Jump to content

Darovni ugovor


sara1804

Preporučene objave

Poštovani, trebala bih jednu informaciju. Naime, radi se o mom ocu (76 godina) koji je nakon smrti svoje žene, odnosno moje majke (prije nepune godine dana) upoznao gospođu s kojom je sada u vezi. Problem je u tome što je on darovnim ugovorom prepisao svoju kuću (moju rodnu kuću) na nju (nisu oženjeni).

Mene zanima da li nakon njegove smrti moj brat i ja imamo ikakva prava na tu kuću, tj. da li se može nekako pravno riješiti da se ta kuća dijeli na 3 djela ili je to nemoguće s obzirom na darovni ugovor?

 

Hvala unaprijed na odgovoru! Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imat ćete pravo potraživati nužni dio, uz dva uvjeta - da će i očeva nova izabranica biti zakonskom nasljednicom, dakle izvanbračnom družicom, jer ako neće, tada ćete moći tražiti uračunavanje učinjena darovanja (a radi izračuna vašeg nužnog dijela) - samo u posljednjoj godini očeva života (što će vjerojatno proći), i drugi uvjet jeste da iz ostatka ostavine ne bi bili namireni u visini barem nužnog dijela.

 

Poželjno je porazgovarati s ocem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani,

 

mojem suprugu otac želi darovati nekretninu koja je još u fazi izgradnje. Konkretno, darovao bi mu teren na kojoj se trenutno gradi kuća i susjedni teren koji je neizgrađen. Trebali bi sastaviti darovni ugovor. Na što bi trebalo obratiti pozornost, da li je nešto posebno važno napomenuti to što kuća još nije dovršena? Treba li navesti z.č. koje mu daruje i navesti da se na toj i toj z.č. nalazi nedovršena kuća ili kuća u izgradnji koju također daruje? Da li je potrebno navesti sve što kuća ima (br. soba, kupaonica i sl.) i površine ili nije potrebno? Kuća nije dovršena, trenutno niti nema sve izgrađeno, pitamo se što navesti u darovnom ugovoru?

Nakon prijenosa vlasništva, suprug i ja podigli bi kredit kojim bi završili izgradnju. Da li je problem što sva dokumentacija vezana uz izgradnju kuće glasi na suprugovog oca? Zahvaljujem na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam kako kuća nije ucrtana?

 

Imajući u vidu kako naš http://www.zakon.hr/z/241/Zakon-o-vlasni%C5%A1tvu-i-drugim-stvarnim-pravima poznaje institut tzv. pravne jedinstvenosti nekretnine u čl. 9., koje znači da nekretninu čini zemljišna čestica te sve što je razmjerno trajno povezano s njome, na njezinoj površini ili ispod nje - nema potrebe za preciziranjem.

 

Ipak, ako vam je to neophodno radi sigurnosti (pitanje eventualnih ulaganja), možete jednostavno spomenuti nešto u stilu "nekretninu čk.br. XY površine XY m2, u naravi XY, upisanu u k.o. XY, zajedno sa pripadajućom kućom u izgradnji" ili nešto slično. Ipak, sugeriram prije sklapanja darovnog ugovora odlazak u nadležni ZK odjel, pa možete tamo provjeriti da li će vam raditi probleme oko upisa, jer nažalost svaki ZK odjel je svijet za sebe po tom pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napisala odg i nestao negdje... evo pokušat ću ponovo. Kuća je u izgradnji, vjerojatno nije ucrtana? Počela se graditi prije neke 2-3 godine.

Znači, mislite da je dovoljno napisati darovni ugovor kojim obuhvaćamo te dvije z.č. s napomenom da je na xx s pripadajućom kućom u izgradnji? S njegovim roditeljima ne bi trebalo biti nikakvih problema pa što se njih i nas tiče, nema potrebe precizirati ako to nije potrebno. Ako bi bilo, muči me dio koji nije dovršen, da li napisati da ima sve (iako još nema) ili samo ono što trenutno ima...

Kad se kuća izgradi pretpostavljam da se mora upisati nekako ili će to ići po darovnom ugovoru nekako? To što je sva dokumentacija za gradnju na suprugovog oca ne bi trebao biti problem kasnije, mislim, nije potrebno to mijenjati radi dovršetka gradnje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, zanima me sljedeća stvar.

1995,godine baka i moj otac su napravili darovni ugovor kojim ja postajem daroprimac.. Baka je preminula ove godine.

Ja nisam uknjižila ugovor u zemljišnu knjigu ...

 

Koje je moje pravo? Ako su njena djeca pristala, da ako je ja sahranim da je moj stan..

 

Tražila sam savjet odvjetnika. On me uputio u gruntovno sa ugovorom, rodnim listom oca, bake i naravno vlastitim... da se tu nema šta diskutirati ni ići na ostavinsku raspravu da imam sve crno na bijelo.

 

Zbunjena sam, javni bilježnik mi rekao da svako bakino dijete mora prihvatiti svoj dio i dati mom ocu, a onda otac meni.

 

Nije mi to uopće jasno. I da li mogu uopće otići uknjižiti u gruntovno...

 

Na ugovoru točno piše šta mi se daruje, pečat, i ovjereno je kod javnog bilježnika.

 

Molim vas da li netko zna šta mi je činiti, koja su moja prava?

 

Zahvaljujem na svakom odgovoru, nemam se kome obratiti za pomoć..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakvu vezu ima vash otac prilikom sklapanja ugovora,ako je baka kao darovateljica vlasnica darovane imovine.Poslusajte odvjetnika koji vas savjetovao,i upisite se kao vlasnica imovine,u suprotnom gubite vrijeme,glede cega ce se provesti ostavinski postupak i na istu imovinu koju ste dobili kao dar,upisati nasljednici umrle,sto bi onda proizvelo problem,pa i moguci spor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne razumijem zašto ste onda naveli da su vam cit. "moj otac i njegova majka, dakle moja baka su napravili ugovor o darivanju gdje se navodi mene unuku kao daroprimca"? Kakvu onda ulogu ima vaš otac u toj priči, ako nije suvlasnik?

 

I niste napisali je li ili nije provedena ostavinska?

 

P.S. Spojio sam teme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija