Jump to content

braniteljske mirovine


spuda

Preporučene objave

Pitanje!

Razvojačeni hrvatski branitelj (dragovoljac),otiša sam u invalidsku mirovinu po zakonu HZMO,dali netko zna dali imam prava tražit nekakvu razliku na osnovu kao branitelj,s obzirom da mi je civilna mirovina 2.000,00kn,u mirovinskom su rekli da sam dobio omjer 50%-50%,ali nitko nezna šta dallje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hrvatski branitelj i član obitelji umrlog branitelja koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta R Hrvatske kao pripadnik borbenog sektora od najmanje 100 dana može ostvariti najnižu mirovinu za branitelje ako je mirovina prema navršenom mirovinskom stažu i ostvarenim plaćama za vrijeme radnog vijeka manja od najniže.

 

Najniža mirovina određuje se u visini od 45% prosječne neto plaće u RHrvatskoj iz prethodne godine.

 

Pravo na najnižu mirovinu ima i branitelj koji je navršio 65 (muškarac), odnosno 60 (žena) godina života, a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za starosnu mirovinu prema ZOMO-u.

 

Klikni na link:

 

http://www.mirovinsko.hr/UserDocsImages/Upravnovijece/sjednice/33_31032015/0238_001.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na ovom linku,sada idem u mirovinsko popričat sa njima jer njihova pravna služba očito na poznaje riješenja,zakone i odluke koje bi morali znat.

 

Ažurirano

 

Več sam dobio i prvu mirovinu,jer sam u mirovini od 16.04.2015.g,i to sam dobio mjesec dana nakon liječnićke komisije riješenje na kučnu adresu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerovatno nisi išao u mirovinu kao HRV-i bez obzira što je rekao psihić moraš imati rješenje o HRV-i ako nisi ništa radio na tome do sada to zaboravi,prošao voz,imaš profesionalnu nesposobnost i ako si naveo točan iznos imaš više od minimalne braniteljske ,znam jer je ja imam oko 1980 kuna,jedino što ti preostaje je ići opet na vještačenja da dobiješ opću nesposobnost onda bi kao branitelj imao najnižu oko 2400 kuna,tako je bilo i mislim da je još uvijek tako,još možda postoji mogućnost da kao dragovoljac ponavljam možda imaš pravo na nekakav dodatak,mislim da se i on računa samo kada si u općoj,,e sada za vještačenja moraš opet imati nove nalaze znaš kako to ide

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje!

Razvojačeni hrvatski branitelj (dragovoljac),otiša sam u invalidsku mirovinu po zakonu HZMO,dali netko zna dali imam prava tražit nekakvu razliku na osnovu kao branitelj,s obzirom da mi je civilna mirovina 2.000,00kn,

 

dali si u HZMO odnio potvrdu da si dragovoljac (iz ureda za obranu) ?

http://www.zakon.hr/z/325/Zakon-o-pravima-hrvatskih-branitelja-iz-Domovinskog-rata-i-%C4%8Dlanova-njihovih-obitelji

čl.21.st.1.t.6.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jesam dobio sam potvrdu kao dragovoljac,jer sam bio od 06.91-96g.

 

Ažurirano

 

nisam išao jer je to bilo lakše ranjavanje nakon par sati sam potpisao i otišal iz bolnice nazad na položaj,(budala),a poslije sam imao OK,posao dobru plaču ni na kraj pameti,tek kad više nisam moga proč liječnićki za posao lani pokrenul sam mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

nisam išao jer je to bilo lakše ranjavanje nakon par sati sam potpisao i otišal iz bolnice nazad na položaj,(budala),.

 

ako posjeduješ medicinsku dokumentaciju u svezi ranjavanja pokušaj u nadležnu državnu upravu, odjel za branitelje, podnijeti zahtjev za utvrđivanje invalidnosti.

 

ako postoje trajna oštečenja zbog ranjavanja (izvršiti pregledpo ortopedu, neurologu, uz EEMG nalaz) mogli bi ti uvažiti i PTSP zbog ranjavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisi naveo zbog koje bolesti si umirovljen.ako se stanje pogorša ( mora navesti specijalist u nalazima) u vezi bolesti možeš sam pokrenuti postupak za IK-u a ne čekati poziv za kontrolni komisiju ( 2018).

"zagrijati stolicu" uz komp i "pročešljati" teme na forumu i sve će ti biti jasnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija