra da je ovaj dio sagrađen do 1985.legalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

pozdrav. evo i mene muči isto pitanje pa zato ne otvaram novu temu. naime obiteljska kuća izgrađena 1973. za važećom građevinskom dozvolom.

1987. rađena rekonstrukcija krova i nadogradnja potkrovlja i za te radove dobili smo to uvjerenje o uvjetima uređenja prostora. rekonstrukcija i potkrovlje izgrađeni su u skladu sa uvjerenjem.čitao sam da je jedan od dokaza o legalnosti objekta rješenje o uvjetima o uređenju prostora. sad sam zbunjen jer ne znam koja je razlika u ova dva dokumenta.na internetu nisam uspio naći objašnjenje i sad ne znam da li mi je potkrovlje legalno. molio bih upućene za pomoć.hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

Rješenje o pravu korištenja je vrlo važan dokumenat .Novim ZOV-u Došlo je do pretvorbe prava korištenja u pravo vlasništva (čini mi se čl. 365.ZOV-a).Osim rješenja o uvjatima građenja izdavala su se i rješenja o pravu građenja .

Bez obzira na sve Vi zatražite rješenje o izvedenom stanju za onaj nadograđeni dio Ovlaštenom arhitekti trebati ćete dati to što imate Uvjerenje o uvjetima građenja , vlasnički list ,kopiju katastarskog plana,i projekat kuće na temelju kojeg ste sagradili 1.dio.

Arhitekta će izvršiti izmjeru legalno sagrađenog dijela i zatim nadogradnje .Doprinose ćete platiti samo za nadograđene metre(komunalni i vodni doprinos ).

Sve informacije dati će Vam ovlašteni arhitekta ,jer ima puno detalja ,veličina objekta itd.

Ima ovlaštenih biroa koji izlaze ljudima u susret i izrađuju dokumentaciju sa plaćanjem u ratama,informirajte se .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 9 godina kasnije...

Imam uporabnu za kuću ali ne za pomoćni objekat, na građevinskoj dozvoli piše samo za izgradnju stambenog objekta ali se u jednom dijelu dozvole pozivaju na rješenje o uvjetima uređenja prostora, a u tom rješenju piše da se može graditi stambeni i pomoćni objekat.

Da li bi mi na osnovi toga trebali izdati Uporabnu dozvolu i za pomoćni objekat?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 20. 03. 2023. u 13:53, tomavus je napisao:

Da li bi mi na osnovi toga trebali izdati Uporabnu dozvolu i za pomoćni objekat?

Nažalčost ne, uvjeti o uređenju prostora su nekada služili kao izvadak iz prostorno planske dokumentacije, odnosno njima se definiralo što se može graditi na xy čestici, a za što ste kasnije trebali ishoditi akt za građenje. To Vam dođe nešto slično kao današnja lokacijska informacija. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija