Jump to content

Cjepljenje djeteta - konzekvence i prava samohrane majke u slučaju nepristanka


tonya

Preporučene objave

Samohrana majka se u ordinaciji pedijatrice suprostavila PETOM od rođenja, cijepljenju svoje 4-mjesečne bebe, da bi joj pedijatrica saopćila kako nema izbora, te ukoliko se suprostavi cjepljenju, ona će joj osobno, pošto su svi oni povezani, onemogućiti lječenje i kontrole svojega djeteta u bilo kojoj pedijatrijskoj ordinaciji. (sljedeće cjepljenje je ponovo za dva mjeseca) Nakon čega je majka dala cijepiti bebu. Ima li takva prijetnja pravnu osnovu, i pošto je majka spremna snositi posljedice, osim novčane kazne, može li joj se desiti da joj socijalna služba oduzme dijete zbog zanemarivanja i slično? Majka ima 20 godina, te je uplašena da bi joj pogotovo zbog njezine dobi, institucije mogle zaista oduzeti dijete. Ukoliko je slična tema već otvorena, molim premjestite moj post,hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vječita dvojba, koja poprima sve veće brojke. Doduše, pravno gledajući, nakon recentnog stajališta USRH-a - dvojbe više ne bi smjelo biti. Ali ipak...

 

Čl. 77. http://www.propisi.hr/print.php?id=3451 je jasan - 2.000,00 kuna kazne. Međutim, u slučaju ponovljena prekršaja, i to opetovanog - sasvim siguran je angažman CSS-a. Bi li njegov angažman išao tako daleko da bi doveo do pokretanja eventualnog postupka lišavanja roditeljske skrbi, nemoguće je predvidjeti. Ali jedno je sigurno - ne postoji djelatnik CSS-a, a uzgred rečeno ni liječnik, koji "jedva čeka" da mu dođu roditelji koji odbijaju cijepiti dijete, da ih mogu prijaviti i "staviti u proceduru" - jer bi toga već bilo u stotinama slučajeva (evidentiranih, a neevidentiranih?). I imamo svojevrsnu pat-poziciju, koja će vjerojatno prestati onog trenutka kada naiđemo na prvi slučaj da je necijepljenje dovelo do oštećenja zdravlja djeteta ili njegova pogoršanja. Onda će ti roditelji najvjerojatnije postati svojevrsni "žrtveni janjci".

 

Kako to izbjeći - iseliti u zemlju koja nema obvezatnu vakcinaciju. Međutim, vrlo mali broj ljudi si može priuštiti tako nešto.

 

Kako god da bilo, siguran sam da ovo pitanje neće ostati na pravnom rješenju tijela RH, već će se s njime ići i "izvan granica".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ažurirano

 

Nije li već bilo slučajeva narušavanja zdravlja djeteta, primjer Marko i Kristina Benić iz Belog Manastira a epilog je šokantan - presuda TRI godine zatvora za OBA roditelja i oduzimanje roditeljske skrbi. No možda dobra vijest, održati će se rasprava u uredu pravobraniteljice za djecu 09.05.2014., pa možda se nešto pomakne na bolje. No nekako smatram kako lječnica u slučaju nepristajanja majke na cijepljenje djeteta, ne bi smjela , kako je zaprijetila, oduzeti majci pravo kontrole i lječenja njene bebe u drugim pedijatrijskim ordinacijama. Ne znam što kaže zakon?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano uz ovo pitanje, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata je uputila svoje prijedloge u javnoj raspravi Ministarstvu zdravlja. Ono što mene zanima sa pravne strane, je dali je argumentacija kojom je to isto ministarstvo odbilo te prijedloge pravno utemeljena. Naime, oni izrijekom kažu da prijedlozi nisu prihvaćeni obzirom na Odluku ostavnog suda.

Ne razumijem kako to može biti argument za odbijanje ako je javna rasprava upravo i pokrenuta da bi se ti isti članci eventualno promijenili ili nadodali novi. Dali uopće postoji neki institut žalbe na ovakav odgvor ministarstva a u tijeku javne rasprave ?

Ovdje je link na odluku :

 

http://www.zdravlje.hr/zakonodavstvo/savjetovanje_sa_zainteresiranom_javnoscu/izvijesca_o_provedenim_javnim_raspravama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija