Jump to content

Ovrha za parking 2010.i 2012.


mayateth

Preporučene objave

Jedna parkirna kazna je izdana 30.11.2010. sa dospijećem plaćanja do 31.12.2010.,iznos je 200kn. Druga parkirna kazna je sa datumom 10.10.2012. sa dospijećem do 30.11.2012., iznos je 100kn. Za prvu su stigle 2 opomene 26.06.2012. i 1.11.2012., a za drugu samo specifikacija dnevnih parirališnih karata 31.10.2012.

Sada stiže Prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave sa datumom od 29.05.2015., taj datum je stavio javni bilježnik koji potražuje ujedno i svoje nastale troškove od 141,50kn.

Pitanje glasi: Da li je nastupila zastara, mogu li se žaliti(kako i na što?), ima li smisla?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po mom mišljenju, zastara nastupa 01.01.2016. godine za prvu parkirnu kartu, a 01.12.2017. godine za drugu parkirnu kartu, tako da još nije nastupila. Možete prigovoriti rješenju o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave (u uputi o pravnom lijeku vam stoji na koji način možete prigovarati), ali ne iz razloga zastare, već eventualno ako ste navedene kazne platili i imate dokaz o tome, ili ako tražbina nije nastala prema vama. u protivnom mislim da nema smisla odugovlačiti, čak bi za vas bilo uputno da odmah stupite u kontakt s ovrhovoditeljem (koncesionarom parkinga) da vam izračuna koliko iznose ukupni troškovi, zatezne kamate i glavnica, pa da sve skupa platite i zaboravite na to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bovu očito aludira na čl. 171. OZ-a. Međutim, bitan je i čl. 369.

 

Inače, glede ovih dnevnih karata, Općinski sud u Dubrovniku je presudio kako su one pravno nevaljane, zapravo sadržajno sinonim penala, međutim ŽS Dubrovnik je tu presudu ukinuo i sve vratio na početak.

 

Zastarni rok je, i po mom mišljenju - 5 godina, iako ima drugačijih stajališta (pa čak i sudske prakse).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

o dnevnim kartama, bilježnik nije iz mog mjesta prebivališta

 

Članak 279.

(1) Za određivanje ovrhe mjesno je nadležan javni bilježnik čije sjedište je u jedinici područne (regionalne) samouprave prebivališta ili sjedišta ovršenika.

(3) Ako prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave bude podnesen sudu umjesto javnom bilježniku, prema odredbi stavka 1. ovoga članka, sud će prijedlog odbaciti. Na isti način sud će postupiti ako je prijedlog iz stavka 1. ovoga članka podnesen mjesno nenadležnom javnom bilježniku.

 

odakleje javni bilježnik (sjedište)

 

protiv ovrhu u zakonskom roku ( 8 dana od primitka rješenja) podnijeti prigovor javnom bilježniku. osporavati rješenje o ovrsi zbog nenadležnosti.

 

ko traži naplatu duga ? koncesionar ili je dug prodan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ostaje ti samo prigovarati rješenju o ovrsi iz razloga što je koncesionar iznajmio predmetna parkirna mjesta unatoč činjenici da je za njih izdana dnevna karta.

 

traži povrat novca koji je koncesionar stekao najmom predmetnog parkirnog mjesta za vrijema dok je trajala tvoja dnevna karta. +kamate

 

trebao si na račun koncesionara uplatiti iznosparkiranja za 1sat.

 

pozvat se na presudu Općinskog suda u Dubrovniku.

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/51102-Reklamacija-dnevna-karta-Zagrebparking?highlight=dnevna+parkirna+karta

post #31

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Samo bih se nadovezao na rok zastare..

 

Zašto fakincina i G-man mislite da je ''po vama'' zastara 5 godina? Znači li to da postoji obostranih mišljenja i presuda sudaca? A što je po zakonu?

 

Jasno je da je prema ZOO opći rok zastare 5 godine ako nije drugačije određeno

 

Zar ne spada dnevna parkirna karta u povremene tražbine, te je stoga rok zastare za iste 3 godine od dana dospijeća?

 

Molio bih mišljenja budući da i ja imam jedan postupak u tijeku.

 

Unaprijed zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa upravo o tome se radi - ima razmišljanja da se u konkretnom slučaju primjenjuje opći zastarni rok od 5 godina, a ima i onih da se radi o povremenim tražbinama, pa se primjenjuje 3-godišnji zastarni rok. Čak ima i različitih sudskih odluka. Moje mišljenje je da se u konkretnom slučaju primjenjuje opći zastarni rok, jer ne vidim karakteristike povremene tražbine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A koje su uopće karakteristike povremene tražbine? Naime, nigdje na netu nisam našao konkretno objašnjenje ili primjere što se ubraja u povremene tražbine (osim onoga što je opisano u ZOO).

 

Ako su mišljenja toliko podijeljena, čak i između sudaca, to ukazuje da si svatko može iščitavati članke ZOO o zastari prema svojem nahođenju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za jesen se najavljuju izmjene ZPP-a, koje bi mogle malo popraviti stvari u ovom praktičnom "ćušpajzu" kojeg ponekad imamo.

 

No, jedino istinski pravo rješenje, po mom mišljenju, bio bi jedinstveni žalbeni sud, nešto poput Visokog građanskog suda (analogija na Visoki kazneni sud koji je već trebao raditi, ali eto odgođeno za 01/01/2020 zbog dobro poznatih razloga - naš zakonodavac uvijek prvo uvede promjene na papiru, a zatim ide stvarati uvjete u stvarnosti za njihovu primjenu, dok pravno uređene i ozbiljne države imaju obrnuti princip razmišljanja, procijenite sami koji put je bolji).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa to je stvarno bedasto. Dobro, a na temelju kojeg članka neki suci donose odluku da je zastara 3 godine, jer u tom slučaju zastara od 5 godina je jedina realna jer je jasno definirana u ZOO, no mene zanimaju te povremene tražbine, odnosno što se u njih ubraja, koje vrste tražbina?

I gdje postoji poveznica za zastaru od 3 godine?

 

Ažurirano

 

Dakle, kad bih odlučio držati se priče da je zastara 3 godine, koji bi mi pravni osnov bio na sudu?

Pretpostavljam da bi se svaki sudac pozvao na opći zastarni rok od 5 godina, a što je onda s tim ostalima? Na što se oni pozivaju kada odluče da je zastarni rok 3 godine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...na temelju kojeg članka neki suci donose odluku da je zastara 3 godine...

 

Očito čl. 226. ZOO-a.

 

...povremene tražbine, odnosno što se u njih ubraja, koje vrste tražbina?

 

Primjerice kamate.

 

Pretpostavljam da bi se svaki sudac pozvao na opći zastarni rok od 5 godina, a što je onda s tim ostalima? Na što se oni pozivaju kada odluče da je zastarni rok 3 godine?

 

To morate upitati njih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija