Jump to content

prisustvovanje na sudskim raspravama


Sonjiska

Preporučene objave

Poštovani,

 

trenutno se nalazim žalbenom postupku i čekam sljedeću raspravu nakon što se odluči o žalbi, međutim u dosadašnjih par rasprava na općinskom sudu nisam sudjelovala jer je odvjetinica rekla da nije navedeno da bih trebala doći odn. da je poziv poslan njoj te da se u tom slučaju samo nju poziva da dolazi umjesto mene i isključivo bez mene. nije mi jasno kako se može voditi obiteljska rasprava vezano za moju kćer a da me se ne zove da osobno prisustvujem dok se tijekom tih rasprava nekoliko sati govori o mojoj roditeljskoj sposobnosti i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste napisali o kakvom se postupku radi. U sudskim postupcima se po žalbi (dakle, u drugom stupnju) u pravilu ne sazivaju ročišta niti provodi rasprava. Zakon o parničnom postupku iznimno dopušta tu mogućnost, ali mislim da se ona praktično ne primjenjuje.

 

Dakle, to što ste napisali da čekate slijedeću raspravu je prilično upitno.

 

Neovisno o tome, itko i ništa vas ne može spriječiti da osobno sudjelujete u raspravama u kojima ste stranka (ako jeste, što se iz onog što ste napisali može pretpostaviti, ali nije nedvojbeno).

 

Sudu je dovoljno za održavanje ročišta da se pojavi samo zakonski zastupnik stranke, ali nikako ne može pozvati samo zakonskog zastupnik i isključiti stranku. Takav postupak suca (koji sasvim sigurno nije tako postupio) bi bio dovoljan razlog za izuzeće.

 

Odvjetnik je vaš "stručni servis", a ne vi njegov. Odvjetnica vjerojatno postupa u dobroj namjeri (a možda njoj ili sucu vaša prisutnost na raspravi i smeta ako se ne ponašate kako pristoji; moguće je također da se odvjetnica boji da zbog svoje izrazite pravne neupućenosti ne "bubnete" nešto na svoju štetu), ali vaše vlastite interese nitko ne može zastupati bolje od vas. Dakle, koliko god dobrog i pouzdanog odvjetnika imali, to vas ne oslobađa prava i odgovornosti da vi sami na prvom mjestu vodite računa o svojim interesima.

 

Ovo posebno stoga što se čini da ste - budući da govorite o žalbi - u prvom stupnju izgubili.

 

Na Legalisu imate brojne objave u kojima ljudi žale - opravdano ili neopravdano, svejedno - što nisu strogo nadzirali postupanje svojih odvjetnika.

 

Ako odvjetnica u nastavku bude inzistirala da se ne pojavljujete na ročištima, onda bez obzira na možebitne dobre razloge koje za to ona ima, mijenjajte odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

p.s. možete li mi još samo bolje objasniti: "Sudu je dovoljno za održavanje ročišta da se pojavi samo zakonski zastupnik stranke, ali nikako ne može pozvati samo zakonskog zastupnik i isključiti stranku." - dali to znači da smo zasebno trebali dobiti pozive, posebno odvjetnica, a posebno ja (za istu raspravu) ili sve ide preko odvjetnice, ali se podrazumijeva da je i stranka dobrodošla na raspravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...dali to znači da smo zasebno trebali dobiti pozive, posebno odvjetnica, a posebno ja (za istu raspravu) ili sve ide preko odvjetnice, ali se podrazumijeva da je i stranka dobrodošla na raspravu?

 

Ne. Stranka se poziva putem odvjetnika, a naravno da je sama stranka itekako dobrodošla. U konačnici, i u interesu vam je da budete na raspravi, jer u protivnom može doći od "pokvarenog telefona" između vas i odvjetnika ili pak vam odvjetnik može pričati "lovačke priče". Uvijek je bolje biti osobno prisutan kada se odlučuje o vašim pravima (u ovom slučaju pravima djeteta).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija