Jump to content

Prebacivanje nasljedstva


Marye

Preporučene objave

dakle postoji oporuka u kojoj otac ostavlja veći dio nasljedstva sinu,a manji dio ćerkama,ali oporuka vrijedi tek kad ostavitelj umre,a sin želi da se ostavština prebaci na njega i prije nego otac umre,i sada ga zanima što se mora napraviti,kako se zove to što se mora napisati umjesto oporuke ( jeli izjava,ugovor,potvrda) koju će oni odnjeti ovjeriti kod javnog bilježnika i time će se imovina prebaciti na njega

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što sam vam napisao, nikakva ostavina (ostavština) ne postoji dok je budući ostavitelj živ. Dok je vlasnik imovine živ, to je njegova imovina s kojom može raditi što hoće, i to ovisi isključivo o njegovim željama, a ne o željama mogućeg stjecatelja. Ako vlasnik radi po željama nekog drugog, može se postaviti pitanje postupa li po svojoj slobodnoj volji ili pod prisilom, a o tome može ovisiti pravna valjanost njegovog postupanja.

 

Ako zanemarimo ove detalje koji vas očito ne muče budući da očevu imovinu već zdravo za gotovo smatrate imovinom nasljednika, i ako se želi da stjecatelj odmah postane vlasnikom te imovine, otac tu imovinu može drugome (sinu) prodati, darovati ili prenijeti na njega temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju.

 

U slučaju darovanja jednom od nasljednika (a pod određenim uvjetima i drugoj osobi), nužni nasljednici (kćeri) mogu nakon smrti oca zatražiti uračunavanje darovanoga pri određivanju nužnog dijela, ako smatraju da je ono što nasljeđuju manje od nužnog dijela. Dakle, mogu umanjiti darovano.

 

Budući nasljednik također može ustupiti i raspodijeliti svoju imovinu među nasljednicima za života, ali za takvu raspodjelu je nužna suglasnost svih nasljednika.

 

Da bi prijenos vlasništva po bilo kojem od ovih načina bio pravno valjan i da bi se stjecatelj/i mogao/li upisati u zemljišne knjige, potrebno je da ti poslovi budu ugovoreni pismeno i u strogo propisanoj formi, pa bi u svakom slučaju to trebalo obaviti uz pomoć odvjetnika iili javnog bilježnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija