Jump to content

Europski platni nalog


Nataša09

Preporučene objave

zanima me da li je mjesno nadležan sud u državi tužitelja -Njemačka

Da,

pod linkom pronađite

Uredbu EZ br. 1896-2006. od 30. prosinca 2006. kojom se uvodi postupak europskog platnog naloga i propisani obrasci,kao i Pravilnik o načinu podnošenja zahtjeva za izdavanje europskog platnog naloga i prigovora protiv europskog platnog naloga( NN 124-13. od 9.listpada 2013. )

http://www.tszg.hr/cro/TSZG/Djelokrug-Suda/Parnica/Europski-platni-nalog

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osnovno pravilo mjesne nadležnosti iz Uredbe Vijeća br. 44/2001 (a na koju se, po pitanju nadležnosti, poziva uredba iz linka) jeste actor sequitur forum rei, što bi značilo da je mjesno nadležan sud tuženika.

 

Naravno, postoje iznimke koje omogućuju utuženje i u drugim državama članicama, ali za njihovu eventualnu primjenu trebalo bi biti detaljno upoznat sa konkretnim predmetom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o naplati obveze iz ugovora o isporuci robe/proizvoda, pri čemu je vjerovnik pravna osoba sa sjedištem u Njemačkoj, a dužnik pravna osoba iz RH. Meni se čini da to spada u opću nadležnost koju je naveo G-man....ali sad imam dva suprotna odgovora....ako dobijemo platni nalog, javit ću vam koji ga je sud donio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sasvim je izvjesno da će stranka postupak izdavanja europskog platnog naloga pokrenuti pred sudom matične države.

U predmetu Suda pravde Europske unije u C-215/11, Iwona Szyrocka protiv SiGer Technologie GmbH, od 13. prosinca 2012.,sud je odlučivao o spornom pitanju nevezanom za ovu temu,no početak obrazloženja ukazuje na prednje napisano;

""U veljači 2011., gđa Szyrocka, nastanjena u Republici Poljskoj, zatražila je od Okružnog suda u Vroclavu izdavanje europskoga platnog naloga protiv tvrtke SiGer Technologie GmbH sa sjedištem u Njemačkoj.""

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija