Jump to content

Dug mog pokojnog oca


nora_zg

Preporučene objave

Dobila sam rješenje o ovrsi i isti dan mojoj sestri i meni su blokirani računi.Ovrha se prvodi radi naplate duga našeg pokojnog oca a mi samo zakonski nasljednici...ostavinska imovina se sastoji od prava na neutvrđeni iznos mirovine za mjesec u kojem je otac preminuo i na neutvrđen iznos novčanih sredstava na dva tekuća računa.Zakonski nasljednici smo moja sestra i ja te polubrat i njegova majka(očeva supruga).Nakon ostavinske rasprave moja sestra i ja nismo dobile nikakav novac niti dio očeve mirovine,jedino što smo ostvarile je pravo na dio obiteljske mirovine i to primamo kao studentice...sud nas je obavjestio o postojećoj ovrsi odnosno da smo mi kao nasljednici dužni preuzeti ovrhu na šta smo mi uložile žalbu ali smo ju same napisale i sud ju je proglasio neosnovanom.Kome se možemo žaliti?Ne znam koliko je novčani iznos bio na navedenim računima,ne znam ni kako i kome je mirovinsko isplatilo mirovinu.Na koji način možemo dokazati da mi nismo ništa od nasljeđenog dobile,u stvari mi ni ne znamo osim mirovine da li je uopće i bilo na računima novaca...Rok za žalbu mi ističe.Molim savjet.

uređeno: od nora_zg
odustala sam...
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

osnov za zalbu na rjesenje o ovrsi nemoze biti cinjenica da niste dosli u posjed nasljedjene imovine,sto znaci da je presudna cinjenica da li ste se prihvatili nasljedstva ili ne,buduci da nasljednik koji se prihvati nasljedstva odgovara za dugove ostavitelja do visine vrijednosti nasljedjene imovine,slijedom cega je zalbu trebalo uperiti u tom smjeru,odnosno utvrditi dali postoji nesrazmjer u nasljedjenom sa potrazivanjima koja su uperena u vas..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

obiteljska mirovina nije predmet nasljeđivanja. to je pravo djeteta koje je pokojnik uzdržavao tjekom školovanja ili člana kućanstva nesposobnog za rad.

ako niste nasljedili nikakvu imovinu to ste trebali navesti u žalbi.

 

nasljednik vrača dug ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nora zg napisala.

Nakon ostavinske rasprave moja sestra i ja nismo dobile nikakav novac niti dio očeve mirovine.

-------------------------------------------------------------------------------

jedino što smo ostvarile je pravo na dio obiteljske mirovine i to primamo kao studentice...sud nas je obavjestio o postojećoj ovrsi odnosno da smo mi kao nasljednici dužni preuzeti ovrhu na šta smo mi uložile žalbu ali smo ju same napisale i sud ju je proglasio neosnovanom.

----------------------------------------

nora zg je navela da od mirovine, koja je isplaćena preko knjižice, nije dobila ništa.

dakle nije ništa nasljedila.

obiteljska mirovina koju prima nije nasljedstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ključ je ovdje je li se korisnica Nora prihvatila nasljedstva ili ne. I kako je nasljedstvo "provedeno" u rješenju o nasljeđivanju (interni odnosi u vidu "kompenzacija" sestara, brata i majke su irelevantni i nedokazivi).

 

Ukoliko se prihvatila, onda se primjenjuje odredba čl. 139. st. 4. Zakona o nasljeđivanju - solidarna odgovornost nasljednika za dugove ostavitelja, a vjerovnik će naravno izabrati najjednostavniji put naplate.

 

Nora, trebate sjesti sa majkom, sestrom i bratom i dogovoriti rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovorima,predmet smo predale odvjetniku koji će sastaviti žalbu.Na žalost s jedne strane smo sestra i ja a s druge očeva supruga i polubrat.Napisala sam da je iza moga oca ostala Ostavinska imovina (prepisujem iz rješenja o nasljeđivanju) koja se sastoji: PRAVO - na točno nutvrđen iznos mirovine za veljaču 2011god. -na točno neutvrđen iznos novčanih sredstava kod banke xx.

NJegovim nasljednicima temeljem zakona su proglašeni:supruga,kćibr1,kći br2 i sin..na jednake dijelove.Dobile nismo ništa ! Dug moga oca je iz 1999god i znam tko je ovrhovoditelj,samo to...eto, saga glup i gluplji se dalje nastavlja...vidjet ćemo šta će dalje biti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

....dva tjedna nakon ovršnog rješenja i blokiranog računa,otvaranja zaštičenog računa ...novčana sredstva su i dalje blokirana (znači i onaj dio koji je trebao biti uplaćen na zaštičeni račun je blokiran) a nitko ne zna zašto??????? Fina veli da je sve po zakonu,odvjetnica veli da nije a ja ne mogu do novaca.Sutra ponovo u banku pa u Finu i tako svaki dan...Još im fali 100kn pa da dug bude namiren s mog računa a onda ostaje sestrin...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija