Jump to content

Prihvatiti nasljedstvo ili ne?!


dasamja

Preporučene objave

Ovako, otac mi je preminuo prije mjesec dana. Ostavinska rasprava je zakazana za idući tjedan. Nasljeđe uključuje: automobil star 20 godina, kredit od 14000kn, dugove po tekućim računima u iznosu 10000kn, mirovinu od 1800kn. Nekretnina otac nije imao na sebi. Nasljednici smo ja, dva brata, sestra i mama. Mene zanima koja nam je najbolja opcija, da se svi odreknemo nasljedstva i što bi u tom slučaju bilo s dugovima, da li bi nas banke svejedno teretile? Također je otac imao kaznu za prekršaj u prometu u iznosu od 3000kn, zbog te kazne je bio blokiran jedan od tekućih računa. Nadam se da sam bila dovoljno detaljna.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom na sve navedeno - najbolje je odreći se nasljedstva. Prihvaćanjem nasljedstva prihvaćate i dug, istina vezan visinom nasljedstva, ali vam to može zakomplicirati život, pogotovo jer vjerovnici znaju biti vrlo lukavi u pogledu "pridobivanja" preuzimanja cjelokupnog duga osobno na nasljednike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz činjenice da otac nije imao "nekretnina na sebi" ne znači da nije i vanknjižni vlasnik neke nekretnine ili da nema vlasnički udio u nekoj nekretnini koja glasi na njegovu suprugu (pretpostavljam vašu majku) temeljem bračne stečevine .

 

U vezi gore navedenog, kuća u kojoj žive majka, dva brata i sestra je majka naslijedila od svojih roditelja i ona je jedini vlasnik. A otac se dijela roditeljske kuće odrekao u korist svog brata. Tako da on nije suvlasnik nikakve nekretnine.

Znači, najbolji potez bi bio da se odreknemo nasljedstva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Želite reći da smatrate da bi vjerovnici mogli ići u utvrđivanje spomenutog (ako uopće postoji)?

 

Samo sam htio do kraja razjasniti situaciju. Ako bi postojala ostavina koje bi vrijednost premašivala dugove, ne bi samo vjerovnicima bilo u interesu da se to sazna, nego se mijenja i situacija nasljednika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija