Jump to content

Pravo po izlasku iz zatvora


mylo

Preporučene objave

Poštovani,.

Kao mlađi punoljetnik,sa 19 godina,optužen sam i osuđen zbog kaznenog djela iz čl 234 st1.Kz u svezi sa čl33Kz-a.,tj kaznenog djela Iznuda u pokušaju.Iako do tada nisam bio osuđivan,osuđen sam na kaznu zatvora od 4 godine,10 mjeseci istrage sam proveo u izolaciji,sa samo 1 satom boravka na svježem zraku.Tijekom izdržavanja kazne zatvora ponašao sam se uzorno,pa sam na posljetku i odlukom Povjerenstva za uvjetni otpust ranije otpušten sa izdržavanja kazne,tako da se sada nalazim na slobodi,uz obaveze javljanja Uredu za probaciju.Iako sam tijekom izdržavanja kazne zatvora poštivao kućni red zatvora-kaznionice,nisam stegovno kažnjavan,i nisam koristio nikakve medikamente,više puta sam premiještan iz ustanove u ustanovu,u uvjete ne primjerene čovjekovim potrebama i dostojanstvu.Također,kao osoba koja je prvi put na izdržavanju kazne zatvora,konstantno sam boravio u prostoriji sa osobama koje su višestruki povratnici,i počinitelji teških kaznenih djela,poput silovanja,ubojstava i pedofilije.Jedno vrijeme,oko 8 mj sam bio smješten u čeliji veličine 7,4m2 sa još 2 osobe,psihičkim bolesnikom i pedofilom.7 mjeseci sam boravio u čeliji koja je imala sanitarni čvor u kutu sobe ,bez ikakvog zida ili pregrade,2 metra od stola za kojim se jede,sa još 8 zatvorenika.Higijenski uvjeti su bili strašni,.moje pitanje glasi,ima li smisla podnositi kakvu tužbu,i protiv koga,jer novca baš i nemam,obzirom da sam tek izašao na slobodu.Tijekom izdržavanja kazne sam se obraćao svim nadležnim institucijama,vezano uz moj problem,ali nitko mi ništa nije pomogao,.Čak sam i štrajkao gladju 57 dana,bio u bolnici pod infuzijom,smršavio 17 kg i na kraju pao u komu,ali ništa nisam postigao,.konstantno su me premiještali,u sve teže uvjete i dalje od obitelji,.molim pomoć..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mylo, sve što ste naveli jako dobro ocrtava ozbiljnost problematike uvjeta koji prevladavaju u našem zatvorskom sustavu.

 

Smisla za tužbu, smatram da nema, jer treba istaknuti kako su u začetku ovih tužbi (tamo oko 2004., 2005.) sudovi dosuđivali "sve živo" i tko je tužio u to vrijeme, taj je, u pravilu i dobio. Međutim, tamo oko 2009.-2010., kada nas je pogodila ova vražja recesija, razmišljanje se radikalno izmijenilo na način da se gotovo sve odbija. Jer država nema novaca da isplati tolike odštete. To ne znači da ne možete pokušati sa nekim odvjetnikom sa kojim bi se dogovorili da vas zastupa za postotak dosuđene odštete, dakle da mu ne plaćate pojedine radnje, već ovisno o uspjehu u postupku da mu pripadne "određeni dio kolača".

 

Ono što mene iznenađuje u vašem slučaju, jeste visina izrečene vam kazne. Znači, za stavak prvi iznude, za koji je po starom KZ-u bila predviđena kazna zatvora u visini od 1 do 5 godina, vi ste dobili 4 godine!?! Gotovo maksimum, pogotovo još imajući u vidu da se radilo o pokušaju, bili ste neosuđivani + još i mlađi punoljetnik!?! Jeste sigurni da nije u pitanju stavak drugi - iznuda uz oružje, ili u grupi odnosno zločinačkoj organizaciji, ili ste pribavili znatnu imovinsku korist (> 30.000,00 kuna)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da gospodine,svi su iznenađeni visinom kazne,a siguran sam da je u pitanju iskljucivo stavak 1.,jer djelo nije niti počinjeno,nije trazena određena cifra,oružja nije bilo,kazneno dijelo je počinjeno na način da je putem mobilnog telefona poslana preteća poruka tipa vrati mi moj novac ili te neće biti,..ujutro kada sam krenuo po novac,uhićen sam na putu,100tinjak km od osobe koja mi je dugovala novac,dakle nije bilo druggog kontakta nego sms-om.Na visinu kazne je utjecalo to sto nisam htio priznati kazneno dijelo u potpunosti,jer se u optužbi navodilo da sam uporabom prijetnje pokušao doći do novca koji mi ne pripada,to nisam htio priznati,jer sam imao ugovor koji je tvrdio da mi navedena osoba duguje novac.Također je na presudu utjecalo i to što je ta osoba vrlo utjecajna politički i financijski,a meni je dodjeljen odvjetnik po službenoj dužnosti,kućni prijatelj osobe koju sam po mišljenju suda iznuđivao,..i suđen sam u gradu u kojem oštećenik živi i politički djeluje,.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radilo o iznosu iznad 30.000,00 kuna, onda je stavak drugi iznude.

 

No, svejedno - ako ste imali valjan dokaz duga oštećenog prema vama, onda bi se u konkretnom slučaju radilo o kaznenom djelu protupravne naplate u pokušaju, a ne iznude, za koju je prema ranijem KZ-u bila propisana kazna zatvora u trajanju od 3 mjeseca do 5 godina.

 

Ipak, čak i u slučaju stavka drugog iznude (za koji je bila propisana kazna zatvora u visini od 3-10 godina), izrečena kazna nije sukladna sudskoj praksi, posebice imajući u vidu niz okolnosti - pokušaj koji je fakultativna osnova za ublažavanje kazne + činjenicu mlađe punoljetnosti. Po mom sudu - deeebelo previsoka kazna, koja je skroz disproporcionalna praksi.

 

A ove činjenice koje ste naveli - prije svega vaš odvjetnik i njegov odnos prema oštećenome, ako je doista takav kakvim ga opisujete - onda je to sramotno. Trebali ste reagirati tijekom postupka, sada je nažalost prekasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da,ja sam tjekom dokaznog postupka ukazivao na krivu kvalifikaciju kaznenog djela,ali sud na to nije obraćao pažnju,.Visina kazne je iznenadila mnoge pravne stručnjake do te mjere da neki priznati pravnici tvrde da je to presedan u sudskoj praksi..Nazalost,moja financijska situacija mi nije dopustala da nista adekvatno ucinim u tom trenutku i kazna je ostala tolika kolika mi je i dosuđena a ostale pravne lijekove i nisam koristio jer sam bio duboko razocaran Hrvatskim pravosuđem.Kazneno djelo sam pocinio jer na drugi nacin nisam mogao doći do novca koji sam zaradio.,(bio sam zaposlen i nije mi isplaćena plaća 3mj)Zbog toha sam izgubio 42 mjeseca života,a i evo sada tijekom uvjetne slobode,iako sam nezaposlen i pronašao sam posao u inozemstvu,ne dopuštaju mi da napustim Hrvatsku i odem raditi,pod prijetnjom opoziva uvjetnog otpusta.Jedino dobro u svemu tom zlu je da sam puno toga naučio u zatvoru,i da iako sam jako mlad,imam jedno nezavidno iskustvo..Sada mi je samo u glavi mogu li ih kako tužiti i naplatiti to što su me 42 mjeseca gazili kao da sam najgori zločinac..,a svojim ponašanjem to nisam zaslužio..Hvala Vam na Vašem vremenu i podršci..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponavljam - kazna je totalno izvan okvira prakse. A i pitanje je, na temelju ovog što ste napisali, da li se uopće radilo o tom kaznenom djelu.

 

Ali, niste se trebali predati, to vam je bila greška. Sada je nažalost, prekasno.

 

Ovo da vas ne puste van - to je normalna procedura, jer ste na uvjetnom otpustu. Izdržite još tih 6 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija