Jump to content

sudska praksa u hrvata


starina

Preporučene objave

Vrlo često sudovi/suci u svojim odlukama se pozivaju na odluke VSRH, USRH ili županijskih sudova dajući na taj način svojim odlukama "čvrstoću" i "važnost", istovremeno u obrazloženju propuštaju navesti temeljem kojih materijalnih propisa je odluka donesena.

Smatram da je sudska praksa, odnosno njezina objava na internetu i u zbornicima postala za velik broj sudaca temelj suđenja, a da su materijalni propisi postali tek pomoćno sredstvo suđenja.

 

Doživio sam nekoliko slučajeva da se sudac pozvao na sentencu objavljenu na VSRH, a da odluka iz koje sentenca proizilazi nema veze sa sporom na koji je primjenjena.

 

Smatram da bi se trebali vratiti (i suci i odvjetnici) proučavanju zakona, a sudsku praksu ostaviti samo kao ostvarenje načela javnosti, s tim da sudsku praksu treba proširiti na SVE ODLUKE SVIH SUDOVA da bi javnost mogla dobiti uvid u beskraj ljudske gluposti.

 

Na ovaj način imali bi mogućnost javno komentirati pojedine besramne odluke. Jedno vrijeme je jedan profesor sa PF u Splitu objavljivao vrlo kvalitetne komentare pojedinih sudskih odluka, ali je nažalost prestao to objavljivati. Vjerojatno dobio po nosu!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Zalosno je da su suci svojim odlukama poceli totalno mjenjati pravni sustav. Naime, suci prvosutpanjsih sudova ponekad relativiziraju odredbe zakona, tj. prisilne norme kako se netko treba ponašati, te kažu da takovo kršenje "nije bitna povreda" i da zbog toga nije bilo "veće štete". Županijski i Vrhovni sud to potvrđuju i eto sranja !!

 

Pitam se ćemu odnda zakoni kada sudovi sami ocjenjuju (priznajem slobodnu ocijenu dokaza, no nema slobodne primjene ili neprimjene zakona) da li netko kršenje tj. nepostupanje sukladno zakonskoj odrebi, bitno ili nebitno tj. ako nije postupao po zakonu, nije to tako velika šteta.

 

No, iza svega se skriva veliki novac i interesi velikih pojedinaca i kompanija (primjer ZABA i tumačenje obračuna kamate).

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Logično je da si suci prisvajaju vlast jer temeljno načelo svake vlasti je da si želi prisvojiti čim više.

 

U dobroj pravnoj državi bi netko iz preostale 2/3 vlasti kaznio toga suca koji svjesno krši pravnu norumu tako da se ovi drugi opamente!

U nas je praksa da se otkriva korupcija samo u zdravstu

 

To je tragedija !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano uz sudsku praksu

 

Nejdite u sud u Gospiću ! (valjda je gospić) Tam vam bu sudac stavio prst u guzu i na taj se naćin sa vama pozdravio, jer to je stari hrvatski pozdrav. i to nije silovanje ili bludna radnja, to je oblik pozdrava !! (sjećate se obrazloženja uz onu amerikanku košarkašicu)

 

I to je sudska praksa. Ta presuda ulazi u sudsku praksku, prema tome, stavljanje prsta u guzu nije ništa loše.

 

Pa i Clinton je uveo ... praksu, nije sudska, no praksa je, da oralno zadovoljavanje muskarčevog spolovila, nije sex !! fino kaj ne !?

 

Pozdrav, (ovaj obični ne ovaj iz Gospića)

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija