Jump to content

pravo na naknadu za nezaposlene


andujar

Preporučene objave

imam dvije godine neprekinutog radnog staža, zatim slijedi prekid radnog odnosa (istek ugovora na određeno) od 01.02. - 17.02., i danas sam opet dobio ugovor na određeno. u razgovoru sa burzom rečeno mi je da se ne mogu prijaviti za naknadu za nezaposlene, jer sam zakasnio i od danas sam u radnom odnosu. čl.38 zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kaže da pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba kojoj je prestao radni odnos ako se prijavi Zavodu i podnese zahtjev u roku od 30 dana.

nisam se prijavio ranije jer nisam znao hoce li mi biti prekid radnog odnosa jer sam čekao ugovor.

e sada, jasno mi je da nisam nezaposlena osoba, ali ako postoji rok od 30 dana, zar se ne mogu retroaktivno prijaviti, jer sam bio nezaposlen 17 dana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

dakle, da objasnim situaciju prije svega pa se možda nađe netko sa sličnim slučajem. radila sam u školi 9 i pol mjeseci s tim da su zadnja 3 mjeseca nepuna (znači u siječnju sam odradila 27 dana, u veljači 10 dana i u ožujku 27 dana), a ostale mjesece sam odradila cijele i u kontinuitetu. nije problem da sam išla na bolovanje, nego su se zamjene tako posložile i nisam mogla odraditi cijeli mjesec. jučer su mi na burzi rekli da pošto nisam odradila ta zadnja tri mjeseca cijela da će mi isplaćivati 70% od minimalca. kako je to moguće ako sam ostatak radila puni mjesec i mogu im dostaviti i te platne liste tako da mogu odrediti osnovicu? je li netko već imao takav slučaj i možete mi reći kako da postupim? rješenje mi još nije ni došlo pa sam mislila pričekati da vidim što će pisati u rješenju pa da napišem žalbu. smatram da nije u redu da mi stave za osnovicu minimalac pošto sam većinu mjeseci koji mi ulaze u naknadu odradila cijele i to u kontinuitetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HZZ kaže ovako: http://www.hzz.hr/default.aspx?id=10292

 

Dakle, mislim da oni žele ovako računati visinu naknade: "Ako se osnovica za utvrđivanje novčane naknade ne može utvrditi prema plaći, nezaposlenoj osobi se utvrđuje osnovica u visini minimalne plaće, umanjene za doprinose za obvezna osiguranja utvrđene posebnim propisom, ovisno o postotku."

 

S obzirom da se u obzir uzimaju samo zadnja tri mjeseca, onda je to razumljivo zašto oni tako gledaju. Možda bi dobro bilo pisati žalbu na rješenje o visini naknade, ali nisam sigurna u ishod.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gledam u taj članak zakona cijeli dan i jednostavno mi nije jasan. ako se u obzir uzimaju zaista samo zadnja 3 mjeseca rada, onda mi je jasno da će smanjiti na minimalac osnovicu. ali pošto sam većinu od tih 9 mjeseci provela u kontinuiranom radnom odnosu i mogu im dostaviti platne liste za pune mjesece rada, tada mi nije jasan taj članak. jer, naime, u tom slučaju oni MOGU izračunati osnovicu. drugi par rukava bi bio slučaj da ja niti jedan mjesec od tih spomenutih 9 mjeseci nisam radila puni. onda ok, ne mogu zbilja izračunati osnovicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prethodna rečenica kaže ovo:

 

"Osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade čini prosjek obračunate plaće, umanjen za doprinose za obvezna osiguranja ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, odnosno službe."

 

Posljednja tri mjeseca zaposlenja se uzimaju kao osnovica, ništa ranije od toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija