Jump to content

oštete po autoodgovornosti


Šime2013

Preporučene objave

Rješenjem Centra za Socijalnu Skrb, korisnik prima doplatak za pomoć i njegu po čl. 118 i 185 Zakona o socijalnoj skrbi obzirom da kod imenovanog postoji više težih oštećenja zdravlja (80%) i da isti nemože samostalno udovoljavati osnovnim životnim zahtjevima.

Korisnik je ustao tužbom protiv osiguravatelja (Euroherca) radi naknade štete od autoodgovornosti obzirom da je 2002 njihov osiguranik prouzrožio tešku saobraćajnu nesreću sa teškim posljedicama za korisnika.

Proces još nije dovršen pri Općinskom Sudu a osiguravatelj traži od vještaka da se uvrsti odnosno da se umanji iznos štetnog događaja za sveukupni doplatak koji je korisnik dobio od Socijalne Skrbi.

Dali osiguravatelj ima pravo na to i dali postoji sudska praksa po tom pitanju.

Molim vas da mi netko odgovori.

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru....logika nalaže takav odgovor...ali kako onda shvatiti nalog sutkinje vještaku da prilikom izračuna iscrpljene svote osiguranja , uzme u obzir i ukupno isplaćene iznose s naslova doplatka za pomoć i njegu u iznosu od 500,00 kn...od....strane Centra za socijalnu skrb. Nigdje nisam mogao naći poveznicu. Trebala bi mi sudska praksa...ali je teško naći. Molim za pomoć...svakako prije glavne rasprave sredinom travnja. Hvala .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali kako onda shvatiti nalog sutkinje vještaku da prilikom izračuna iscrpljene svote osiguranja , uzme u obzir i ukupno isplaćene iznose s naslova doplatka za pomoć i njegu u iznosu od 500,00 kn

 

Vi uvijek imate pravo prigovoriti tome a na kraju i podnijeti žalbu protiv takve presude.

 

Mene samo zanima što bi se dogodilo kada bi Centar isplatio veći iznos od iznosa kojeg bi trebalo isplatiti osiguravajuće društvo s osnova štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to je nemoguće. S osnova doplatka za pomoć i njegu u iznosu 100% a prema Zakonu o socijalnoj skrbi( od osnovice iz čl.32 st.1.) iznosi 500,00 Kuna mjesečno. Moglo bi biti moguće kad bi se oštećeniku isplaćivalo u dužem vremenskom razdoblju , ali tu govorimo o 40 godina cca....a svakako se nadam da će presuda biti prije..:ljut:.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Našao sam sudsku praksu ali Vam ne ide u korist:

 

odluka Vrhovnog suda Broj: Rev 1320/08-2 od 13. siječnja 2009.

 

"Slijedom utvrđenja u postupku, tužitelj prima doplatak za tuđu pomoć i njegu u visini od 400,00 kn mjesečno od Centra za socijalnu skrb S., Podružnica K. (list 194 spisa), pa taj iznos valja odbiti od utvrđene naknade za tuđu pomoć i njegu."

 

Ako je to tako, tada bi se CZSS trebao regresirati od osiguravajućeg društva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

još jedno pitanje vezano za odštetni zahtjev:

Po štetnom događaju –prometna nesreća iz 2002 godine (10.2.) god. utuženi su tuženici Croatia Osiguranje i Euroherc od strane tužitelja vozača i suvozača , obzirom da je krivac te teške saobraćajne osiguranik Euroherca d.d a da su tužitelji bili osigurani kod Croatia O.d.d.

Prije mjesec dana cca. saznalo se da se pojavio još jedan tužitelj a to je HZZO obzirom da je za svog osiguranika (suvozača koji je najteže stradao ) pružao medicinske usluge u periodu od 10.02.2002 do zaključno 10.09.2002 .

Napominjem da je liječenje trajalo 2 godine do definitivnog zdravstvenog stanja prema nadvještačenje Medicinskog Fakulteta , Zagreb.

HZZO je podnio tužbu 24.04.2012 godine za iznos koji logično tereti štetni događaj.

Kako je sutkinja dala vještaku da se u štetni događaj uvrsti i gore navedni iznos od HZZO, želio bi znati dali je nastupila zastara u vezi tog potraživanja.

Naime, HZZO u svojoj se tužbi poziva na članke zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju a koje se temelje na primjenu odgovarajuće odredbe zakona o obveznim odnosima.

Ako je to tako, znači da je nastupila zastara nakon tri godine od štetnog događaja????

Dali bi netko znao odgovoriti na to pitanje? Zahvaljujem unaprijed:hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naknadu štete tražiti prema kriteriju koje je donio Vrhovni sud RH.

-duševne boli zbog smanjenih životnih aktivnosti, (75.000,00 *8= 600.000,00 kn)

(75.000,00 za svakih 10% invalidnosti)

-naknada štete zbog boli, (procijena sudskog vještaka )

-naknada štete zbog straha (2.200,00-30.000,00 kn , procijena sudskog vještaka)

-nelagoda zbog liječenja (procijena sudskog vještaka)

 

-"Na sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske održanoj dana 29. studenog 2002. razmatrani su i prihvaćeni

ORIJENTACIJSKI KRITERIJI I IZNOSI ZA UTVRĐIVANJE VISINE PRAVIČNE NOVČANE NAKNADE NEMATERIJALNE ŠTETE

Ovi orijentacijski kriteriji trebaju omogućiti ujednačenu primjenu čl. 200. st. 1. Zakona o obveznim odnosima (“Narodne novine” br. 53/91, 73/91, 3/94, 7/96 i 112/99 – u daljnjem tekstu: ZOO).

-Zaključak broj 4, III. sjednice Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 30. ožujka 1987. godine glasi:

-Na sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske, održanoj dana 29. studenog 2002. godine zauzet je sljedeći pravni stav:

 

"Pravičnu novčanu naknadu za pretrpljeni strah dosuđuje se ako okolnosti slučaja, a osobito trajanje i jačina straha to opravdavaju."

 

HZZO je platio liječenje i od osiguranja traži povrat ulaganja (zastara za regresni zahtjev 5 godina od nastanka izdataka)

i Centar za socijalnu skrb bi mogao tražiti povrat (od osiguranja ili krivca za nezgodu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija