Jump to content

Osporavanje darovnog ugovora


jablandoo

Preporučene objave

Poštovani,

 

imam pitanje pa vas molim za pomoć. Situacija je sljedeća: prije 7 godina svojoj kćeri darovnim ugovorom dao sam kuću. U kući sam živio sa ženom te je ona stečena tijekom braka. U međuvremenu došlo je do razvoda (nakon 7 godina) te žena traži pravo na podjelu imovine. Zanima me da li ona i dalje ima pravo na imovinu (pola ili samo nužni dio) iako je ugovor sastavljen prije 7 godina te se u međuvremenu nitko na ugovor nije žalio. Kćer je upisana kao jedina vlasnica u gruntovnici.

 

Također, zanima me u kojim slučajevima nije moguće ostvariti pravo na nužni dio ( je li se uračunava ukoliko se osoba ne ponaša u skladu s društvenim normama i nemoralno)

 

Puno hvala na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru! Ukoliko nije problem možete li mi malo detaljnije objasniti. Malo sam čitao pa sada vidim da se nužni dio potražuje kada netko umre pa nakon njegove smrti sljedi podjela imovine. Meni je samo važno znati da li moja žena, koja misli da ima pravo na pola imovine, ima pravio žaliti na darovni ugovor nakon 7 godina ( za koji je znala) te osporavati ga jer je kuća stečena u braku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni je samo važno znati da li moja žena, koja misli da ima pravo na pola imovine, ima pravio žaliti na darovni ugovor nakon 7 godina ( za koji je znala) te osporavati ga jer je kuća stečena u braku.

prema sudskoj praksi

raspolaganje jednog bračnog druga sa bracnom stecevinom odnosno suvlasničkim dijelom

drugog bračnog druga ne proizvodi pravne učinke tj, takvo je raspolaganje ništetno.

Pravo na tuzbu za utvrdjenje nistetnosti pravnog posla,nezastarijeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Dan,

 

Molim pomoć. Moja majka (koja je još uvijek živa) sklopila je samnom i sestrom ugovor o darivanju nekoliko katastarskih čestica, na jednoj je i nekretnina. U ugovoru stoji da 1/2 pripada mojoj sestri, a 1/2 meni. Odmah nakon toga ugovora ja sam se upisala u gruntovnicu, platila nekih 200 kn poreza i sve sredila. Sestra nije učinila ništa od toga. Prošle su 2 godine od ugovora, u katastru i zemljišnim knjigama i dalje stoji da je 1/2 vlasnik moja majka, a 1/2 ja. Zanima me dali postoji zakonski rok u kojem se moja sestra trebala uknjižiti kao vlasnik te 1/2, odnosno ako ona to odluči učiniti sada, može li se njena uknjiždba ''osporiti''. U samom ugovoru je stajala stavka da će strane se uknjižiti u roku 30 dana!

 

Puno Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija