Jump to content

Prometna nesreća


carica1

Preporučene objave

Pozdrav. Imala sam prometnu nesreću koju sam ja skrivila. Izlazeći iz dvorišta u rikverc na glavnu cestu oduzela sam prednost motoru koji je naletio na mene. Ja nisam ozlijeđena a njega je odvezla hitna ali mu je bilo dobro (pod dobro, mislim da je sam ušao u hitnu), vjerovatno je natučen i nadam se ništa ozbiljnije. Alkohol kod mene 0, kod njega ne znam. Trag kočenja mu je oko 20-25 m. Vjerovatno je išao preko ograničenja. Policija došla, poslikala, izmjerila i napravila zapisnik. Zapravo me samo zanima šta mogu očekivati od policije i njega...za što sve kaznu, jer znam da sam ja kriva za oduzimanje prednosti. Ja ga jednostavno nisam vidjela i zapravo sam samo sretna što je čovjek dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kočenje od 20-25 metara ne dokazuje ništa ukoliko se događaj nije dogodio u zoni smirenog prometa (max brzina hod pješaka).

 

Pođite na policiju, pokažite svoju osobnu iskaznicu, objasnite situaciju i pitajte policajca da malo zaviri u svoj kompjuter i pročita vam da li je mladić imao lake ili teške tjelesne povrede.

 

U međuvremenu u svoje dvorište ulazite stražnjim krajem, dok se još nalazite na glavnoj cesti dok još imate dobar pregled malo je teže ući stražnjim krajem, ali znate da će te kasnije izaći prednjim krajem. Isto vrijedi za ukućane ukoliko se koristite istim vozilom. Ukoliko je motorista zadobio teške ozlijede vjerovatno će te dobiti kaznu zatvora na nekoliko mjeseci uvjetno na nekoliko godina, a ukoliko nastavite opet ulaziti u dvorište prednjim krajem i ukoliko opet netko nastrada zbog vas vjerovatno vam slijedi boravak iza rešetaka.

 

Koliko ste inteligentni i koliko se možete snaći u ovoj za vas novoj situaciji neka vam ulazak u dvorište bude test.

 

Odite na policiju pa se ovdje ponovo javite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stražnjim krajem u dvorište ne mogu ulaziti jer se ulaz nalazi odmah iza zavoja u koji se svi poprilično brzo navažaju i šanse da me onda netko pobere su otprilike 50:50. (prije par godina su tako jednog od našeg ukučana zakucali u našu ogradu dok je skretao u dvor) i opet bi bila kriva jer sam išla u rikverc na glavnoj cesti na nepreklednom dijelu. U dvorištu se ne mogu okrenut. Ispred dvorišta nam nisu napravili isprekidanu crtu pa ja zapravo radim prekršaj svaki put kad izlazim iz istog.

Policija je već bila i obavila uviđaj. Ja samo idem kod njih po zapisnik. Motorist nije teže ozlijeđen. Samo natučen, nasreću.

Situacija je ovakva, iizlazila sam iz dvorišta i izašla nekih 20-30 cm na cestu kad je iza tog zavoja naletio (preko 80-90) neki veliki crni pa sam se brzo pomaknula nazad u dvorište. Opet sam krenula van i pogledala lijevo gdje je nekih 150 m ravnica i oko 100 m veća uzbrdica i vidjela tog đipa na pola te uzbrdice i nikog više, pogledala desno gdje je taj zavoj i nevidim ništa, te krenula van. Kad sam već došla na svoju traku udario me je u zadnji kraj. Meni jedino objašnjenje zašto ga nisam vidjela je da su se on i taj đip u momentu kad sam ja pogledala na taj brijeg baš mimoilazili i đip mi je vjerovatno zaklonio motor jer sam đip vidjela a motor nisam. Nema druge mogučnosti. Ali to sad ništa nije bitno. Zanima me novčana kazna od policije...izazivanje nesreće, oduzimanje prednosti, sudski troškovi...koji je postupak? Rekli su mi da tek za 2 tjedna mogu nešto očekivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i opet bi bila kriva jer sam išla u rikverc na glavnoj cesti na nepreklednom dijelu.

 

Nije istina.

 

Nema druge mogučnosti.

 

Test niste prošli.

 

Nemate uopće volje da se za ubuduće otkloni opasnost od svog protupravnog ponašanja, da sam ja sudac koji vodi vaš predmet odrezao bi vam maksimalnu kaznu. Sreća na nisam.

 

Dakle, slijedi prekršajni nalog od 3000 kuna radi oduzimanja prednosti prolaska uvećano za 2000 kuna zbog povrede drugog vozača + troškovi izdavanja prekršajnog naloga, te nekoliko mjeseci zabrane upravljanja vozilom B kategorije i gubitak bonusa na osiguranju ukoliko budete imali sreće da motociklista tuži osiguranje a ne vas privatno s obzirom da ste više puta pisali "vjerovatno" i "nadam se" pretpostavljam da ga niste posjetili u zdravstvenoj ustanovi.

 

Sudski troškovi i troškovi izdavanja prekršajnog naloga isključuju jedno drugog, a sudski trošak možete sami navrtiti na nekoliko desetaka tisuća kuna ovisno koliko žilavo se namjeravate opirati.

 

Paušalan trošak policijskog očevida je 400 kuna.

 

Moguće da policija podnese i optužni prijedlog, slijedi poziv na sud a tu dobro razmislite da li će te ostati na svom dosadašnjem stavu.

 

Predstavljate opasnost za društvo i sud će to sankcionirati primjerenom kaznom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani gospodine potpetica. Ja ne znam kako sam ja i kakvim to stavom prijetnja za društvo. Znam da sam kriva što sam prvo i navela. Sve ostalo što sam navela je samo da vam pojasnim okolnosti slučaja, a ne da sebe opravdam. Vozač sam 13 godina bez ijednog prekršaja, uvijek sam oprezna, uvijek gledam prije nego izađem na cestu,ne vozim brzo, uvijek se vežem. Na motoriste pomislim svaki put kad izlazim iz dvora ili bilo koje ceste iz razloga što sam i sama dosta godina bila suvozač na motoru i znam koliko nam je puta netko izletio i koliko puta smo mi nekome naletjeli. I baš zato mi još teže pada činjenica da mi se dogodilo baš ono čega sam se najviše bojala. Ja mislim da se ni jedna nesreča ne dogodi zato jer je netko pomislio ajd idem baš danas na nekog naletjet s autom. Da sam ga vidjela ni u ludilu ne bi izašla na cestu. Brzina motora se ne može procijenit iz daljine, ja to jako dobro znam. Od vas sam tražila samo gole činjenice i informaciju ali očito je ovo još jedan forum na kojem se ljude osuđuje i vrijeđa. Meni je taj događaj bio nešto najgore što mi se u životu dogodilo i sama sebi sam dovoljna sa predbacivanjem, bez da me netko tko nema veze samnom vrijeđa.

Na ovaj komentar se ne morate truditi dati odgovor jer se ja više na forum ne vračam. Hvala na datim informacijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, slijedi prekršajni nalog od 3000 kuna radi oduzimanja prednosti prolaska uvećano za 2000 kuna zbog povrede drugog vozača ...

 

Mišljenja sam kako se u ovom slučaju radi o prekršaju iz čl. 45. ZOSPC-a (ne čl. 57. na koji upućujete, ako sam vas dobro shvatio), za koji je predviđena novčana kazna od 500,00 kuna, a temeljem čl. 293. st. 2. ZOSPC-a ista se uvećava za dodatnih 2.000,00 kuna (zbog prometne nesreće s ozlijeđenom osobom).

 

Carice, ja na vašem mjestu ne bih prigovarao nalogu (osim po pitanju trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom - ukoliko pretjeraju sa visinom ili pak vam je vozačka nasušno potrebna), i svakako vam savjetujem oprez za ubuduće, a ukoliko glede vašeg izlaska iz dvorišta postoji problem u nedostatku dobre vidljivosti, koji bi se mogao riješiti postavljanjem tzv. prometnog ogledala, onda se glede navedenog, ovisno o kategoriji ceste na koju se uključujete u promet, obratite subjektu u čijoj je nadležnosti upravljanje tom cestom (Hrvatske ceste d.O.o., Županijska uprava za ceste ili nadležan Upravni odjel JLS-a).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 godina kasnije...
prije 1 sat , sivko je napisao:

Tko kaže da se ne smije.Smije pod određenim uvjetima koji na napisani u čl.43 Zakona.

Cl. 43 je toliko opcenit da ne znam sto bih s njim: kad bi on bio dovoljan, ne bi nam trebalo 80% ZSPC-a osim da se varira iznos kazne po vrsti opasne radnje. G-man i petpetica gore daju naslutiti da je zabranjeno u nekim okolnostima, ali to ne kazu izrijekom. Npr. ovdje se takodjer spominje da je zabranjeno, a i meni je odnekud dosla ta misao, prije nego sam citao zakon ili ovaj forum. Ne znam je li u pitanju mit, ali ako je, rasiren je pa pitam, da nesto naucim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija